Di Weekend REPORTAGE

Bäddat för en skön helg i bankpalatset

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Cocktailbaren Papillon på Bank Hotel. Här är det lugnt och tyst, i bjärt kontrast till hotellets andra bar, Sophies, som ligger en trappa ned. Där är det party och hög musik som gäller.

Jack Mikrut

Behagligt exklusiv inredning, avkopplande cocktailbar, men för mycket nattsudd en trappa ned. Di Weekend checkar in på nya Bank Hotel i Stockholm.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Hemester, eller staycation som det klimatsmarta modeordet lyder, fanns på listan över årets nyord redan 2009. Hemester betyder att man inte reser någonstans utan tillbringar semestern på hemorten. Begreppet har gett eko på Bank Hotel, där det sägs att en förhållandevis stor andel av hotellgästerna är stockholmare. Då handlar det om kortare helgvistelser, eller weekend för att ­anknyta till vårt egen tidnings namn.

Det finns så klart en rad alternativ för den som vill smita i väg en barnfri helg nära hemmet. Spahotell är populära, men den som söker den typen av aktiviteter får leta på annat håll än på Arsenalsgatan mitt i Stockholms finansdistrikt. På Bank Hotel finns bara ett gym.

De kulturellt intresserade har å andra sidan ett rikt utbud inom promenadavstånd, inte minst det ny­renoverade Nationalmuseum. På andra sidan Skeppsholmsbron ligger dessutom Moderna museet. Trots detta utbud på nära håll profilerar Bank Hotell sig med konst, både egen och andras. Bank har ett samarbete med konstgalleriet CF Hill, med filial i det som tidigare var bankvalvet, och med affärsjuristfirman Vinge. Under 20 år har Vinge köpt ung svensk konst och delar av samlingen visas på hotellet.

Saknar en portier

Fastigheten från förra sekelskiftet byggdes för Bankaktiebolaget Södra Sveriges räkning. För 100 år ­sedan, 1919, fusionerades banken med Stockholms Handelsbank som samtidigt bytte namn till Svenska Handelsbanken. De stora portarna till hotellets entré pryds av en oktogon, den symbol som blivit Handelsbankens varumärke.

Portarna är tunga och det är inte helt lätt att göra ­entré med bagage i händerna. Någon portier som kan bistå med den saken finns inte. Därmed går lite av den internationella lyxkänsla som vi förväntar oss förlorad.

Det är eftermiddag när vi anländer, lunchserveringen i matsalen är på upphällningen, men vi har tur och hittar ett ledigt bord i den högklassiga cocktailbaren Papillon, som ligger mot Arsenalsgatan till vänster om entrén. Där äter vi en generös caesarsallad med saftiga kycklingbitar i en klassisk barmiljö: ­sköna sittgrupper, boaserade väggar med vitrinskåp fyllda med böcker och konstverk och vackra armaturer.

FAKTA
I närheten

Nationalmuseum: Den nyrenoverade fastigheten är en attraktion i sig. Där visas till den 21 juli Dansk gulålder, en utställning med det allra bästa av danskt måleri mellan 1800 och 1864.

Moderna museet: Visar fram till den 12 maj den omskrivna Gilbert & George The Great Exhibition. Dramaten: Nationalscenen är stängd för renovering från 15 april, men Lilla Scenen och Elverket är öppna som vanligt. På Lilla Scenen spelas Lars Noréns Andante och ­Elverket bjuder på Lars Rudolfssons Hugh och Nancys många världar.

Restauranger: På Blasieholmen kan man äta middag på flera håll och i olika kategorier. Stockholms lyxigaste fiskrestaurang, Wedholms Fisk, ligger på Arsenalsgatan 1. Restaurang B.A.R. på Teatergatan är en enklare fiskrestaurang. Mathias Dahlgrens helt vegetariska Rutabaga ligger i Grand Hôtel, liksom stjärnkrogen Matbaren. Den enklare Bistro Arse­nalen ligger tvärs över gatan från Bank Hotel.

VISA MER
FAKTA
Bank Hotel, Stockholm

Totalbetyg: 20 poäng

Miljö: 5 poäng

Avkoppling: 3 poäng

Mat: 4 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 4 poäng

Pris: 2 400–26 000 kronor.

Antal rum: 118.

Adress: Arsenalsgatan 6.

Telefon: 08-598 580 00.

