reportage

Romance – en miljardindustri

Barbröstade långhåriga män i kilt som räddar underdåniga jungfrur? Nja. Romancelitteraturen anno 2018 är snarare kvinnornas finger åt patriarkatet – och en bransch som växer explosionsartat. Nu vill allt fler förlag, författare och ljudboksproducenter ha en del av kakan.

Jan Gradvall träffar Metallica

Årets Polarpris inom populärmusik går till det banbrytande och numera 36-åriga bandet Metallica. I en exklusiv intervju med de fyra medlemmarna berättar de om vägen från 1980-talets hårdrockscen i Kalifornien till att bli ett av de mest inkomstbringande arenabanden i världen.

Urtrendigt i Genève

Under intensiva dygn i mitten av januari möts de mäktigaste spelarna i klockindustrin i Genève, för den spektakulära schweiziska klockmässan Salon International de la Haute Horlogerie Genève, SIHH. Här presenteras det kommande årets haute horlogerie – de mest omsorgsfullt handtillverkade mekaniska armbandsuren – av nervösa designchefer och detaljfokuserade chefsurmakare. Här är de mest spännande nyheterna och trenderna.

Laddad med vindkraft

Elbilspionjären Nissan Leaf i sin nya skrud kan köras drygt 25 riktiga mil på en laddning. Det borde lugna de flesta. Dessutom har den blivit betydligt piggare än sin föregångare.

Hemma hos möbeldesignern

Hemma hos Magnus Elebäck, vd och grundare av möbelföretaget Massproductions, och Julia Hetta, fotograf, har jobbet flyttat in. Egentillverkade möbler fyller lägenheten tillsammans med storskalig fotokonst och små stilleben.

Resor: 5 storstäder – Från Tokyo till Tbilisi

Storstadsliv på semestern kan ge en fullspäckad upplevelse för alla sinnen – på bara några dagar. Följ med till fyra av 2018 års trendigaste resmål runt om i världen.

Resor: Himmel över Singapore

Det är lyxigt, hett, trendigt och färgstarkt. Singapore levererar en stadsupplevelse som sticker ut, mycket tack vare sin mångkulturella identitet.

Ger butiken ett ansikte

Hur viktig är en fysisk butik i en tid som präglas av begrepp som butiksdöd? Viktigare än någonsin, tror designern och inredaren Christian Halleröd, som bygger exklusiva butiksinredningar åt några av Sveriges främsta exportsuccéer.

La dolce vita – på svenska

På Villa la Madonna, ett boutiquehotell placerat på en kulle i italienska Piemonte, blandas modern svensk möbeldesign med italienska antikviteter och vinrankor. Här på det svenskägda hotellet går det att leva la dolce vita – men räkna med att bordsgrannen förstår precis vad du säger.

De överlevde Förintelsen

Sex miljoner judar mördades av nazisterna under Förintelsen. Den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – det datum då fångarna i koncentrationslägret Auschwitz befriades 1945. Den svenska världsfotografen Mikael Jansson får Micael Bindefelds stipendium för sin kommande utställning Witnesses, som dokumenterar 100 överlevande. Di Weekend porträtterar fyra av dem.

Kinabio snart nummer ett

Efter ett riktigt uselt 2016 repade den kinesiska biomarknaden mod under fjolåret. Nu är kineserna åter på gång att köra om Nordamerika och bli världens största biomarknad.

Champagne – tidernas festfixare

Är det fest ska det bubbla i glasen. Men hur blev det egentligen så? Di Weekend har följt de franska bubblornas resa från oönskade till lyxsymbol, tagit reda på varför vi dricker mer bubbel än någonsin och träffat champagnefamiljen som för tio år sedan tog upp kampen mot de börsnoterade jättetillverkarna.

Målet – att peppa tjejerna

Hur tacklar man svåra frågor om sex, depression och tidiga graviditeter med tonåringar? För Cecilia Safaee är svaret enkelt: genom fotboll. För fem år sedan startade hon Futebol dá Força, en organisation som gjort fotboll och samlevnadsutbildning till en vinnande kombination.

Ny bild av storfinansen

De genomför blankningsattacker, samarbetar med magiker och förutspår konstmarknaden med hjälp av artificiell intelligens. Den svenska duon Goldin+Senneby synar finansvärlden i sin konst.

Hotelltest: Nakar i Palma

Aptiten på Mallorca som resmål verkar aldrig mättas, i synnerhet inte Palma som är favoritdestinationen. Di Weekend testar hotellet Nakar, strategiskt beläget för en långhelg, med pool på taket och fantastisk utsikt.

Vilda och vackra Centralamerika

Några av Centralamerikas länder upplevs bäst på egen hand. Costa Rica, Panama och Nicaragua ger tillsammans en unik naturupplevelse. Den okända kusten mot Karibien, de gömda regnskogsäventyren och ett färgstarkt naturliv går att hitta bortom turiststråken.

Det välsignade vägvalet

Bortom parkerade långtradare, mellan en bensinmack och Burger King, står världens mest prisbelönta vägkyrka: Autobahnkirsche Siegerland.

Spektakulära krogen – på havets botten

På Norges sydspets, halvön Lindesnes, planeras ett spektakulärt restaurangkoncept tillsammans med arkitektbyrån Snøhetta. På havsbotten, fem meter under ytan, vilar restaurangen Under.

Londonhotell lockar med kaxig attityd

I ett par decennier har Shoreditch i östra London varit ett av huvudstadens coolaste områden. Här har nu designhotellet The Curtain öppnat, tillsammans med Marcus Samuelssons restaurang Red Rooster och bar Tienda Roosteria.

Koreansk skönhet bakom masken

Sydkorea är på väg att förändra hela skönhetsbranschen. Med exotiska ingredienser som snigelsekret och lekfull paketering har K-beauty blivit en multimiljardindustri. Intåget i Sverige har bara börjat, men flera entreprenörer omsätter redan koreanska produkter för miljoner.

Hotelltest: Ångande lyx i kraftverket

Nyöppnade The Steam Hotel blandar underbar utsikt och ett spa i högklass med onödiga barnsjukdomar. Di Weekend checkade in.

Drönardrömmar

Fotografen Tobias Hägg ser världen från ovan. Med hjälp av en drönare tar han avslöjande naturfoton rakt uppifrån och ned. Nu uppmärksammas hans bilder internationellt.

Boom för retrospelen

Nintendo 8-bitars, Commodore 64 och Sega Mega Drive. De gamla spelklassikerna återuppstår en efter en, och efterfrågan är skyhög. Vad är egentligen lockelsen?

Orgie i glas och stål

En glasvirvel i jätteformat som löper genom sju våningar slår besökarna med häpnad i MyZeil-gallerian i Frankfurt.

Miami - gatukonstens nya metropol

Konstintresserade från hela världen vallfärdar till gamla industribyggnader i Miami. Di Weekend beger sig till Wynwood, bortom stadens välkända sandstränder.

Inga fler artiklar tillgängliga