Di Weekend NYHETER

Wikipedia fyller 15 år

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

FAKTASPÄCKAT. Hela Wikipedia innehåller drygt 38 miljoner artiklar, varav 2,4 miljoner är på svenska.

Alla som har ett uppslagsverk i bokhyllan hemma räcker upp en hand.
Ingen?
Tacka Wikipedia för det. I år firar nätuppslagsverket 15 år.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Wikipedia startades den 15 januari 2001. Den svenska delen kom i gång redan i maj samma år, och var en av de första editionerna som inte var på engelska. I snitt har den svenska versionen 4 miljoner sidvisningar om dagen och ligger i toppskiktet bland de mest besökta sajterna i Sverige.

Wikipedia drivs som en ideell förening och i Sverige sköts arbetet av Wikimedia Sverige. Uppslagsverket är beroende av donationer.

I fjol mottog Wikipedia pengar från över 4 miljoner privatpersoner. Den genomsnittliga gåvan var på 15 dollar, vilket alltså gav intäkter på närmare en halv miljard kronor.

“Vi i Sverige får en del av de pengarna. Det är många bäckar små som gör att det fungerar”, har Wikimedia Sveriges förre chef Jan Ainali berättat i en intervju i Di Digital.
 
Wikipedias framväxt har kantats av diskussioner om dess tillförlitlighet. Klart är att det förekommer verbal vandalism och att det förts hätska kampanjer om vissa uppgifters riktighet. Men vid olika granskningar som gjorts under årens lopp har dock nätencyklopedin klarat sig bra, även i jämförelse med till exempel Nationalencyklopedin.
 
Hela Wikipedia innehåller drygt 38 miljoner artiklar, varav 2,4 miljoner är på svenska. Att det därmed handlar om världens i särklass största uppslagsverk råder det i alla fall inget tvivel om.