Di Weekend NYHETER

Vovvarnas välfärd omsätter miljarder

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

BÄSTA VÄNNEN. Svenskarna spenderar allt mer på sina husdjur och de senaste 20 åren har marknaden mer än fördubblats i värde.

Marcus Ericsson/TT

Att skämma bort sin hund har aldrig varit så populärt som när hundmässan intar Stockholm i helgen för över 100:e gången. Den nyaste trenden är digital: ”Vi kan se att det dyker upp allt fler tjänster på nätet för hundar”, säger Ulf Uddman på Svenska Kennelklubben. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Med 123 montrar som erbjuder allt ifrån exklusiva balsam för hunden till lyxiga accessoarer blir Hundmässan den största tillbehörsmässan i Norden. 

”Vi har märkt av att fler satsar på vår målgrupp, och då dyker det upp mer att välja på. Vi köper hellre en lite dyrare hundsäng om den passar i våra hem, en matchande matskål, hundhalsband med strass och ett läderkoppel. Köper vi kläder kan det vara i Mulberry-mönster. Vi har möjlighet att välja, och då gör vi det”, säger Hans Rosenberg, pressansvarig på Svenska Kennelklubben som årligen arrangerar eventet.  

Svenskarna spenderar allt högre summor på sina husdjur och de senaste 20 åren har marknaden mer än fördubblats i värde. Totalt beräknas branschen omsätta 16 miljarder kronor, enligt en rapport från Sveriges lantbruksuniversitet. 

Di:s krönikör Henrik Mitelman har skämtsamt sagt att när det öppnar ett hundyoga i stan, ja då vet man att ekonomin är överhettad. 

Medan hunddagis runt om i Sverige vittnar om köer på upp till två år har nischade företag som tillverkar ekologisk, lufttorkad hundmat hittat hem på marknaden. Samtidigt har det dykt upp appar och tjänster, som digitala veterinären Firstvet, som ska underlätta livet för hundar och hundägare. 

FAKTA
10-i-topp per hundras

Ras och antal hundar:

Labrador retriever, 18 154

Golden retriever,15 318

Tysk schäferhund, 13 566

Jämthund,11 925

Tax, 10 798

Chihuahua, långhårig, 7 735

Shetland sheepdog, 7 131

Cavalier king Charles spaniel, 7 118

Cocker spaniel, 7 090

Rottweiler, 6 143

Källa: SKK

VISA MER
FAKTA
Kostnad för hundens första år

Inköpspris: Cirka 14 000 kronor.

Hundfoder: Cirka 7 000 kronor.

Valpkurs: 1 960 kronor

Vaccination: 510 kronor.

Försäkring: 3 000 kronor.

Tillbehör: 600 kronor

Totalsumma: 27 070 kronor

Källa: SKK

VISA MER
FAKTA
Stockholms hundmässa 2018

Första hundutställningen arrangerades av Svenska Kennelklubben 1891.

Under årets mässa deltar 7 500 hundar av 311 olika raser. Årets mest anmälda ras är tax.

Årets hundmässa går av stapeln 8–9 december på Stockholmsmässan i Älvsjö utanför Stockholm.nor

VISA MER

”Riskkapitalister började investera i start up-marknaden för husdjur för några år sen, och nu kan vi se att det dyker upp allt fler tjänster på nätet för hundar. Ett exempel är appar för att hitta hundpassning. Det är en konsekvens av att vi är beredda att lägga ner mer pengar på våra hundar. Det kommer man att kunna se på mässan”, säger Svenska kennelklubbens vd Ulf Uddman. 

Kinesernas nya bebis: en hund

Under helgen kommer över 7 500 hundar från 22 olika länder, Japan allra längst bort, att samlas på Stockholmsmässan i Älvsjö utanför Stockholm. Eventet beräknas locka 30 000 besökare, vilket gör det till ett av de större eventen i världen av sitt slag. Utöver traditionella hundutställningar sker också tävlingar i hundsporterna lydnad och handling och SM i freestyle. Dessutom kommer tre hundar att tilldelas priset Årets polishund 2018 av Ingrid Wall, mamma till journalisten Kim Wall, för deras insatser i sökandet efter hennes dotters kvarlevor.

”Det kommer bli känslosamt,” säger Ulf Uddman.  

Att vi svenskar lägger ned flera tusenlappar i månaden på våra fyrbenta vänner tror Hans Rosenberg är en konsekvens av att hundarna ses allt mer som familjemedlemmar, i stället för sällskapsdjur. I dag är över 360 000 hundar registrerade i Svenska Kennelklubbens register, och antalet hundägare ökar per år. Populärast i Sverige just nu är raserna labrador retriever och golden retriever, men det dyker också upp raser som blir extra trendiga – och då riskerar också priserna att skjuta i höjden. 

Djurvårdsjättens vd nosar på nya affärer

”I början av 2000-talet med Paris Hilton var det chihuahuor som gällde. Nu är det i stället fransk bulldog, mops och Bostonterrier som är populära raser, och kan gå för lite mer än 20 000”, säger Hans Rosenberg. 

Trots marknadens explosiva framfart tror varken Hans Rosenberg eller Ulf Uddman att det blivit dyrare att äga hund. 

”Det är du som hundägare som avgör. Ett billigt foder kan vara lika bra som ett dyrt. Hunden är lika nöjd med en trälåda tillsammans med en filt som luktar som familjen lika väl som en hundbädd för flera tusen”, säger Hans Rosenberg.