reportage

Subkulturen under ytan

Architectural digest, Forbes och Business insider är bara ett axplock av internationella medier som i olika reportage kallar Stockholms tunnelbana ”världens vackraste”.

Sveriges sakesamuraj har flyt i affärer

Han har provat över 7 000 sorters sake och har intyg på att han tillhör en extremt exklusiv skara experter på den japanska nationaldrycken. Möt Sakesamurajen Åke Nordgren.

Golvade av businesshypnotisören

Hypnos har alltid förknippats med magi och mystik. Men i skuggan av snurrande spiraler och gungande fickur har hypnos utvecklats till en behandlingsmetod för att lindra fobier, röksug och få människor att prestera bättre. Sveriges förste businesshypnotisör, Erik Olkiewicz , ger organisationer nya perspektiv genom att försätta dem i trans.

Fransk minimalism med påslag

Boutiquehotellen letar sig allt längre ut från storstäderna. För den som vill slippa det traditionellt grälla och brokiga under sin skidsemester är Le Cerf Amoureux i franska Savoyen ett roligt alternativ.

Löjromsfiskaren: »Nu cashar vi in«

Delikatessen Kalix löjrom har ökat 150 procent i pris på bara några år. Det lämnar vägen öppen för konkurrenten Vänerlöjrom, som bara kostar drygt hälften så mycket. Följ med i jakten på Vänerns guld, från fiskenät till tallrik, via heta känslor och hemlighetsmakeri i löjromsindustrin.

Trafikplats med ständigt signalfel

Trafikanter kan lätt bli förvirrade i den lilla rondellen vid Billingsgate Market i Londons Canary Wharf.

Barnsligt bra för hela familjen på Siggesta gård

Olof Stenhammars Siggesta gård är väl värt en övernattning med barn. Med en blandning av lyxiga rum, charmiga detaljer och massor av aktiviteter blir alla nöjda.

Klara, färdiga... gåfotboll!

En slowmotion-version av världens största sport fostrar nya proffs på ålderns höst. Nu hakar svenska klubbar på den trendiga gåfotbollen, där målvakter, löpning och tacklingar är förbjudna, och träningarna avslutas med kaffe och kaka.

På besök i svenska plutoniumfabriken

Här skulle Sverige tillverka plutonium till atombomber. Men kärnkraftverket startades aldrig. Nu skrivs det sista kapitlet i en sällsynt betongtjock industriepok.

Det goda företaget

Kan en räkost hjälpa utsatta barn? Få vet att mjukost-tillverkaren Kavli ägs av en stiftelse och att allt överskott går till ­välgörenhet. Häng med till fabriken där ledningsgruppen går i terapi och osten gör skillnad.

Lexus UX: Liten, lyxig & smårolig

Lexus UX är en liten kompakt suv eller crossover som bygger på samma plattform som den kantigare Toyota CHR. Att ­bilarna delar plattform är ­ingen nackdel, särskilt inte som Lexus knådat konceptet för att lyxa till det. På flera områden har man lyckats.

Så minskar du din klimatångest

Skippa klimatångesten, kompensera dubbelt upp via ett månadsabonnemang och ta samtidigt små steg för att förändra din livsstil. Det är planen från chefstrion bakom nya klimatsatsningen Go Climate Neutral.

Mytisk modedoldis syns i Stockholm

Han har skapat kläder som klassas som modehistoria, ändå vet få vem han är. Nu kommer Martin Margielas utställning om åren på Hermès till Sverige – och kanske går det att få en skymt av den hemlige designern, som inte har visat sitt ansikte sedan 1980-talet.

Kronprinsessans underbara vandring genom Sverige

Kronprinsessan Victoria har inlett sin egen version av Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Under några år ska hon vandra genom landets alla landskap. Hon är djupt oroad över de klimatförändringar hon ser. ”Det här är den planet vi har. Den måste vi ta vara på”, säger hon. Di Weekend följde med på vandringarna i Blekinge, Närke och Dalsland.

Snusmakaren tar bladet från munnen

Det är en växande gräsrotsrörelse där resultatet läggs under läppen. Di Weekend lyfter på locket till tobaks­odlarna som suktar efter att bli ­självförsörjande på snus.

Brutala Sverige

Den utskällda arkitektoniska brutalismen från 1960- och 1970-talen har i dag en växande fanskara. I boken porträtteras ­några av Sveriges mest brutala ­byggnader.

Därför försenas Abbas comeback

Världens Abba-fans får vänta tills nästa år för att få höra de två nya Abba-låtarna, trots att de spelades in redan i fjol. Di Weekend berättar om spelet bakom den sensationella comebacken – och varför den dröjer.

Feministisk konst rör upp känslor

Bilder på födande kvinnor och Metoo-rörelsen fick fart på den feministiska konstnären Carmen Winants karriär. I sina verk vill amerikanskan belysa kvinnors vardag. Men varför har hennes konst klassats som kontroversiell?

Höjden av New York med svenska former

Finanskvarteren på Manhattans sydspets har kommit tillbaka på ett anmärkningsvärt sätt. Här finns nu både högklassiga ­restauranger och hotell, både för affärsresenären och turisten. Di Weekend har checkat in på omsusade The Beekman.

Inredarens art décodröm i Los Angeles

Inredaren och designern Jill Sörensen köpte sitt hus osett och chockades över hur fult och slitet det var i verkligheten. Nu är huset förvandlat till en färgsprakande art déco-­dröm.

Världens vackraste bokhandel

I holländska Maastricht har en ståtlig dominikansk katedral från 1300-talet omvandlats till ett unikt boktempel.

Tennis: På legendarernas hemmaplan

Här får tennisens största stjärnor inte bara evigt liv. Tennis Hall of Fame är ett levande museum där vem som helst kan boka en bana. Flera internationella ­turneringar spelas fortfarande i den historiska miljön.

Tennis: Kan de rubba giganten?

Amerikanen John Isner har haft ett sällsynt bra år och gått långt i flera Grand Slam, nu senast till i kvartsfinal i US Open. Servkanonen Isner är med sina 208 centimeter en bjässe i sammanhanget. Men han har en radda hungriga yngre spelare att hantera innan han kan lyfta bucklan i Kungliga tennishallen.

På tallriken 2030

Forskare, politiker och entreprenörer på EAT Stockholm Food Forum i somras var överens. Vi måste ändra vårt sätt att äta. Här är listan på vad som kommer att mätta oss år 2030.

Fyndplats Slussen

Det omdiskuterade Slussenbygget är i dag en djup och bred grop i centrala Stockholm. Men på botten av den gömmer sig fynd som redan skrivit om stadens historia. Sveriges största arkeologiska utgrävning någonsin är en resa 800 år tillbaka i tiden.

Inga fler artiklar tillgängliga