reportage

Mästerfotografer i nytt ljus

Sedan Fotografiska öppnade för åtta år sedan har otaliga utställningar med världskända svenska och internationella ­fotografer visats. Nu sammanställs verk av 83 av dem i en fotobok.

Segling: 9 skönheter att hålla koll på

Stockholms inlopp kommer att krylla av segelbåtar när startskottet för årets ÅF Offshore Race går söndagen den 1 juli. I bildspelet hittar du nio båtar att spana in lite extra.

Nära naturen och historien i Bohuslän

Ett synnerligen ståndsmässigt sommarnöje finns bevarat till ­eftervärlden, tack vare en engagerad ägarfamilj. Tofta Herrgård erbjuder avkoppling och sköna vyer över ett månghundraårigt kulturlandskap – värt en resa i sommar.

Segling: 117 år gammal värstingbåt får nytt liv

Hon var försvunnen i över 70 år.Efter skickligt detektivarbete, ­kryddat med tur,kunde segelbåten bärgas från Östersjöns botten.Nu restaureras fullblodsracern från grunden, nit för nit, däcksplanka för däcksplanka.Det här är berättelsen om Sveriges en gång i särklass snabbaste segelbåt: Ester.

Matmästaren checkar ut

Vid årsskiftet går en epok i graven. Då får ­Hotell Borgholm nya ägare och Karin Fransson kommer att hänga undan kockrocken, den som pryds med en röd Michelinstjärna på bröstet. Till Öland anlände hon en midsommarhelg för över 40 år sedan.

Exklusivt boende: Vågat – i färg och form

En stor målning med en naken kvinna i naturlig storlek sätter tonen i kreatörerna Kristina Backlund och Anders Kornestedts ­våning vid Stureplan i Stockholm. Inredningen är uttänkt i minsta detalj – och långt från svensk avskalad design.

Kemiprofessorn om sitt dödliga favoritgift

I tillräckligt stor dos är allting giftigt. Men gifter som arsenik och stryknin leder inte bara till död och lidande, utan har även gett liv. Kemiprofessorn och författaren Olle Matsson leder vägen genom gifternas historia.

Till minne av katastrofen

Hur gestaltar man en katastrof? I dagarna öppnar minnesmärket över tsunamin 2004. I bildspelet finns dessutom tips på fyra offentliga konstverki Stockholm som du kan besöka i sommar.

Spelmarknad för miljarder i potten

Att spela har varit en del av den svenska kulturen sedan 1930-talet. Förra året spenderade spelbolagen 5,5 miljarder kronor bara på reklam­utrymme i Sverige. Stjärnor som Mikael Persbrandt, Zlatan Ibrahimovic och Måns Zelmerlöw frontar miljardföretagen. Men nu kan reklamfesten för spelbolagen gå mot sitt slut.

Radikalslöjdaren prickar rätt

Konstnären och formgivaren Anders Jakobsen kallar sitt arbete för radikalslöjd. På 1990-talet blev han utkastad från Konstfack och så har hans liv fortsatt, på kant med etablissemanget. Di Weekend åker till Härjedalen och lär sig att göra pilbågar tillsammans med en unik konstnär.

Svensken som gör världens bästa vodka

Thomas Kuuttanen ägnade tio år av sitt liv åt ”en ganska sorglig dryck”. Resultatet blev Purity – prisad som världens bästa ultra premium vodka. Nu får kopparpannan på Ellinge Slott sällskap av allt fler svenska mikrodestillerier.

Resespecial: Mäktiga Marrakech

Det första som slår emot oss är färgprakten, sedan kommer dofterna.Rosa, gult, grönt och blått i alla nyanser blandas samman med saffran, kummin, ingefära och kanel. Marrakech är staden som öppnar alla sinnen.

Uthyres: Världens äldsta riksbank

En valutakrasch och konkurs ledde till byggstart. Nästan 400 år senare är Södra bankohuset i Gamla stan unikt – men okänt. Di Weekend har besökt världens äldsta riksbankshus.

