Di Weekend REPORTAGE

AI förgrenar sig

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

HÖGTFLYGANDE MÅL. Topher White är grundare och vd för den icke vinstdrivande techstartupen Rainforest Connection och är själv ofta ute på plats och jobbar. I år hoppas han nå upp till 6 000 kvadratkilometer skyddad skog. Omräknat i koldioxidutsläpp är det som att ta bort tre miljoner bilar från vägarna, -enligt Topher White.

Framstegen med artificiell intelligens mäts ofta i högteknologiska innovationer. Men AI kan också användas i extremt jordnära ­miljöer – som för att stoppa skövling av regnskogar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Utrustningen är minst sagt rudimentär: En gammal mobiltelefon, några enkla solceller, en mikrofon. Tillsammans med smart mjukvara och god förmåga att klättra i träd är varningssystemet komplett.

Bakom idén att avslöja illegal skövling av regnskog står Topher White. Han är en energisk ung ingenjör med rötterna i San Francisco.

I samband med en volontärresa till Borneo och jobb med orangutanger fick han upp ögonen för skogsskövlingens effekter – och hur man skulle kunna motverka den i realtid.

För fyra år sedan drog han i gång Rainforest Connection som nu växt till en organisation med spirande skott i de flesta världsdelar med skog som behöver skyddas. Amazonas har till exempel förlorat en femtedel av sin regnskog de senaste fyra årtiondena.

Organisationen är redan aktiv på Sumatra i Indonesien och har övervakning i Ecuador, Brasilien, Peru, Bolivia och Costa Rica. På senare tid har man även börjat arbeta i länder som Kamerun, -Demokratiska republiken Kongo, DRC, Rumänien och Sydafrika.

FAKTA
Utsläppen ökar

I år har utsläppen av koldioxid ökat med 2,7 procent, enligt en ny rapport från Global Carbon Budget som släpptes i samband med FN:s klimatmöte i polska Katowice nyligen.

Det är andra året i rad som utsläppen av koldioxid ökar i världen och en ny rekordnivå har därmed nåtts.

Vid klimattoppmötet i Paris 2015, kom världens ledare överens om att begränsa den globala uppvärmningen till maximalt 1,5 grader. För att kunna nå det målet krävs att världens utsläpp minskar med 6-7 procent per år.

Global Carbon Budget har publicerats årligen sedan 2005. Rapporten tas fram av forskare vid 57 akademiska institutioner i 15 länder i samarbete med organisationen Future Earth och World Climate Research Programme.

Källa: Global Carbon Project

VISA MER
FAKTA
Topher White

Gör: Grundare av Rainforest Connection, en icke vinstdrivande teknikstartup som i fjol omsatte 6,5 miljoner kronor och har åtta anställda.

Ålder: 36 år.

Bor: Utanför San Francisco, men är större delen av året ­på ­resande fot.

Utbildning: Fysikexamen vid Kenyon Collegei Ohio, studerat programmering och kommunikation.

Bakgrund: Arbetade fyra år vid fusionsprojektanläggningen ITER i Frankrike. Chefstekniker på supporterplattformen Enthuse. Fick 2015 utmärkelsen National Geographic Emerging Explorer. Har tidigare utnämnts till Teknikhjälte (Engineering Hero) av Institute for Electrical and Electronics ­Engineers (IEEE).

Har hållit TED-tal och föredrag på teknikfestivalen South by Southwest i Austin och var i ­höstas inbjuden talare på en AI-konferens hos Google i Amsterdam.

VISA MER

”Vi gör det här för att skapa förändring. Vi är verkligen stolta över att kunna säga att vi för närvarande bidrar till att skydda av 2 500 kvadratkilometer regnskog i tio länder på fem kontinenter.”

Men detta är egentligen bara början. I år räknar Topher White med att expandera och nå upp till drygt 6 000 kvadratkilometer skog.

”Vi får konstant frågor från folk som vill använda vårt system och jobba med oss. Listan är lång, vi måste bara få ut grejerna i skogen och verkligen skala upp det vi gör”, berättar Topher White, när Di Weekend träffar honom i samband med en Googlekonferens om AI i Amsterdam dit han bjudits in som talare.

Ljudinformation analyseras i molnet

Enligt FN är upp till 90 procent av all avverkning i tropiska regnskogar illegal.

Att fälla och transportera iväg stockarna går fort. Det kan vara gjort på så lite som fem timmar.

Rainforest Connection upptäcker illegal avverkning inom fem minuter. Det kan jämföras med att det tar satellitövervakning mer än en vecka att göra samma sak.

Ljudet av motorsåg plockas upp av mikrofonerna som är kopplade till mobiltelefoner som drivs av solceller. Varje mobilmikrofon kan upptäcka motorsågsljud upp till en kilometer bort.

Om avlyssnarna placeras tillräckligt högt i trädkronorna är oftast mobilsignalen förvånansvärt bra, enligt Topher White.

Mjukvaran i mobilen skickar en signal till ett molnbaserat API som i sin tur skickar en varningssignal till skogsvaktare på marken. Responstiden för att stoppa avverkningen handlar om minuter.

”Om man kan hjälpa lokalbefolkningen och grupperna som lever i regnskogen mer effektivt går det verkligen att göra skillnad. Det borde vara det billigaste och snabbaste sättet att åtgärda klimatförändringarna”, säger han.

