reportage

Konstrunda med snurr

En av Richard Serras stålskulpturer, Le Cone, såldes på Christie’s i New York för drygt 36 miljoner kronor. Åtta andra skulpturer i rostigt stål står permanent upp­radade på ­Guggenheimmuseet i Bilbao.

Blodbedragerskans mångmiljardbluff

Elizabeth Holmes vision om att revolutionera ­blodprovsindustrin, ­kombinerad med en sällsam ­övertalningsförmåga, ledde till att bolaget ­Theranos som mest värderades till 90 miljarder kronor. I dag ­existerar inte bolaget längre. Vilka mekanismer får entreprenörer att köra på, trots att allt är på väg utför?

Exklusivt boende: Rum för avkoppling

Som vd för pr-byrån Grand Relations jobbar Hans Hjelmqvist både gärna och mycket, men hemmet ska vara en ­fristad. Här – i en etage­lägenhet i Industriverket i Stockholm – möter naturens färger en personlig design som skapar harmoni.

Hotelltest: Boudoirstil lyfter brittisk weekendtrip

Jacques Garcia har inrett några av världens mest kända ­hotell, som La Mamounia i Marrakech och Hotel Costes i Paris. Nu har han inrett en gammal kyrka i London till ett överdådigt weekendhotell.

Urläckert i Basel

Världens största klockmässa, Baselworld, är fortfarande klockvärldens främsta mötesplats. 2019 års upplaga präglades av inno­vationer och optimism.

Fångade av konstens spindelman

Hans första digitala spindelnäts-scanning från en svarta ­änkan blev till ett konstverk på Bonniers Konsthall 2010. ­Numera är Tomás Saraceno konstvärldens spindelman.

Bäddat för en skön helg i bankpalatset

Behagligt exklusiv inredning, avkopplande cocktailbar, men för mycket nattsudd en trappa ned. Di Weekend checkar in på nya Bank Hotel i Stockholm.

Stjärnkocken vidgar vyerna

Bykompost, 400 lokala grödor i en fröbank, egen tankesmedja och receptskrivning för traktens sjukhus. För Eneko Atxa, hjärnan bakom den baskiska Michelinrestaurangen Azurmendi, handlar arbetet om mer än bara trestjärnig kokkonst.

Kampen om kokainet

Putumayo, Colombia Det skulle bli fred i Colombia och på köpet skulle kokainproduktionen strypas. Men efterfrågan driver utvecklingen åt motsatt håll. Di Weekend åkte till Colombia och träffade människorna bakom det allt billigare kokainet.

Exklusivt boende: Hemma i konstlyan

Paret Fredrik Wretman och Margaretha Söderling bor på 245 kvadratmeter vid Mariatorget. Här samsas konst och renoverade möbler på stora ytor.

Hotelltest: Diskret lyxigt i Helsingfors

Donald Trump ratade Hotel St George när han ­besökte Helsingfors förra året. Di Weekend är desto nöjdare efter en vistelse på ett föredömligt designhotell.

Full koll på franska kålhus

Kålhusen ”Les Choux” i Parisförorten Creteil visar en oväntad sida av arkitek­turen i den franska ­huvudstaden.

Nytänkaren ska ge svensk industri en injektion

Michela Magas tog sig från kommunismens Jugoslavien till London och är i dag en prisad innovatör och rådgivare till G7-ledarna, med bas i Umeå. Nu vill hon göra storindustriernas teknik tillgänglig för hackare och nytänkare.

Besök i klimatarbetets högborg

EU:s satellitprogram Copernicus levererar sedan två decennier gratis klimatdata. Men det är inte Europa som laddar ner mest information. Di Weekend klättrar upp till forskningsstationen Schneeferneshaus på tyska berget Zugspitze för att få veta mer.

Himmelska hålrum

Arkitekten och designern Marc Fornes visar sina konstruktioner över hela världen.

Tillbaka till La Belle Époque

När ett hyllat hotell har hållit öppet några år finns ­alltid risken att det tappar stilen lite och att servicen präglas av lägre engagemang. Men Göteborgs ­hotellpärla Dorsia håller sin höga kvalitet.

»Ibland ser vi inte land på 45 dagar«

Polarforskaren Julian Dowdeswell har gått i kända upptäcktsresandes spår hela sin karriär. Nu har han själv chansen att skriva historia. På sitt nuvarande uppdrag väntas han göra hisnande miljöfynd och – som bonus – hitta Shackletons förlista skepp.

Passionerat inredningspussel

Art deco, exklusiv möbelkonst och egen design präglar inredaren Bert van Hoeckes etagelägenhet på Lidingö i Stockholm. ”Jag tänker på inredning som att lägga ett pussel.”

Tala om virvelvind

En jättelik ljuslila skapelse möter besökarna i den stora utställningssalen på Winton Gallery i London.

Lyxurens högtid i Genève

Salon International de la Haute Horlogerie, SIHH, är en av världens mest exklusiva mässor. Här samlas under fyra dagar några av världens lyxigaste och mest klassiska klocktillverkare – där alltfler tycks förbereda sig för nya tider.

Med noll utrymme för misstag

Alex Honnold har gjort det ingen trodde var möjligt: Klättra uppför den 900 meter mäktiga berg­väggen El Capitan. Utan rep.

Rwanda: från tragedi till afrikansk tech-hub

På 25 år har Rwanda gått från kaos till att bli en av den afrikanska kontinentens ledstjärnor. Ur ruinerna efter folkmordet har landet byggts upp med satsningar på fibernät, tech och startups som ska ta landet och Afrika ur fattigdom – och som väcker svenska investerares nyfikenhet.

Lyxigt och avslappnat i kanalstaden

Soho House Amsterdam öppnade i somras i den ­nederländska huvudstaden. Hotellgruppen har fått in ännu en fullträff – det gäller bara att få boka ett rum.

AI förgrenar sig

Framstegen med artificiell intelligens mäts ofta i högteknologiska innovationer. Men AI kan också användas i extremt jordnära ­miljöer – som för att stoppa skövling av regnskogar.

Varde ljus i Belgien

I den här kyrkan hålls inga gudtjänster. Den är inte helt lätt att hitta till, men det transparenta belgiska konstverket är väl värt en mässa.

Inga fler artiklar tillgängliga