Webbplats: bankhotel.se.

VISA MER

Papillon är det lugna, avkopplande baralternativet där man lämpligen tar en drink före maten, eller tillbringar någon eftermiddagstimme. Här arbetar skickliga och flinka bartenders, men de hade gärna fått upplysa oss om hur mycket den rekommenderade ginsorten från Hernö kostar. Obehagliga överraskningar på notan är inget som premieras av Di Weekends testare.

Kort efter öppnandet under sensommaren i fjol ­belönades hotellrestaurangen Bonnie’s med Di Weekends utmärkelse Årets affärskrog 2018. Restaurangen har recenserats utförligt i denna tidning.

Den storslagna restaurangmiljön i den gamla bankhallen och den kontinentala känslan gör ett starkt intryck. Vi inleder stilenligt med ett halvdussin ostron och ett glas champagne. Avslutningen Smash the piggy bank, desserten som är en hommage till barndomens sparsamhet, känns också självklar. Det är en spargris i choklad som man slår sönder och belönas med rikligt med sött. Däremellan bjuder Bonnie’s på över lag vällagade och inte minst mättande huvudrätter. En anmärkning blir det dock för burratan på tunna skivor av bleka bifftomater som saknar den krämighet som en äkta burrata ska ha.

Frukosten avnjuts också i den pampiga matsalen. Äggrätter beställs à la carte men anländer till ­bordet innan vi riktigt hunnit njuta av den rikliga frukostbuffén med det mesta man kan önska, inklusive ­nyttiga juicer och smoothies.

Heltäckningsmatta lite vågat

Som gäst på Bonnie’s och i cocktailbaren Papillon vistas man i den gamla sekelskiftesfastigheten. Som övernattande gäst kan man inte vara säker på var man hamnar. Hotellet sträcker sig nämligen till en yngre grannfastighet. Därtill finns på höjden en ­nyare tillbyggd del som rymmer hotellrum.

Boutiquehotell vill gärna understryka det unika och framhålla att i princip alla rum är olika. Bank Hotel har åtta rumskategorier. Vi har valt ett rymligt stylish superior, som visar sig ligga i den äldre ­delen. Det märks inte förutom i fönsterpartiet, inred­ningen är nämligen modern och behagligt exklusiv. Även här är konsten närvarande, ­väggen ovanför sängen pryds av ett fotokollage.

Heltäckningsmattor är inget man förknippar med svenska hotell där trägolv brukar vara det gängse. På så sätt är det ett lite vågat val som ger en om­bonad och varm känsla. En vinröd tvåsittsoffa vid sängens fotände skapar en social yta framför den väggfasta tv:n. Badrummet har all form av lyx och bekvämligheter, men märkligt nog sitter toalett­stolen lite högt. Kortväxta kan nog dingla med ­benen. En annan randanmärkning är att vårt rum faktiskt inte går att låsa från insidan.

Allt är ännu inte riktigt på plats på hotellet. I sommar öppnar bar och restaurang på taket. Det ligger inte särskilt högt men har en utsikt som ger ett annorlunda perspektiv på Stockholm, med Dramaten och Strandvägens lummiga allé.

Den eleganta loungen i anslutning till receptionen är ett trevligt ­utrymme. De boaserade väggarna är specialtillverkade och kännetecknande för hela ­hotellet, liksom det schackrutiga stengolvet.

Får nattsömnen störd

Från lobbyn leder en trappa ned till hotellets andra bar, Sophie’s, som också har egen entré från Arsenals­gatan. Här är det partystämning och hög musik. Sophie’s ligger i grannfastighetens bottenvåning, och trots att vårt rum inte ligger rakt ovanför får vi nattsömnen störd av den höga ljudvolymen och högljudda gäster på gatan utanför.

Bank ingår i Stureplansgruppen. Till en början dominerades verksamheten av nattklubbar, Spy Bar är den mest kända. Därefter har tyngdpunkten i koncernen skiftat mot restauranger. Fram­över är det tänkt att hotell ska stå för expansionen.

Känslan när vi ligger i den bekväma sängen och får nattvilan förstörd är att Stureplansgruppen inte riktigt brutit med sitt ursprung. Är det verkligen nödvändigt att ha ett slags nattklubb på ett boutique­hotell? Att baren stänger klockan 01.00 är föga tröst för den som planerat en staycation för att vila upp sig en barnfri helg.