Systemet är den allra enklaste formen av AI, egentligen hantering av stora datamängder.

”Men AI har gjort att vi kan skicka all ljuddata vi samlar in till en molntjänst och analysera den där. Vi har fått ihop ett arkiv av ljud som även biologer kan använda i sin forskning.”

Med hjälp av maskininlärning har Rainforest Connection vässat systemet att urskilja motorsågsljud som det mänskliga örat inte kan uppfatta.

"Hör du motorsågen?"

Topher White spelar upp ett ljudklipp där kakafonin av regnskogens fåglar och insekter dränker allt annat.

”Kan du höra motorsågen? Här är den”, säger han och visar på en bild över ljudvågor från inspelningen. Systemet kan urskilja motorljudet.

Men att syssla med elektronik i en regnskog har förstås sina utmaningar. Fukt och värme till att börja med. Även djurlivet ställer till problem.

”Men det största problemet är faktiskt inte nyfikna apor eller andra primater. Myror och insekter är mycket värre. De tar sig in i apparaterna och går hårt åt gummi och plast”, säger Topher White.

Med tiden har de blivit bättre på att bygga stryktåliga avlyssningsenheter.

”Vi har faktiskt ett par som är inne på sitt -andra år och fortfarande fungerar.”

Tekniken är egentligen det minst tidskrävande. Viktigare är att få med sig lokalbefolkningen och bygga förtroende för vad avlyssnarstationerna kan göra.

”Det är de som bor i området som utsätts för de största farorna med beväpnade avverkare. Ju fortare de kan reagera på att avverkning inletts -desto säkrare är det. Allra bäst är det om vi kan stoppa timmerbilarna redan när de är på väg in i området.”

Bevara regnskog en nyckelfråga

Rollen som hållbarhetsentreprenör har bitvis haft direkt livshotande inslag för Topher White.

”Ett antal gånger har jag hunnit tänka att jag inte skulle klara mig när det uppstått problem högt upp under trädklättring eller när kulor flugit i luften då vi konfronterat skogshuggare”, säger han.

Nedslående rapporter om klimatförändringar har duggat tätt på senare tid. Det internationella energiorganet meddelade tidigare i år att de globala utsläppen av växthusgaser fortsätter öka, främst beroende på fortsatta investeringar i kol.

En viktig pusselbit i arbetet att motverka utvecklingen är av allt att döma att bevara regnskogar.

Trots årtionden av varningar är utsikterna nedslående. En färsk undersökning från forskare på Chalmers och KTH, tillsammans med forskare vid universitetet i Sao Paulo i Brasilien, visar att upp till 15 miljoner hektar regnskog i Amazonas riskerar att förlora sitt skydd – en yta motsvarande mer än hälften av Sveriges skogsareal.

Energin Topher White utstrålar ger dock hopp. Han ser omedelbar effekt av sitt arbete.

”Varje apparat vi sätter upp skyddar 1,6 kvadratkilometer skog. Om den ytan skog skulle avverkas motsvarar det 15 000 ton koldioxid, eller att avgaserna från 3 000 bilar per år släpps ut i atmosfären”, säger han.

Rainforest Connection har lyckats få människor runt om i världen att skänka sina gamla mobiler för att återanvändning i projektet.

”Vi får en massa gamla mobiler i posten vilken är riktigt bra. Men för att undvika onödiga transporter vore det bättre om vi kunde samla dem på ett ställe och där bygga om och förse dem med rätt mjukvara för att sedan placera ut dem.”

”När vi blir bättre på att bygga hårdvara och göra mjukvaran mer effektiv kommer vi att kunna ladda ned programvara från molntjänster. Att skicka mobiltelefoner runt om i världen är inte bästa sättet att göra det här på. Många mobiler finns ju redan på plats.”

Startkostnaden för ett nytt projekt på en ny plats ligger på 25 000 dollar, eller en kvarts miljon kronor.

”Men när systemet väl är uppe rullar det på. Att skydda regnskogen är nyckeln till att rädda vår planet”, säger Topher White.

Här finns Rain Forest Connection i dag:

Indonesien, Sumatra (i samarbete med Kalaweit Supayang Gibbons Reserve).

Kamerun, (tillsammans med Zoological Society of London, ZSL).

Brasilien, Tembé Tribal Reserve, i norra delen av landet.

Ecuador, Cerro Blanco, nära landets största stad Guayaquil.

Peru, Alto Mayo (i samarbete med Conservation International (CI) och statsanställda skogvaktare).

Rumänien

Sydafrika.

I fjol ökade utsläppen av koldioxid med 2,7 procent, enligt en rapport från Global Carbon ­Budget.

Det är andra året i rad som ­utsläppen av koldioxid ökar i världen och

en ny rekordnivå har därmed nåtts.

Global Carbon Budget har publicerats årligen sedan 2005. Rapporten tas fram av forskare vid 57 akademiska institutioner i 15 länder.

Vid klimattoppmötet i Paris, 2015, kom världens ledare överens om att begränsa den globala ­uppvärmningen till maximalt 1,5 grader. För att nå det målet krävs att världens utsläpp minskar med 6-7 procent per år.

Enligt Världsmeteorologiska organisationen, WMO, kan vi kan förvänta oss temperaturer som stiger med mellan tre och fem grader fram till 2100.

Källa: Global Carbon Project