Di Weekend NYHETER

Vin värt en resa

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

PRISAS. PM & Vänner, med kökschefen Anders Lauring och grundaren och delägaren Per Bengtsson, har fått utmärkelsen Grand Award av tidskriften Wine Spectator.

Mats Samuelsson

Som första och enda restaurang i Sverige belönas PM & Vänner i Växjö med den amerikanska tidskriften Wine Spectators främsta utmärkelse Grand Award.
Det är ett pris som bara en restaurang i Skandinavien lyckats erövra tidigare.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Grand Award, symboliserat av tre vinglas, är vinvärldens motsvarighet till den franska krogguiden Guide Michelins tre stjärnor, som högsta betyg på en restaurangs mat.

När Guide Michelin förra året började bevaka restauranger utanför storstäderna i Norden var PM & Vänner en av dem som genast belönades med en stjärna.

”Att få Grand Award är minst lika viktigt”, säger Per Bengtsson, grundare och delägare av PM & Vänner.

”I år får endast fyra nya restauranger högsta betyget, tre glas. Den ena ligger i Paris, en annan i New York, en tredje i Los Angeles – och så vi i lilla Växjö.”

Av sammanlagt cirka 3.600 restauranger i världen som fått någon av Wine Spectators utmärkelser, graderade från ett till tre, är det endast 89 stycken som har den högsta valören, tre glas, eller Grand Award. Till denna exklusiva skara hör nu PM & Vänner, liksom till exempel Eleven Madison Park i New York, i år utsedd till världens bästa restaurang, och Le Louis XV – Alain Ducasse i Monte Carlo.

FAKTA
Några av PM:s utmärkelser
  • En stjärna i Guide Michelin 2016–2017.
  • Åres affärskrog, Di Weekend 2009.
  • Årets vinupplevelse, White Guide, 2005, 2014, 2016.
  • Bästa dryckesupplevelse 2016, Svenska gastronomipriset.
  • Rubén Sanz Ramiro, Sommelierernas Sommelier 2016.
VISA MER

”Wine Spectator är en auktoritet, som nu säger att vi har en av världens bästa vinlistor”, säger Per Bengtsson.

Förra året blev Geranium i Köpenhamn den första restaurang i Norden som erhöll Grand Award. Samma år skrev Geranium och Maaemo i Oslo historia när de som första nordiska restauranger fick maximala tre stjärnor i Guide Michelin.

Wine Spectators testare dök precis som Michelins upp oanmälda och genomförde ett komplett krogtest.

”Eftersom Grand Award betyder att restaurangen är värd en resa måste naturligtvis maten stå i paritet med vinet”, säger Per Bengtsson.

Dagen efter middagen i matsalen bad inspektörerna om en genomgång av vinkällaren. Chefssommelieren Rubén Sanz Ramiro fick en lista på rariteter, som han fick plocka fram och visa upp.

Vinkällaren ligger i ett gammalt bankarkiv under Swedbanks kontor, som ligger vägg i vägg med krogen. I de stora arkivskåpen, som går på hjul på skenor, finns 16 000 flaskor fördelat på 4 300 olika slags viner och årgångar, det som på fackspråk kallas referenser.

PM & Vänner får nya krogpriset

PM står för Per och Monica, Bengtsson respektive Karlsson, två vänner som tillsammans grundade restaurangen 1992. PM & Vänner firar alltså 25-årsjubileum i år.

2006 tog restaurangen ett strategiskt beslut att bygga upp en vinkällare i världsklass. Samma år rekryterades Andreas Larsson som sommelier. Han kom då närmast från Mathias Dahlgrens dåvarande stjärnkrog Bon Lloc i Stockholm.

Det året erhöll PM & Vänner utmärkelsen Award of Excellence, det vill säga ett glas, i Wine Spectator. Redan året därpå kom ett andra glas, som står för Best of Award of Excellence.

Samtidigt, 2007, utsågs Andreas Larsson till Best sommelier of the world när han vann den tävling som räknas som VM i vinkunskap.

Därefter dröjde det alltså tio år tills PM & Vänner nådde sitt mål, ett erkännande som en av världens allra bästa restauranger vad beträffar vinupplevelsen.

”Det tar tid att nå det tredje glaset, det är ett stort steg”, säger en jublande glad Per Bengtsson.

Den nuvarande chefssommelieren, spanjoren Rubén Sanz Ramiro, flyttade till Småland för fyra år sedan från New York, där han arbetade på en toppkrog. Hans fru, Elna Svenle arbetade på Museum of Modern Art i New York och flyttade hem till Sverige när hon utsågs till museichef för Vandalorum i Värnamo.

”Det var en perfekt lösning att han kunde börja här hos oss”, säger Per Bengtsson.

Årets affärskrog influeras av Japan

2014 utökades PM med ett hotell, något som gjort att det centralt belägna kvarteret mitt i Växjö kan betecknas som en matdestination.

Kökschefen Anders Lauring har arbetat på PM i 16 år och har varit med på hela resan. Han stod i köket när Di Weekend 2009 utnämnde PM & Vänner till Årets affärskrog. Samma sak förra året när Di Weekend senast testade krogen. Det var i maj och betyget blev 24 av 25 poäng. Matbetyget blev det högsta, tio poäng.

”Det kan rentav vara den mest imponerande vinkällaren i Sverige”, hette det i den recensionen.

Det är nu bekräftat av världens främsta vinpublikation, Wine Spectator, som testat restauranger runt om i världen sedan 1981.

Priset delas ut vid ”The Grand Award Gala” i New York den 21 oktober i samband med Wine Experience, en vinmässa som arrangeras av Wine Spectator.