Di Weekend REPORTAGE

Anrik weekend i trendiga Oslo

VÄLKÄND OSLOKROG. Restaurang Theatercaféen är en av stans äldsta. En rad kända Osloprofiler är porträtterade på väggarna.

Foto: Jesper Frisk

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Oslo njuter av ett uppsving på trendskalan, men så många nya hotell öppnas inte här. Femstjärniga, drygt hundra år gamla Hotel Continental lever dock upp till sitt rykte.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Efter att Norge i decennier, i alla fall av många svenskar, ansetts som den lite töntiga kusinen, har landet på senare år genomgått en oplanerad image-make over. Framgångsrika och coola norska kulturfenomen och en sagolik natur, som perfekt för det nya vildmarksvurmandet, är några anledningar. Med bara Karl-Ove Knausgårds författarskap, tv-serien Skam och den tonåriga popduon Marcus & Martinus gör norrmännen stort avtryck på minst tre generationer för ögonblicket.

Hotel Continental däremot är inget nytt, trendigt etablissemang. Hotellet räknas som Oslos enda femstjärniga, och är sedan 1975 medlem i The Leading Hotels of the World. Byggnaden ligger ett stenkast från slottet och snett mittemot Grand Hotel, där Nobels fredspris delas ut varje år.

Tolv Munch-målningar

Continental sitter ihop med den klassiska restaurangen Theatercaféen, och är familjeägt sedan fyra generationer. Historien lyder att svenskan Caroline Boman flyttade till Oslo på 1860-talet, arbetade på Grand Hotel och gifte sig med norske kollegan Christian Hansen. När Nationaltheatret invigdes 1899 och Theatercaféen öppnade året därpå drogs också ett mindre hotell i gång. 1909 tog makarna Hansen över verksamheten som de fick att blomstra.

Familjen har drivit hotellet framgångsrikt sedan dess. Parets son Arne Hansen var den som köpte tolv målningar av den lovande norske expressionisten Edvard Munch år 1932 för 5 500 norska kronor, vilka alla nu finns att se på hotellet. Arne Hansens dotter Ellen, gift Brochman, tog i sin tur över och byggde till och om hotellet till den storlek det är i dag. Hennes dotter Elisabeth Brochman, född 1957, är numera Hotel Continentals vd.

FAKTA
Hotel Contineltal, Oslo

Totalpoäng: 19

Miljö: 4

Avkoppling: 3

Mat: 4

Service: 4

Prisvärt: 4

Pris: 2 900 norska kronor för ett dubbelrum.

Ägare: Familjeägt i fyra generationer, vd just nu Elisabeth C. Brochmann.

Antal rum: 155.

Adress: Stortingsgaten 24-26.

Telefon: +47 22 82 40 00.

Webbplats: Hotelcontinental.no.

VISA MER

Hur upplevs då det anrika familjehotellet? Precis så professionellt och traditionellt som man kan föreställa sig.

När vi anländer en tidig förmiddag bemöts vi av trevlig personal som tar hand om bagage och erbjuder oss att komma tillbaka inom en timme för att få tillgång till våra rum – som det egentligen inte är tillträde till förrän klockan 15.00.

Under dagen fylls hotellets kafé av gäster, men vi försäkras om bord på Theatercaféen på kvällen.

Lite trångt i rummet

Dubbelrummen i standardmodell är på gränsen till att kännas en smula trånga i sin möblering, men är prickfria i städning, utrustning och komfort. I badrummen finns rikligt med handdukar och dubbel uppsättning produkter från Molton Brown och belysningen är behaglig utan att vara för svag. Enda minuset är att dörren till badrum och wc har en flera centimeter bred glipa mellan tröskel och dörr, samt att väggen mellan badrum och sovrum har ett frostat, upplyst glasparti, vilket ger en känsla av inte vara helt avskärmad i badrummet.

Sunt original i Sunne

Hotellet har ett mindre gym med flera maskiner, och lokalen var under Di Weekends besök också prickfri.

Ari Behn på väggen

Ett stort plus är anknytningen till Theatercaféen. Restaurangen är historietung, en av de mest kända historierna är hur Ari Behn, till nyligen gift med norska prinsessan Märta-Louise, blev portad här 1993. Berusad av sin egen då marginella framgång som författare ställde han sig på en stol och skrek: ”Vi är det nya vinet – det nya vinet spränga sönder flaskorna!”

Numera har han sitt porträtt på väggen och är hedersgäst. Miljön känns lite som en kombination av Sturehof och Pelikan i Stockholm och klientelet en blandning av turister och stamgäster.

Vi äter restaurangens rekommenderade trerättersmeny för 595 norska kronor: krispig skrei med picklad lök och örtmajonnäs till förrätt, ren från Røros med sauterade kastanjer, tranbär och sherrysky till varmrätt och som dessert kryddig ananas med stjärnanis och crumble. Till det dricker vi ett vinpaketet för 350 kronor. Allt smakar utmärkt och med norsk prisnivå känns det ändå inte för smärtsamt prismässigt.

Över huvud taget har hotellet bra service för den hungrige, 24 timmar om dygnet. Särskilda menyer finns på dagtid, kvällstid och under nattimmarna. Minibaren inne-håller främst dryck till minibarpriser, där husets lilla champagne toppar listan med priset 310 kronor.

Hotellet växer på alla ledder

Frukostbuffén har ett brett utbud, där särskilda varma rätter beställs separat, som pocherat ägg med hollandaisesås och havregröt med päron och mandel.

Många plus

Med tanke på Oslos storlek, 650 000 invånare, finns här det mesta inom promenadavstånd, så också de flesta hotell. Varför ska man då välja Continental framför Grand eller lyxiga The Thief på Tjuvholmen? God service, utmärkt läge och god mat räcker långt.