Filmisar – 1900-talets Instagram

Förr i tiden samlade ungdomar på filmisar, nu följer man sina ­film- och musikidoler via Instagram. I en ny bok presen­teras samlarkort från filmisarnas storhets-tid.

Hittade drömhuset på gården i Vasastan

Designern och entreprenören Petrus Palmér och hans fru Madeleine Palmér hittade av en slump ett gårdshus i Vasastan i Stockholm. Efter en grundlig renovering efter eget huvud har de nu skapat sitt drömboende.

Skilda kulturer i världens näringsliv

Just nu pågår den största svenska kultursåpan någonsin i och med den Svenska Akademiens strider inför öppen ridå. Men skvallervärdet i pajkastning är inte det samma som engagemang i akademiens hjärtefrågor. Svenska politiker och finansmän är internationellt kända för sitt ointresse av kultur. Varför är det så?

Art deco à la Manhattan

Hemma hos modekonsulten Caroline Roth snålas det varken med färg eller flärd. Efter sina 13 år utomlands, i både Paris och NewYork, har en exklusiv art deco-stil följt henne tillbaka hem till ­Sverige och den nyrenoverade 20-talsvillan i Djursholm, norr om Stockholm.

Personlig charm i Paris

Personligt, kantigt – men mysigt, blir betyget. Vi checkar in på art noveau-doftande boutiquehotellet Panache för en ultimat Parisweekend.

Högtid i klockvärlden

En strid ström av besökare i grå kostymer och eleganta dräkter flyter fram, bärandes på märkespåsar laddade med produktkataloger och små gåvor i stil med schweizisk choklad. På Baselworld, världens största klock- och juvelmässa, andas allt lyx och en avslappnad stämning – men de flesta är här för att arbeta.

Mästare i synk

Konståkning är världens mest sedda vintersport på tv, den mest omtwittrade sporten på hela OS i Pyeongchang och en av de mest tekniskt svåra idrotterna i världen. Rekorden och prestationerna inom idrotten har nu nått ­nivåer ingen trodde var fysiskt möjligt. I helgen hålls VM i Synkro i Globen i Stockholm – konst­åkningsgrenen där Sverige är bäst i världen.

Svenskt vårlamm på menyn

Krögaren Joel Åhlin på krogen Bar Agrikultur bjuder inför påskfirandet på fem recept med svenskt vårlamm. ”Lägg lite tid på att ta reda på var du kan hitta det färskaste lammet nära dig. Sätt press på din lokala matbutik om den inte har det”, uppmanar Stockholmskrögaren.

Nationalmuseum i nytt ljus

Nu flyttar konsten tillbaka till Nationalmuseum. Byggnaden har totalrenoverats under fem år och nyinvigs i höst. ”Vi kommer att bli Europas modernaste ­museum, insprängt i ett 150 år gammalt skal”, säger Birgitta Castenfors, tillförordnad ­överintendent på Nationalmuseum.

Hotelltest: Smakstart på Nobis utlandsäventyr

Läget är centralt när Alessandro Catenacci tar steget utomlands. Hotellet ska vara av samma klass som koncernens flaggskepp, Nobis på Norrmalmstorg i Stockholm.

En pingvinresa i Shackletons fotspår

Den 10 maj 1916 steg upptäcktsresanden Ernest Shackleton i land vid King Haakon Bay på Sydgeorgien efter 17 månader av strapatser till havs. Efter 101 år och 160 dagar går Di Weekend i land på samma plats – också efter strapatser, men av något annorlunda slag.

Exklusivt boende: Konsten i centrum

Konstnären och designern Martin Bergström vurmar för växtriket, men fasar för krukväxter i hemmet. ”Jag samlar på nakna män och finskt foto.”

Inga fler artiklar tillgängliga