reportage

Öga mot öga med slagugglan

SVARTÅDALEN/SKULTUNA Ryktet säger att den är Europas farligaste rovfågel som vildsint anfaller alla som närmar sig boet. Di Weekend tassar därför försiktigt ut på fågelsafari för att komma nära Strix uralensis – slagugglan.

Gruvligt gott från Kiruna

540 meter under jord i Kirunagruvan finns en av Sveriges få odlingar av shiitakesvamp. Johan Lans och Johan Stålnacke som driver restaurangen Spis i Kiruna tog förra året över den snart trettioåriga verksamheten.

Ballaste barhänget i London

För stor för bollhavet på Ikea? Nu finns det ett alternativ för den som vill ha en nostalgitripp. Ett bollhav för vuxna har blivit succé i London.

Skördetid under ytan

Från isoleringsmaterial till mat. De nordiska stjärnkockarna går i bräschen för en matrevolution som helt förändrar synen på havets sallad: tången. Di Weekend har dykt ned i tiogradigt vatten på jakt efter tarmtång, sockertång och purpurhinna.

Stålerans stolthet

Vid inflygningen till skotska Edinburgh kan man se ett par jättelika hästhuvuden som blänker intill vägen in till huvudstaden. Världens största hästhuvuden, The Kelpies, har blivit en av Skottlands största turistattraktioner.

Kraftsamling i våldets Virunga

Mitt i den våldshärjade nationalparken Virunga byggs världens modernaste vattenkraftverk. Den svenske finansmannen Paul Leander Engström och Howard Buffett är med och finansierar pilotprojektet.

Guldkorn på charterstranden

La Goleta i Puerto Pollença är ett gammalt strandhotell från mitten av 1960-talet som efter en lyckad totalrenovering förvandlats till ett charmigt boutiquehotell med stjärnkrog i gatuplanet. Vem hade kunnat ana det under den värsta massturismens dagar?

Fantastiska floppar

Att misslyckas är inget misslyckande. Med ett museum fyllt till brädden av floppar vill Samuel West, doktor i organisationspsykologi, tvärtom öppna upp världens företag för betydligt mer risktagande, kreativitet och lekfullhet.

Inga sura miner på idylliska Ulvön

Ingen plats är så förknippad med surströmming som Ulvön på Höga kusten. Den industriella produktionen har sedan länge upphört och ön är i dag främst ett idylliskt turistmål med ett anrikt hotell.

Lyxbubbel på Rivieran

Här finns inte en rät vinkel. Men tio sovrum, tre pooler, palmer inomhus, vattenfall, och en amfiteater som rymmer 500 sittande. Välkommen in i fastighetsbubblan på franska rivieran.

Hippiearvet

San Francisco. Make love not war. 50 år har gått sedan sommaren av kärlek. En tid med hippieliv, fri kärlek, droger och polisuppbåd, vars ideal har bidragit till miljardaffärer.

Medieproffsen bakom stjärnorna

Selena Gomez, Ariana Grande, Cristiano Ronaldo, Beyoncé, Taylor Swift och Kim Kardashian West. De är de sex personer i världen som har över 100 miljoner följare på Instagram. Artisten Katy Perry har passerat samma gräns på Twitter, Justin Bieber och Barack Obama är snart där. Men vilka är det som sköter de största kändisarnas sociala medier? Di Weekend har träffat teamen bakom stjärnornas ansikten utåt.

Vuxenvärlden som inte gjorde tillräckligt

”Barns erfarenheter av Sverige är en samtidstragedi.” Det skriver Jan Gradvalls vikarie, Bilan Osman, i en krönika. Hon är medarbetare på stiftelsen Expo och journalist och har bland annat tilldelats Elsa-priset av Svenska kommittén mot antisemitism.

Paris tar den gröna vägen

I Paris förvandlades nyligen sju kilometer bilväg till promenadstråk. Den franska huvudstaden är inte ensam i världen om att storsatsa mot avgaser och bilismen. Men kampen är inte smärtfri.

»Den nya mannen – en mimbo«

Det känns som en ny typ av man har vuxit fram, eller antagit en ny form. En manlig bimbo – en mimbo. Det skriver Valerie Kyeyune Backström, vikarie för Jan Gradvall, i en krönika.

Tennis: Ur skuggan i elden

Kampen om förstaplatsen bland herrarna i årets ATP-tour är knallhård. Men nu är en av utmanarna borta.

Tennis: Ekonomin ger eko på banan

Tennisen följer de ekonomiska megatrenderna. Den globala konkurrensen hårdnar när Asien tar marknadsandelar. Och kvinnorna visar vägen, både på och utanför tennisbanan.

Högt pris för Hamburgs nya höjdare

Det tog tio år och blev tio gånger dyrare än planerat, men nu har Hamburg fått ett nytt landmärke, konserthuset Elbphilharmonie. Hotellet i det 110 meter höga ”Elphi” har storartad utsikt, men passar också på att ta ut höga priser.

Tennis: Minnesmästarens guldkorn

Tennisoraklet Björn Hellberg har bevakat 51 raka upplagor av Wimbledon utan en missad speldag, och totalt 59 årgångar av Båstadturneringen. Här bjuder han på några av de mest minnesvärda stunderna på och utanför Båstads grusbanor under decennierna som passerat.

Tennis: Hårda bud för hemmahoppen

Bröderna Elias och Mikael Ymer har fått var sitt wild card till Skistar Swedish Open. Men det lär bli tufft för dem att rå på armadan av toppspelare från Spanien och Sydamerika. Här är några av de spelare som är värda att hålla ögonen på i årets turnering.

»Den vackraste platsen på jorden«

I de västmanländska skogarna ligger världsarvet Engelsbergs bruk, en riktig sommarpärla och ett av Sveriges bäst bevarade industriminnen.

Tolvstegsprogrammet för ocoola artister

”Katy Perry kan inte vinna utanför sin poparena. Oavsett sin pr-strategi. Det skriver Jan Gradvalls vikarie, Parisa Amiri, i en krönika. Hon är redaktör och programledare bland annat för olika program på Sveriges Television och populärkulturexpert.

Sommaröl från morgon till kväll

Om det nu ska drickas alkohol på morgonen, är öl gjord på en stor del vetemalt ingen dum idé. Stout och porter passar bäst till kvällningen. Det skriver Di Weekends dryckesexpert Per Styregård.

Trampvänligt i Öresund

Det finns mer att se i Skåne än Österlen. Ven, pärlan i Öresund, är ett koncentrerat Skåne i miniformat. Varberg, Ystad och Falkenberg är några av de pärlor som Di Weekend har besökt tidigare somrar. I år inleder vi sommarens utflykter med Ven – cykelparadiset i Öresund.

Segling: Klart för start!

Från Oregon pine till kolfiberskrov – i ÅF Offshore race är alla segelbåtar välkomna. Störst i år är Ludde Ingvalls 100-fotare CQS men det finns fler unika och roliga båtar och besättningar att hålla koll på. Här är nio favoriter.

Inga fler artiklar tillgängliga