Di Weekend NYHETER

Vinnaren: »Vissa tyckte att boken var för tråkig«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Fyra frågor till Stina Jackson, författaren som vinner Bonniers Bokklubbars litteraturpris Årets Bok, som röstas fram av svenska folket för sin debut ”Silvervägen”.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Din debut ”Silvervägen” har hyllats unisont av både kritiker och läsare. Varför skrev du boken?

”Jag kunde inte låta bli. Berättelsen ville bara fram och ut. Det som sådde första fröet var en dokumentär i Kanada som heter ”Highway of tears”. Den handlar om att flera kvinnor hade försvunnit längs en enslig väg i Kanada. När jag såg vägen i dokumentären så påminde miljöerna om mina hemtrakter och det var så huvudkaraktären Lelle föddes. Det första jag såg framför mig var huvudkaraktären Lelle som körde längs Silvervägen (Riksväg 95, reds anm). Jag såg Lelles förfall och hans sorg och visste att jag måste skriva ner hans berättelse. Så började skrivprocessen och sedan kunde jag inte sluta skriva.”

Vilken bok är årets bok enligt dig?

”Det finns så många bra böcker just nu. Den största läsupplevelsen i år måste vara Agata Kristofs trilogi som släpptes på svenska i våras. Första boken heter ”Den stora skrivboken”. En omskakande brutal skildring. Det är en sådan berättelse som jag aldrig kommer att glömma och kommer bära med mig hela livet.”

Vad har du fått för reaktioner på boken?

”Eftersom det är min debutbok är jag jätteglad att boken har gett några reaktioner över huvud taget. Jag var mest rädd för att ingen skulle läsa den. Men sedan har jag fått blandad kompott på reaktionerna. Mycket ros för skildringen av norra Västerbotten, av karaktärerna och för spänningen men också ris av vissa läsare för att boken är för stillsam och tråkig. Det är både och, men att jag över huvud taget får många reaktioner är något av de bästa som kan hända när man precis skrivit sin debut.”

Författaren om sitt livs värsta dag Vad handlar uppföljaren om?

”Det är inte en regelrätt uppföljare, men jag tror att folk kommer känna igen sig både i miljöerna och i språket. Boken är friståenden, men jag återvänder till ungefär samma trakter som Silvervägen. Boken utspelar sig i Norrbottens inland och titeln på boken är ”Ödesmark”. Det är en ganska mörk berättelse om familjeband, frigörelse och ödets makt som släpps till våren.”