Di Weekend REPORTAGE

1930-talslyx med skavanker

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Himmelsk utsikt. Den pampiga Stephansdomen ligger bokstavligt talat utanför fönstret.

Med ambitiös inredning, domkyrkan som granne och vibrerande shoppingkvarter runt knuten har Hotel Lamée alla förutsättningar att bli ett givet val för Wienresenären. Men Di Weekend övertygas inte.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Mer centralt än så här blir det inte. Hotel Lamée ligger mitt i hjärtat av Wiens historiska stadskärna. Allt finns inom några hundra meters avstånd. Stephansplatsen och den imponerande katedralen i dess mitt ligger bara ett stenkast bort och alla de stora shoppinggatorna breder ut sig i cirklar runt hotellet. Att använda något annat färdmedel än sina fötter under en weekend i staden lär inte behövas.

Det börjar inte bra

Men det börjar inte alls bra. När vi stiger in på Lamée på seneftermiddagen, långt efter utlovad incheckningstid, är våra rum på det hyllade boutiquehotellet inte färdiga.

Som plåster på såren bjuder hotellchefen på lite mousserande vin, eller champers som servitrisen kallar det, i baren medan vi väntar och lovar att hämta oss så fort rummen är klara. Det känns som mycket proffsig räddning. Och visst är det kul att vinet är hämtat från en näraliggande vingård som drivs av hotellets ägare, fastighetsmogulen Martin Lenikus. Men tiden går och det dröjer hela en och en halv timme innan vi får våra rum och då har vi hunnit med en drinkrunda till som vi får stå för själva.

Just som vi börjar surna till berättar hotellchefen att vi blivit uppgraderade efter debaclet. I stället för våra bokade dubbelrum installeras vi i sviter med väl tilltagna marmorbadrum med bubbelbadkar, separat jättedusch och en välfylld necessär med Molton Brownprodukter samt en egen salong med Nespressobryggare. Men trots 42 kvadratmeter att bre ut sig på känns framför allt sovrummet trångt med sin kingsizesäng och låga takhöjd. Dessutom ligger doften av starka rengöringsmedel kvar länge efter den nyss avslutade städningen.

FAKTA
Hotel Lamée, Wien

Totalpoäng: 17
Miljö: 4 poäng
Avkoppling: 3 poäng
Mat: 3 poäng
Service: 3 poäng
Prisvärt: 4 poäng

Pris: 183-323 euro för ett dubbelrum.
Antal rum: 24 rum och 9 sviter.
Adress: Rotenturmstraße 15, 1010 Wien, Österrike
Telefon: +43 1 5322240
Webbplats: Hotellamee.com

VISA MER

Elegant med känsla av en svunnen tid

Annars utstrålar interiören på Lamée elegans från en svunnen tid. Den gamla 30-taletshotellets art decostil med bruna marmormosaikgolv, fanérmöbler, kredensbord med stora blomsterarrangemang och stora lila ottomansoffor har noggrant bevarats. Ambitionen är att återskapa känslan av ett ”grand hotell” från en svunnen tid och nog finns den auran här.

För att vara ett uttalat kosmopolitiskt hotell råder det en skriande brist på matambitioner på Lamée. Redan namnet på Café Bloom på entréplanet visar att fokus snarare ligger på annat. Det här är ett modernt kaffehus, en mötesplats och en till synes mycket populär sådan. Såväl inomhus som platserna på trottoarserveringen är välbesatta från morgon till kväll och serveringspersonalen har svårt att hänga med. Trots en meny med österrikiska favoriter som wienerschnitzel och knödel ser servitrisen uppriktigt förvånad ut när vi vill beställa mat.

Den smarte gör bäst i att ta hissen upp till takvåningen och ta en drink där i stället. Här breder sig hotellets fina takterrass ut sig. Utsikten är vidunderlig över den gamla stadens låga hussiluett. Bara den imponerande Stephansdomen, som ligger ett stenkast bort, och dess blåmönstrade tak tornar upp sig över takåsarna. Här skulle det vara lätt att tillbringa en helkväll, men trots en ljuvligt varm höstkväll tvingas vi till förtida reträtt när en otrevlig kloakdoft sprider sig från toaletterna. Vi är inte de enda som märker av det. Hälften av gästerna flyttar sig raskt till andra änden av terrassen när odören sveper in och vägrar ge med sig.

1 800 kr – men frukosten ingår inte

Hotel Lamée är ändå ett rätt prisvärt alternativ. Den billigaste övernattningen kostar närmare 1800 kronor per natt. För den summan kan man dock tycka att frukost bör ingå. Att den visserligen utmärkta frukostbuffén kostar nästan 200 kronor extra per person upptäcker vi först när räkningen ska betalas. Det är småsnålt på ett lyxhotell.

Skavankerna är som nämnts åtskilliga. Inte minst servicen sviktar betänkligt. På ovan nämnda frukost tvingas vi påminna om kaffebeställningen tre gånger trots att vi nästan är ensamma i lokalen. Och dörrarna till hissen skriker som en plågad katt varje gång de glider upp.

För den som prioriterar närhet till shopping, sevärdheter och nattliv är samtidigt Lamée svårslaget för en Wienresenär. Men den totala känslan av lyx infinner sig aldrig.