reportage

Skilda kulturer i världens näringsliv

Just nu pågår den största svenska kultursåpan någonsin i och med den Svenska Akademiens strider inför öppen ridå. Men skvallervärdet i pajkastning är inte det samma som engagemang i akademiens hjärtefrågor. Svenska politiker och finansmän är internationellt kända för sitt ointresse av kultur. Varför är det så?

Art deco à la Manhattan

Hemma hos modekonsulten Caroline Roth snålas det varken med färg eller flärd. Efter sina 13 år utomlands, i både Paris och NewYork, har en exklusiv art deco-stil följt henne tillbaka hem till ­Sverige och den nyrenoverade 20-talsvillan i Djursholm, norr om Stockholm.

Högtid i klockvärlden

En strid ström av besökare i grå kostymer och eleganta dräkter flyter fram, bärandes på märkespåsar laddade med produktkataloger och små gåvor i stil med schweizisk choklad. På Baselworld, världens största klock- och juvelmässa, andas allt lyx och en avslappnad stämning – men de flesta är här för att arbeta.

Personlig charm i Paris

Personligt, kantigt – men mysigt, blir betyget. Vi checkar in på art noveau-doftande boutiquehotellet Panache för en ultimat Parisweekend.

Mästare i synk

Konståkning är världens mest sedda vintersport på tv, den mest omtwittrade sporten på hela OS i Pyeongchang och en av de mest tekniskt svåra idrotterna i världen. Rekorden och prestationerna inom idrotten har nu nått ­nivåer ingen trodde var fysiskt möjligt. I helgen hålls VM i Synkro i Globen i Stockholm – konst­åkningsgrenen där Sverige är bäst i världen.

Svenskt vårlamm på menyn

Krögaren Joel Åhlin på krogen Bar Agrikultur bjuder inför påskfirandet på fem recept med svenskt vårlamm. ”Lägg lite tid på att ta reda på var du kan hitta det färskaste lammet nära dig. Sätt press på din lokala matbutik om den inte har det”, uppmanar Stockholmskrögaren.

Nationalmuseum i nytt ljus

Nu flyttar konsten tillbaka till Nationalmuseum. Byggnaden har totalrenoverats under fem år och nyinvigs i höst. ”Vi kommer att bli Europas modernaste ­museum, insprängt i ett 150 år gammalt skal”, säger Birgitta Castenfors, tillförordnad ­överintendent på Nationalmuseum.

Hotelltest: Smakstart på Nobis utlandsäventyr

Läget är centralt när Alessandro Catenacci tar steget utomlands. Hotellet ska vara av samma klass som koncernens flaggskepp, Nobis på Norrmalmstorg i Stockholm.

En pingvinresa i Shackletons fotspår

Den 10 maj 1916 steg upptäcktsresanden Ernest Shackleton i land vid King Haakon Bay på Sydgeorgien efter 17 månader av strapatser till havs. Efter 101 år och 160 dagar går Di Weekend i land på samma plats – också efter strapatser, men av något annorlunda slag.

Exklusivt boende: Konsten i centrum

Konstnären och designern Martin Bergström vurmar för växtriket, men fasar för krukväxter i hemmet. ”Jag samlar på nakna män och finskt foto.”

Hotelltest: Vid lägerelden mitt i storstan

Det sjuder i de gamla Klarakvarteren och betongöknen har genom ett trollslag förvandlats till ett av Stockholms mest centrala hotellområden. Di Weekend får en nära naturen-upplevelse på Downtown Camper.

»Modehus« klätt i paljett

Varuhuset Selfridges är en del av Bullring Shopping Centre, Birminghams största köpcentrum. Den böljande fasaden besår av 15  000 aluminiumdiskar som monterats på en djupblå fasad.

Omstridda drogaffärer växer fram

PORTLAND, OREGON. Under de senaste fem åren har cannabis blivit lagligt i åtta amerikanska delstater och nu tillåter även Kalifornien försäljning. En mångmiljardindustri som gör allt för att bli hundraprocentigt legitim växer nu fram. Samtidigt drar USA:s justitiedepartement i handbromsen.

