reportage

Hotelltest: Kändiskocken sätter guldkant på helgresan

Lyxig mat och en vacker ­byggnad lockar när kändiskocken Nobu öppnar sitt Londonhotell Nobu Hotel Shoreditch. Men Di Weekend ger också en anmärkning.

Familjeäventyr med svenska biljätten i Kina

Familjen Nestorovic från Göteborg lämnade sin svenska vardag och hängde på när Volvo Cars skulle bryta ny mark i Kina. Det var tänkt som ett äventyr i uppbyggnadsskedet. Men familjen har blivit kvar. ”Nu säger vi hemma om både Kina och ­Sverige”, säger Dejan Nestorovic.

Spindelkraft kan revolutionera sjukvården

Spindelsilke är ett material som fascinerat mänskligheten i århundraden. Det är starkare än kevlar, mer töjbart än nylon och kan bidra till en revolution inom en rad industrier. Di Weekend har besökt Utah där ett fyrtiotal genmanipulerade getter mjölkas på spindeltråd.

Svenske supersmeden på väg till New York

Tanken var att bli Sveriges bästa barnboksillustratör. Han blev vapensmed med internationell stjärnstatus. Till hösten ställer Peter Johnsson ut sina svärd på galleri i New York.

Surfing: Från macho till folkligt

Det är inte bara 40-årskrisande reklammän som söker den perfekta vågen. ­Surfing har gått från att vara en ­adrenalinstinn machosport till en folkrörelse där de kvinnliga utövarna tar över allt mer.

Rallyparty i världsklass i Höljes

En helg om året vallfärdar 50 000 personer till byn Höljes i Värmland. Lilla Finnskoga Motorklubb har skapat en beryktad tävling som hela rallycrosseliten vill vinna. Samtidigt pågår en folkfest med raggarbilar, camping och dans.

Tennis: Fem utmanare som klättrar mot toppen

Årets Skistar Swedish Open ser ut att bli en sällsynt öppen historia. Bakom veteraner som fjolårsvinnaren David Ferrer och stammisen Fernando Verdasco finns ett koppel spelare som aspirerar på titeln och är värda att hålla ett extra öga på.

Tennis: Slagfärdig samling

Rafael Nadals tennismuseum i Manacor på Mallorca är givetvis nedlusat med pokaler från hans gyllene tenniskarriär. Men guldkornen i utställningen är ändå de racketar som andra tennisstjärnor donerat.

Ridsport: Familjefrid på hästgården

Hästarna gör Hemfridgrundaren Monica Lindstedt jordad och ödmjuk. Men även när det gäller hästar driver hon företag: avelsverksamhet. ”Jag är ett stamtavlefreak”, säger hon.

Tjolöholm, vilket veteranrace!

För någon är det färgen, för en annan ljudet. Eller helt enkelt känslan av en annan tid. Bilar som entusiaster viger sina liv åt att vårda. På bilfestivalen Tjolöholm Classic Motor finns alla sorter – folkhemsfordon, filmikoner och fartvidunder.

»Arvet från Prince är ovärderlig musikhistoria«

Idén att bygga en visuell värld kring musiken är mer levande än någonsin, och självklar hos varje relevant ­artist. Det skriver Parisa Amiri, vikarie för Jan Gradvall, i en krönika.

Universum på 16 kvadrat

Universums oändlighet får plats på bara 4 x 4 meter på Louisiana Konstmuseum utanför Köpenhamn.

Hattarna som lockar lady Gaga och kungahuset

Världens modebutiker står i kö för Karin och Makoto Horisakis hattar. I en nedlagd lanthandel i Kåremo spelar ånga och eld – och kärleken till ett kompromisslöst hantverk – huvudrollen.

Uppdrag: Rädda liv

De går ut på sjön när vädret är som värst och alla andra förtvivlat försöker ta sig i hamn. Frivilligt. För att hjälpa. I fjol deltog de i 1 152 räddningsaktioner – en historiskt hög nivå. Di Weekend har följt en grupp aspiranter för att ta reda på hur man blir en aktiv del i folkrörelsen Sjöräddningssällskapet.

Mästerfotografer i nytt ljus

Sedan Fotografiska öppnade för åtta år sedan har otaliga utställningar med världskända svenska och internationella ­fotografer visats. Nu sammanställs verk av 83 av dem i en fotobok.

Segling: 9 skönheter att hålla koll på

Stockholms inlopp kommer att krylla av segelbåtar när startskottet för årets ÅF Offshore Race går söndagen den 1 juli. I bildspelet hittar du nio båtar att spana in lite extra.

Nära naturen och historien i Bohuslän

Ett synnerligen ståndsmässigt sommarnöje finns bevarat till ­eftervärlden, tack vare en engagerad ägarfamilj. Tofta Herrgård erbjuder avkoppling och sköna vyer över ett månghundraårigt kulturlandskap – värt en resa i sommar.

Segling: 117 år gammal värstingbåt får nytt liv

Hon var försvunnen i över 70 år.Efter skickligt detektivarbete, ­kryddat med tur,kunde segelbåten bärgas från Östersjöns botten.Nu restaureras fullblodsracern från grunden, nit för nit, däcksplanka för däcksplanka.Det här är berättelsen om Sveriges en gång i särklass snabbaste segelbåt: Ester.

Matmästaren checkar ut

Vid årsskiftet går en epok i graven. Då får ­Hotell Borgholm nya ägare och Karin Fransson kommer att hänga undan kockrocken, den som pryds med en röd Michelinstjärna på bröstet. Till Öland anlände hon en midsommarhelg för över 40 år sedan.

Exklusivt boende: Vågat – i färg och form

En stor målning med en naken kvinna i naturlig storlek sätter tonen i kreatörerna Kristina Backlund och Anders Kornestedts ­våning vid Stureplan i Stockholm. Inredningen är uttänkt i minsta detalj – och långt från svensk avskalad design.

Kemiprofessorn om sitt dödliga favoritgift

I tillräckligt stor dos är allting giftigt. Men gifter som arsenik och stryknin leder inte bara till död och lidande, utan har även gett liv. Kemiprofessorn och författaren Olle Matsson leder vägen genom gifternas historia.

Till minne av katastrofen

Hur gestaltar man en katastrof? I dagarna öppnar minnesmärket över tsunamin 2004. I bildspelet finns dessutom tips på fyra offentliga konstverki Stockholm som du kan besöka i sommar.

Spelmarknad för miljarder i potten

Att spela har varit en del av den svenska kulturen sedan 1930-talet. Förra året spenderade spelbolagen 5,5 miljarder kronor bara på reklam­utrymme i Sverige. Stjärnor som Mikael Persbrandt, Zlatan Ibrahimovic och Måns Zelmerlöw frontar miljardföretagen. Men nu kan reklamfesten för spelbolagen gå mot sitt slut.

Radikalslöjdaren prickar rätt

Konstnären och formgivaren Anders Jakobsen kallar sitt arbete för radikalslöjd. På 1990-talet blev han utkastad från Konstfack och så har hans liv fortsatt, på kant med etablissemanget. Di Weekend åker till Härjedalen och lär sig att göra pilbågar tillsammans med en unik konstnär.

Svensken som gör världens bästa vodka

Thomas Kuuttanen ägnade tio år av sitt liv åt ”en ganska sorglig dryck”. Resultatet blev Purity – prisad som världens bästa ultra premium vodka. Nu får kopparpannan på Ellinge Slott sällskap av allt fler svenska mikrodestillerier.

Inga fler artiklar tillgängliga