reportage

»Ibland ser vi inte land på 45 dagar«

Polarforskaren Julian Dowdeswell har gått i kända upptäcktsresandes spår hela sin karriär. Nu har han själv chansen att skriva historia. På sitt nuvarande uppdrag väntas han göra hisnande miljöfynd och – som bonus – hitta Shackletons förlista skepp.

Passionerat inredningspussel

Art deco, exklusiv möbelkonst och egen design präglar inredaren Bert van Hoeckes etagelägenhet på Lidingö i Stockholm. ”Jag tänker på inredning som att lägga ett pussel.”

Tala om virvelvind

En jättelik ljuslila skapelse möter besökarna i den stora utställningssalen på Winton Gallery i London.

Lyxurens högtid i Genève

Salon International de la Haute Horlogerie, SIHH, är en av världens mest exklusiva mässor. Här samlas under fyra dagar några av världens lyxigaste och mest klassiska klocktillverkare – där alltfler tycks förbereda sig för nya tider.

Med noll utrymme för misstag

Alex Honnold har gjort det ingen trodde var möjligt: Klättra uppför den 900 meter mäktiga berg­väggen El Capitan. Utan rep.

Rwanda: från tragedi till afrikansk tech-hub

På 25 år har Rwanda gått från kaos till att bli en av den afrikanska kontinentens ledstjärnor. Ur ruinerna efter folkmordet har landet byggts upp med satsningar på fibernät, tech och startups som ska ta landet och Afrika ur fattigdom – och som väcker svenska investerares nyfikenhet.

Lyxigt och avslappnat i kanalstaden

Soho House Amsterdam öppnade i somras i den ­nederländska huvudstaden. Hotellgruppen har fått in ännu en fullträff – det gäller bara att få boka ett rum.

AI förgrenar sig

Framstegen med artificiell intelligens mäts ofta i högteknologiska innovationer. Men AI kan också användas i extremt jordnära ­miljöer – som för att stoppa skövling av regnskogar.

Varde ljus i Belgien

I den här kyrkan hålls inga gudtjänster. Den är inte helt lätt att hitta till, men det transparenta belgiska konstverket är väl värt en mässa.

Nu vänder det - ljusning i sikte

Skymningen, dunklet och avsaknaden av dagsljus har blivit en del av vår nationella identitet. Svenskarna blir trötta, nedstämda, ­stannar inomhus och slutar shoppa. I skydd av mörkret begår vi brott och dricker sprit. Samhället går ned på sparlåga – för att sedan vakna upp igen när det börjar ljusna.

Subkulturen under ytan

Architectural digest, Forbes och Business insider är bara ett axplock av internationella medier som i olika reportage kallar Stockholms tunnelbana ”världens vackraste”.

Sveriges sakesamuraj har flyt i affärer

Han har provat över 7 000 sorters sake och har intyg på att han tillhör en extremt exklusiv skara experter på den japanska nationaldrycken. Möt Sakesamurajen Åke Nordgren.

Golvade av businesshypnotisören

Hypnos har alltid förknippats med magi och mystik. Men i skuggan av snurrande spiraler och gungande fickur har hypnos utvecklats till en behandlingsmetod för att lindra fobier, röksug och få människor att prestera bättre. Sveriges förste businesshypnotisör, Erik Olkiewicz , ger organisationer nya perspektiv genom att försätta dem i trans.

Fransk minimalism med påslag

Boutiquehotellen letar sig allt längre ut från storstäderna. För den som vill slippa det traditionellt grälla och brokiga under sin skidsemester är Le Cerf Amoureux i franska Savoyen ett roligt alternativ.

Löjromsfiskaren: »Nu cashar vi in«

Delikatessen Kalix löjrom har ökat 150 procent i pris på bara några år. Det lämnar vägen öppen för konkurrenten Vänerlöjrom, som bara kostar drygt hälften så mycket. Följ med i jakten på Vänerns guld, från fiskenät till tallrik, via heta känslor och hemlighetsmakeri i löjromsindustrin.

Trafikplats med ständigt signalfel

Trafikanter kan lätt bli förvirrade i den lilla rondellen vid Billingsgate Market i Londons Canary Wharf.

Barnsligt bra för hela familjen på Siggesta gård

Olof Stenhammars Siggesta gård är väl värt en övernattning med barn. Med en blandning av lyxiga rum, charmiga detaljer och massor av aktiviteter blir alla nöjda.

Klara, färdiga... gåfotboll!

En slowmotion-version av världens största sport fostrar nya proffs på ålderns höst. Nu hakar svenska klubbar på den trendiga gåfotbollen, där målvakter, löpning och tacklingar är förbjudna, och träningarna avslutas med kaffe och kaka.

På besök i svenska plutoniumfabriken

Här skulle Sverige tillverka plutonium till atombomber. Men kärnkraftverket startades aldrig. Nu skrivs det sista kapitlet i en sällsynt betongtjock industriepok.

Det goda företaget

Kan en räkost hjälpa utsatta barn? Få vet att mjukost-tillverkaren Kavli ägs av en stiftelse och att allt överskott går till ­välgörenhet. Häng med till fabriken där ledningsgruppen går i terapi och osten gör skillnad.

Lexus UX: Liten, lyxig & smårolig

Lexus UX är en liten kompakt suv eller crossover som bygger på samma plattform som den kantigare Toyota CHR. Att ­bilarna delar plattform är ­ingen nackdel, särskilt inte som Lexus knådat konceptet för att lyxa till det. På flera områden har man lyckats.

Så minskar du din klimatångest

Skippa klimatångesten, kompensera dubbelt upp via ett månadsabonnemang och ta samtidigt små steg för att förändra din livsstil. Det är planen från chefstrion bakom nya klimatsatsningen Go Climate Neutral.

Mytisk modedoldis syns i Stockholm

Han har skapat kläder som klassas som modehistoria, ändå vet få vem han är. Nu kommer Martin Margielas utställning om åren på Hermès till Sverige – och kanske går det att få en skymt av den hemlige designern, som inte har visat sitt ansikte sedan 1980-talet.

Kronprinsessans underbara vandring genom Sverige

Kronprinsessan Victoria har inlett sin egen version av Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Under några år ska hon vandra genom landets alla landskap. Hon är djupt oroad över de klimatförändringar hon ser. ”Det här är den planet vi har. Den måste vi ta vara på”, säger hon. Di Weekend följde med på vandringarna i Blekinge, Närke och Dalsland.

Snusmakaren tar bladet från munnen

Det är en växande gräsrotsrörelse där resultatet läggs under läppen. Di Weekend lyfter på locket till tobaks­odlarna som suktar efter att bli ­självförsörjande på snus.

Inga fler artiklar tillgängliga