reportage

Kronprinsessans underbara vandring genom Sverige

Kronprinsessan Victoria har inlett sin egen version av Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Under några år ska hon vandra genom landets alla landskap. Hon är djupt oroad över de klimatförändringar hon ser. ”Det här är den planet vi har. Den måste vi ta vara på”, säger hon. Di Weekend följde med på vandringarna i Blekinge, Närke och Dalsland.

Snusmakaren tar bladet från munnen

Det är en växande gräsrotsrörelse där resultatet läggs under läppen. Di Weekend lyfter på locket till tobaks­odlarna som suktar efter att bli ­självförsörjande på snus.

Brutala Sverige

Den utskällda arkitektoniska brutalismen från 1960- och 1970-talen har i dag en växande fanskara. I boken porträtteras ­några av Sveriges mest brutala ­byggnader.

Därför försenas Abbas comeback

Världens Abba-fans får vänta tills nästa år för att få höra de två nya Abba-låtarna, trots att de spelades in redan i fjol. Di Weekend berättar om spelet bakom den sensationella comebacken – och varför den dröjer.

Feministisk konst rör upp känslor

Bilder på födande kvinnor och Metoo-rörelsen fick fart på den feministiska konstnären Carmen Winants karriär. I sina verk vill amerikanskan belysa kvinnors vardag. Men varför har hennes konst klassats som kontroversiell?

Höjden av New York med svenska former

Finanskvarteren på Manhattans sydspets har kommit tillbaka på ett anmärkningsvärt sätt. Här finns nu både högklassiga ­restauranger och hotell, både för affärsresenären och turisten. Di Weekend har checkat in på omsusade The Beekman.

Inredarens art décodröm i Los Angeles

Inredaren och designern Jill Sörensen köpte sitt hus osett och chockades över hur fult och slitet det var i verkligheten. Nu är huset förvandlat till en färgsprakande art déco-­dröm.

Världens vackraste bokhandel

I holländska Maastricht har en ståtlig dominikansk katedral från 1300-talet omvandlats till ett unikt boktempel.

Tennis: På legendarernas hemmaplan

Här får tennisens största stjärnor inte bara evigt liv. Tennis Hall of Fame är ett levande museum där vem som helst kan boka en bana. Flera internationella ­turneringar spelas fortfarande i den historiska miljön.

Tennis: Kan de rubba giganten?

Amerikanen John Isner har haft ett sällsynt bra år och gått långt i flera Grand Slam, nu senast till i kvartsfinal i US Open. Servkanonen Isner är med sina 208 centimeter en bjässe i sammanhanget. Men han har en radda hungriga yngre spelare att hantera innan han kan lyfta bucklan i Kungliga tennishallen.

På tallriken 2030

Forskare, politiker och entreprenörer på EAT Stockholm Food Forum i somras var överens. Vi måste ändra vårt sätt att äta. Här är listan på vad som kommer att mätta oss år 2030.

Fyndplats Slussen

Det omdiskuterade Slussenbygget är i dag en djup och bred grop i centrala Stockholm. Men på botten av den gömmer sig fynd som redan skrivit om stadens historia. Sveriges största arkeologiska utgrävning någonsin är en resa 800 år tillbaka i tiden.

Vägen till en sprillans ny hot rod

Till en nedlagd stärkelsefabrik utanför Sölvesborg kommer hot rods-entusiaster från hela världen. I den unika bilfabriken, som drivs av Jonas Olofsson , ­uppfylls drömmen: Att få köra en egen, nybyggd Ford 1932.

Det lilla köket som skolar de stora kockarna

Ingen restaurang har fått fram så många ­finalister i Årets kock som Lilla Ego i Stockholm. Räknar man in krögarna Daniel Räms och Tom Sjöstedt rör det sig om åtta finalister varav tre vinnare. Årets tävlande heter Lars Niklasson . Di Weekend har ­besökt köket som ­fostrar finalister.

Den gamle och Medelhavet

Flera kilometer på öppet hav, simmandes mellan två länder. Jan Gradvall utmanar sig själv – och får ­uppleva bland det största i livet hittills.

Brott lönar sig

På ett drygt decennium har den nordiska deckargenren blivit en av Sveriges största litterära exportprodukter. Men blir världen aldrig mätt på mordfall från Skandinavien? I samband med att deckarfestivalen Crimetime flyttar in på Bokmässan, pusslar Di Weekend ihop spelet bakom krimlitteraturens framgång.

En sann nystart

Caroline Farberger, vd för Ica Försäkring, gör något som ingen annan toppchef i svenskt näringsliv har gjort: Går ut offentligt och berättar om sin resa från man till kvinna – mitt under pågående transition. Följ med Di Weekend på en unik resa.

Tillbaka till »sexflotten«

I fem år har regissören Marcus Lindeen jobbat med filmen om ett av tidernas galnaste experiment – en flottfärd över Atlanten 1973, med elva personer som varken var seglingskunniga eller kände varandra. Vad händer när personerna sammanförs 40 år senare?

70-åring på lekhumör

Det finns få, om någon, modell som definierat en biltillverkare på samma sätt som 911 gjort för Porsche. Även i dag har modellen många ­designdrag gemensamma med ­bilen som först presenterades i Frankfurt 1963.

Exklusivt boende: Passion för gamla möbler

Paret Barbro Grandelius och Göran Peterson har lagt all kärlek och tusentals timmars arbete på sin gustavianska herrgård ­utanför Ystad, och fyllt den med noga utvalda antik­viteter och loppisfynd.

Företagarna som servar makten

Vilka som kommer att styra Sverige efter valet är ännu oklart. Men medan ministrar och ­riksdagspolitiker kommer och går i regeringskvarteren, är företagarna som servar makten kvar år efter år. Di Weekend har tagit valtempen bland de som får Maktsverige att gå runt.

Här bor Sveriges största skattebetalare

Dorotea När man bor i Dorotea betalar man högst kommunalskatt i Sverige. Di Weekend reste till den västerbottniska kommunen, för att leta upp Sveriges största skattebetalare och få ett svar på frågan: Vad får man egentligen för pengarna?

Hotelltest: Österlenskt lugn på menyn

Känslan av hemtrevnad är omedelbar. ”Precis så här skulle jag vilja ha det i ett hus på landet”, utbrister ressällskapet när vi kliver över tröskeln till vårt hörnrum med fönster i två väderstreck på Talldungens Gårdshotell i skånska Brösarp.

Hotelltest: Kändiskocken sätter guldkant på helgresan

Lyxig mat och en vacker ­byggnad lockar när kändiskocken Nobu öppnar sitt Londonhotell Nobu Hotel Shoreditch. Men Di Weekend ger också en anmärkning.

Familjeäventyr med svenska biljätten i Kina

Familjen Nestorovic från Göteborg lämnade sin svenska vardag och hängde på när Volvo Cars skulle bryta ny mark i Kina. Det var tänkt som ett äventyr i uppbyggnadsskedet. Men familjen har blivit kvar. ”Nu säger vi hemma om både Kina och ­Sverige”, säger Dejan Nestorovic.

Inga fler artiklar tillgängliga