Jan Gradvall träffar Metallica

Årets Polarpris inom populärmusik går till det banbrytande och numera 36-åriga bandet Metallica. I en exklusiv intervju med de fyra medlemmarna berättar de om vägen från 1980-talets hårdrockscen i Kalifornien till att bli ett av de mest inkomstbringande arenabanden i världen.

Romance – en miljardindustri

Barbröstade långhåriga män i kilt som räddar underdåniga jungfrur? Nja. Romancelitteraturen anno 2018 är snarare kvinnornas finger åt patriarkatet – och en bransch som växer explosionsartat. Nu vill allt fler förlag, författare och ljudboksproducenter ha en del av kakan.

Urtrendigt i Genève

Under intensiva dygn i mitten av januari möts de mäktigaste spelarna i klockindustrin i Genève, för den spektakulära schweiziska klockmässan Salon International de la Haute Horlogerie Genève, SIHH. Här presenteras det kommande årets haute horlogerie – de mest omsorgsfullt handtillverkade mekaniska armbandsuren – av nervösa designchefer och detaljfokuserade chefsurmakare. Här är de mest spännande nyheterna och trenderna.

Hemma hos möbeldesignern

Hemma hos Magnus Elebäck, vd och grundare av möbelföretaget Massproductions, och Julia Hetta, fotograf, har jobbet flyttat in. Egentillverkade möbler fyller lägenheten tillsammans med storskalig fotokonst och små stilleben.

Laddad med vindkraft

Elbilspionjären Nissan Leaf i sin nya skrud kan köras drygt 25 riktiga mil på en laddning. Det borde lugna de flesta. Dessutom har den blivit betydligt piggare än sin föregångare.

Resor: 5 storstäder – Från Tokyo till Tbilisi

Storstadsliv på semestern kan ge en fullspäckad upplevelse för alla sinnen – på bara några dagar. Följ med till fyra av 2018 års trendigaste resmål runt om i världen.

Resor: Himmel över Singapore

Det är lyxigt, hett, trendigt och färgstarkt. Singapore levererar en stadsupplevelse som sticker ut, mycket tack vare sin mångkulturella identitet.

Ger butiken ett ansikte

Hur viktig är en fysisk butik i en tid som präglas av begrepp som butiksdöd? Viktigare än någonsin, tror designern och inredaren Christian Halleröd, som bygger exklusiva butiksinredningar åt några av Sveriges främsta exportsuccéer.

De överlevde Förintelsen

Sex miljoner judar mördades av nazisterna under Förintelsen. Den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – det datum då fångarna i koncentrationslägret Auschwitz befriades 1945. Den svenska världsfotografen Mikael Jansson får Micael Bindefelds stipendium för sin kommande utställning Witnesses, som dokumenterar 100 överlevande. Di Weekend porträtterar fyra av dem.

La dolce vita – på svenska

På Villa la Madonna, ett boutiquehotell placerat på en kulle i italienska Piemonte, blandas modern svensk möbeldesign med italienska antikviteter och vinrankor. Här på det svenskägda hotellet går det att leva la dolce vita – men räkna med att bordsgrannen förstår precis vad du säger.

Kinabio snart nummer ett

Efter ett riktigt uselt 2016 repade den kinesiska biomarknaden mod under fjolåret. Nu är kineserna åter på gång att köra om Nordamerika och bli världens största biomarknad.

Champagne – tidernas festfixare

Är det fest ska det bubbla i glasen. Men hur blev det egentligen så? Di Weekend har följt de franska bubblornas resa från oönskade till lyxsymbol, tagit reda på varför vi dricker mer bubbel än någonsin och träffat champagnefamiljen som för tio år sedan tog upp kampen mot de börsnoterade jättetillverkarna.

Inga fler artiklar tillgängliga