Di Weekend REPORTAGE

Art deco à la Manhattan

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

ENGELSK VOVVE VAKTAR. Den stora hallen är inspirerad av olika hotellobbys runt om i världen och fungerar som hemmets nav. Valven har Caroline Roth ritat själv, inspirerad av ­liknande dörröppningar från ett av Ralph Laurens utställningshem i USA. Den stora hunden i brons köpte Caroline Roth på auktion och skeppade till Sverige från England.

Fredrik Sweger

Hemma hos modekonsulten Caroline Roth snålas det varken med färg eller flärd. Efter sina 13 år utomlands, i både Paris och NewYork, har en exklusiv art deco-stil följt henne tillbaka hem till ­Sverige och den nyrenoverade 20-talsvillan i Djursholm, norr om Stockholm.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

”Av det ursprungliga huset är det bara marmorn från de ­gamla fönsterbrädorna som återstår. Nu har de blivit front till öppna spisen här i köket. Annars är det mesta helt nytt i huset”, säger Caroline Roth om sin nyrenoverade villa i Djursholm.

Hon sitter vid bordet i den platsritade köksgruppen, inspirerad av The Standard Hotels matsal i New York, i det som lite klyschigt brukar kallas för ”hemmets hjärta”. Men här är det inte köket som är hemmets nav, utan den hotellobby-inspirerade hallen som är svår att ta slita blicken från. Dubbel takhöjd, kristallkrona, exklusiva franska tapeter, schackrutiga golv, specialdesignade höga svarta valv och en pampigt bred trappa gjord för att kunna glida elegant nedför är bara några av de ­vågade detaljer i husets entré som alla vittnar om familjens tid på Manhattan i New York.

”Upper East Side möter The Hamptons, det är min stil. Och om det är en person jag verkligen inspireras av så är det Ralph Lauren. Det finns inget som heter ängsligt eller trendigt med den stilen, den är helt tidlös.”

Efter 13 år utomlands flyttade Caroline Roth hem tillsammans med maken, Stephan Roth, och barnen, Sebastian och Valentina, från det senaste uppdraget i New York. Där arbetade hon som varumärkeschef för Ralph Lauren på Madison Avenue.

Tillbaka i Sverige tog hon över rodret som global marknadsdirektör för Gant. I dag arbetar hon som ­konsult för ett flertal olika modebolag och sitter i styrelsen för vissa av dem, däribland kläd-företaget The Cords och ­varumärket Hunky­dory.

FAKTA
Caroline Roth

Ålder: 40 år.

Bor: I en 1920-talsvilla i Djursholm.

Familj: Maken Stephan, 42, barnen Sebastian, 10 och Valentina, 8 år.

Bakgrund: Har lång erfarenhet av marknadsföring och reklam inom modebranschen. Bland annat jobb för TBWA Paris och Lancôme i Paris, Ralph Lauren i New York samt Gant i Stockholm. Arbetar i dag som konsult för ett flertal modebolag, och sitter i styrelsen för modebolagen The Cords och Hunkydory.

VISA MER

Familjen flyttade först in i en våning i cen­trala Stockholm, men efter ett tag började den kännas trång. Barnen delade rum och längtan till villalivet gjorde att de, om än lite impulsivt, sålde lägenheten hösten 2016.

”Vi fick ett bra bud och var jätteglada över det fram tills vi insåg att man faktiskt behövde lämna sin lägenhet efter det att man sålt den. Men vi hade ju ingenstans att ta vägen.”

Husletandet riktade in sig på Djursholm, som påminde ­paret om favoritområdet The Hamptons. Men efter otaliga vis­ningar höll de nästan på att ge upp.

”Vi kollade på hus efter hus, och det som inte gick för halva Joakim von Ankas förmögenhet var skrutt och hemmabyggen. Jag såg framför mig hur vi skulle tvingas bo hos min mamma och pappa i år framöver.”

Men så grep ödet in. En av de mäklare sin familjen haft kontakt med råkade av misstag skicka ett sms med frågan om hur de kände för ”Norevägen”. Caroline Roth ville trots felskicket prompt se bilderna på objektet från adressen och efter bara en snabb blick på husets exteriör bestämde de sig.

Exklusivt boende: Passion för gamla möbler

”Jag skrev tillbaka: ’Vi tar det!’. Och huset hann inte ens komma ut på marknaden. Vi åkte dit dagen efter, trotsade det väldiga snöovädret som drabbade Stockholm den hösten, och skrev på papprena. Man brukar ibland säga att saker är ’meant to be’, men vi och det här huset är verkligen det. Det kom till oss ­genom att en mäklare råkade skicka sms till fel person och jag vägrade att acceptera det.”

I mars 2017 fick de tillgång till huset och kunde starta en ­omfattande renovering. Huset stod klart i oktober samma år. Tidigare ägare hade med sina renoveringar frångått husets ­ursprungliga estetik, men paret Roths strävan efter att matcha byggnadsdecenniet gjorde att de till slut fick tillbaka 1920-­talskänslan. ”Roaring Twenties”, The­ Great Gatsby och den exklusiva och eklektiska art deco-stilen är det som bäst sammanfattar husets nya manér. Mycket av interiören, både stort som smått, har Caroline Roth dessutom formgivit själv.

”Jag vet precis hur jag vill ha det, vilket material, vilken färg och vilken glans. Jag ritar upp allt, alla dimensioner och detaljer, med blyerts. Många vet oftast inte vad de vill ha förrän de ser det, men för mig är det tvärtom. Jag vet vad jag vill ha, letar mig halvt fördärvad och ger sedan upp och ritar det själv.”

På det egendesignade matsalsbordet som omsluts av en bjärt cerise tapet med svarta, högblanka foder står Caroline Roths mest högaktade ägodel. Den uppstoppade påfågeln vars stjärt skiftar i hela det optiska färgspektrumet.

”Utan den vore jag inte jag, typ. Jag kom över en gammal intervju med Tom Ford från Vanity Fair och på bilden satt han framför en påfågel. Jag tänkt: ’Fy fasen, vad glassig han är, så skulle jag också vilja ha det’ och så hittade jag en antik påfågel på Tradera av alla ställen.”

Även om Djursholmsvillan är omgjord för att fylla familjens alla behov och många av möblerna är ritade av Caroline Roth själv finns där ändå rum för andras kreativitet och form­givning. Framför allt sökandet efter antikviteter är något Caroline Roth lägger mycket tid på. Bland otaliga klenoder och fynd finns den stora bronshunden som kammades hem på en auktion i England och de maffiga äkta kinesiska urnorna som fyndades på en loppmarknad i deras bostadsområde Chelsea, i New York.

”Jag tycker om när det finns en historia. Så fort något fint kommer upp på Bukowskis slår jag till. Förr gjorde man riktigt bra grejer, så jag köper hellre det än något nyproducerat som skarvats några extra gånger i kvaliteten.”

Uthyres: Världens äldsta riksbank

Nu är det bara en stor fest som saknas i huset, men när och hur Caroline Roth ska få in det i sitt fullspäckade schema är ännu inte klart. Däremot har hon tänkt på flera teman som skulle kunna passa och ett av dem är givetvis Gatsby-temat med fjädrar, tingeltangel och champagne.

”Någon gång i framtiden skulle jag verkligen vilja ha en ­Gatsby-fest. Det är ju ändå ett perfekt tema för det här huset!”