Di Weekend NYHETER

Warhol-försäljning pausad

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

TIDIGARE OKÄND RARITET. Magnus Bexhed, vd för Uppsala Auktionskammare, med den nyupptäckta Andy Warhol-målningen med Absolut Vodka-motiv.

Ägarna till den nyupptäckta Warholmålningen har satt försäljningen av målningen på paus. ”De vill få tid att följa upp nya uppgifter som framkommit om tidigare ägarförhållanden”, säger Magnus Bexhed, vd för Uppsala Auktionskammare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

I fredags var Dagens industri först med att berätta att en stor blå Andy Warhol-målning med Absolut Vodka-motivet skulle ut på marknaden efter att ha legat förseglat i en rulle i över 30 år. Uppsala Auktionskammare hade fått försäljningsuppdrag i konkurrens med Sotheby’s och målningen värderades till minst 15 miljoner kronor.

Men nu har ägarfamiljen till den värdefulla tavlan, som ärvt målningen av den tidigare exportchefen för Vin & Sprit Curt Nycander som dog 2017, tryckt på pausknappen. Tavlan ska inte säljas i december.

”Ägarfamiljen har valt att tills vidare återkalla försäljningsuppdraget”, säger Magnus Bexhed, vd för Uppsala Auktionskammare.

”De vill få tid att följa upp nya uppgifter som framkommit om tidigare ägarförhållanden för att undanröja eventuella frågetecken”, fortsätter han.

Unik samling på auktion

Det råder i dag frågetecken kring hur Curt Nycander gick till väga när han införskaffade tavlan. När Vin & Sprit satsade på sin Absolut Vodka på den amerikanska marknaden i slutet av 1970-talet såg man snabbt kraften i häftiga annonskampanjer. 1985 skapade Andy Warhol sina första absolutverk. Det blev upptakten för en av 1900-talets mest kända reklamkampanjer där andra kända konstnärer kontrakterades. Merparten av originalverken ingår i dag i Spritmuseums samling.

Men Curt Nycanders verk som nu är till salu tog Michel Roux, som arbetade för det amerikanska bolaget som importerade den svenska vodkan, med sig på ett flyg från New York till Stockholm den 9 juni 1985. Målningen fraktades ordentligt förpackad med flera lager av plast och papper i en hård och brun rulle. På rullen går det att läsa ”Mr Michel Roux- Passenger First Class-SK 902-09 June 1985-JFK/Stockholm”. Sedan dess ska Curt Nycander haft den i sin ägo och låtit den ligga kvar i rullen. Det finns inget kvitto som berättar om Nycander köpte målningen. Kanske var det en gåva från affärspartnern, vilket i så fall skulle ha varit direkt olämpligt.

Tror du det går att hitta ett bevis på att Curt Nycander har köpt målningen?

”Det är min förhoppning”, säger Magnus Bexhed.

Lillebrorsan i Uppsala tar upp kampen med Bukowskis Vad gör ni om ni inte kan klargöra detta?

”Det är en senare fråga”, säger auktions-vd:n.

Planen är att senareläggare auktionen av Warhol-målningen till juni 2020.