reportage

Spektakulära krogen – på havets botten

På Norges sydspets, halvön Lindesnes, planeras ett spektakulärt restaurangkoncept tillsammans med arkitektbyrån Snøhetta. På havsbotten, fem meter under ytan, vilar restaurangen Under.

Londonhotell lockar med kaxig attityd

I ett par decennier har Shoreditch i östra London varit ett av huvudstadens coolaste områden. Här har nu designhotellet The Curtain öppnat, tillsammans med Marcus Samuelssons restaurang Red Rooster och bar Tienda Roosteria.

Koreansk skönhet bakom masken

Sydkorea är på väg att förändra hela skönhetsbranschen. Med exotiska ingredienser som snigelsekret och lekfull paketering har K-beauty blivit en multimiljardindustri. Intåget i Sverige har bara börjat, men flera entreprenörer omsätter redan koreanska produkter för miljoner.

Hotelltest: Ångande lyx i kraftverket

Nyöppnade The Steam Hotel blandar underbar utsikt och ett spa i högklass med onödiga barnsjukdomar. Di Weekend checkade in.

Drönardrömmar

Fotografen Tobias Hägg ser världen från ovan. Med hjälp av en drönare tar han avslöjande naturfoton rakt uppifrån och ned. Nu uppmärksammas hans bilder internationellt.

Boom för retrospelen

Nintendo 8-bitars, Commodore 64 och Sega Mega Drive. De gamla spelklassikerna återuppstår en efter en, och efterfrågan är skyhög. Vad är egentligen lockelsen?

Orgie i glas och stål

En glasvirvel i jätteformat som löper genom sju våningar slår besökarna med häpnad i MyZeil-gallerian i Frankfurt.

Miami - gatukonstens nya metropol

Konstintresserade från hela världen vallfärdar till gamla industribyggnader i Miami. Di Weekend beger sig till Wynwood, bortom stadens välkända sandstränder.

Från Maine till Malmö

Clay Ketter slår upp dörren till hemmet i Malmö och gör rent hus med varje bohemisk konstnärsmyt. Nog är väggarna täckta av hans internationellt hyllade verk. Men det är livet som styr hemmet, inte konsten.

»Jag kan kallas Robot-Jesus«

Gränsen mellan människa och robot är på väg att suddas ut. Och den som leder utvecklingen att ge maskinerna mänskliga egenskaper är professor Hiroshi Ishiguro. Han har redan gjort en androidkopia av sig själv och är övertygad om att vi snart omges av robotar som har känslor.

Vilsamt vackert i florentinsk villa

Florens är en italiensk stad som skapad för en höstweekend, när värmen är behaglig och turisthorderna har tunnats ut. Di Weekend bor en helg på det femstjärniga kapet Villa Cora.

Tennis: Mästare mot alla odds

Tre svenskar har vunnit singeltiteln i Wimbledon. Björn Borg, Stefan Edberg – och Stefan Olsson. Skillnaden är att den sistnämnde sitter i rullstol. Di Weekend Tennis åkte till Falun för att testa hur det är att spela sittande.

Galápagos – en fredad zon

GALÁPAGOS, Ecuador. Att resa till Galapágosöarna är som att komma till en gigantisk djurpark. Men på dessa öar i Stilla havet sätts naturens behov i första rummet – här anpassar sig människan efter omgivningarna och djuren.

Rena hotellsnurren runt danska Tivoli

Den danska hotellkedjan Brøchner Hotels expanderar. I maj öppnade Hotel Danmark nära Tivoli och nya boutique-hotell följer både 2018 och 2019. Och nu öppnar också svenska Nobis sitt första hotell i Köpenhamn.

Tennis: Titeljägarna

Två av årets hetaste spelare finns med i Stockholm Opens startfält. Sydafrikanen Kevin Anderson som nyligen nådde sin första Grand Slam final i US Open och argentinaren Juan Martin del Potro, som slog schweizaren Roger Federer i en klassisk kvartsfinal.

Siffrorna bakom bokstäverna

Trenden är tydlig. Pocketboken tappar i försäljning och den strömmade ljudboken ökar kraftigt. Hur bokåret slutar avgörs som vanligt nu under hösten. Årets förväntade storsäljare har precis kommit ut. Nu hoppas branschen på säljande Nobel- och Augustpristagare.

Svitduellen

Bokbranschen är i ständig förändring, debatterna avlöser varandra, författare kommer och går, men ända sedan Bokmässans begynnelse i mitten på 1980-talet har en sak varit konstant. En företeelse som ger Bokmässan ett dekadent skimmer bortom alla rubriker: De mytomspunna svitfesterna.

Agenterna har ordet

De har gjort internationella storstjärnor av svenska författare och sett till att de har sålt för miljarder. I dag är de några av Litteratursveriges största makthavare. Möt fem av landets tyngsta bokagenter.

Öga mot öga med slagugglan

SVARTÅDALEN/SKULTUNA Ryktet säger att den är Europas farligaste rovfågel som vildsint anfaller alla som närmar sig boet. Di Weekend tassar därför försiktigt ut på fågelsafari för att komma nära Strix uralensis – slagugglan.

Gruvligt gott från Kiruna

540 meter under jord i Kirunagruvan finns en av Sveriges få odlingar av shiitakesvamp. Johan Lans och Johan Stålnacke som driver restaurangen Spis i Kiruna tog förra året över den snart trettioåriga verksamheten.

Ballaste barhänget i London

För stor för bollhavet på Ikea? Nu finns det ett alternativ för den som vill ha en nostalgitripp. Ett bollhav för vuxna har blivit succé i London.

Skördetid under ytan

Från isoleringsmaterial till mat. De nordiska stjärnkockarna går i bräschen för en matrevolution som helt förändrar synen på havets sallad: tången. Di Weekend har dykt ned i tiogradigt vatten på jakt efter tarmtång, sockertång och purpurhinna.

Stålerans stolthet

Vid inflygningen till skotska Edinburgh kan man se ett par jättelika hästhuvuden som blänker intill vägen in till huvudstaden. Världens största hästhuvuden, The Kelpies, har blivit en av Skottlands största turistattraktioner.

Kraftsamling i våldets Virunga

Mitt i den våldshärjade nationalparken Virunga byggs världens modernaste vattenkraftverk. Den svenske finansmannen Paul Leander Engström och Howard Buffett är med och finansierar pilotprojektet.

Guldkorn på charterstranden

La Goleta i Puerto Pollença är ett gammalt strandhotell från mitten av 1960-talet som efter en lyckad totalrenovering förvandlats till ett charmigt boutiquehotell med stjärnkrog i gatuplanet. Vem hade kunnat ana det under den värsta massturismens dagar?

Inga fler artiklar tillgängliga