Hoppa till innehållet

Vin värt en resa

Som första och enda restaurang i Sverige belönas PM & Vänner i Växjö med den amerikanska tidskriften Wine Spectators främsta utmärkelse Grand Award.
Det är ett pris som bara en restaurang i Skandinavien lyckats erövra tidigare.

PRISAS. PM & Vänner, med kökschefen Anders Lauring och grundaren och delägaren Per Bengtsson, har fått utmärkelsen Grand Award av tidskriften Wine Spectator.
PRISAS. PM & Vänner, med kökschefen Anders Lauring och grundaren och delägaren Per Bengtsson, har fått utmärkelsen Grand Award av tidskriften Wine Spectator.Foto: Mats Samuelsson

Grand Award, symboliserat av tre vinglas, är vinvärldens motsvarighet till den franska krogguiden Guide Michelins tre stjärnor, som högsta betyg på en restaurangs mat.

När Guide Michelin förra året började bevaka restauranger utanför storstäderna i Norden var PM & Vänner en av dem som genast belönades med en stjärna.

”Att få Grand Award är minst lika viktigt”, säger Per Bengtsson, grundare och delägare av PM & Vänner.

”I år får endast fyra nya restauranger högsta betyget, tre glas. Den ena ligger i Paris, en annan i New York, en tredje i Los Angeles – och så vi i lilla Växjö.”

Av sammanlagt cirka 3.600 restauranger i världen som fått någon av Wine Spectators utmärkelser, graderade från ett till tre, är det endast 89 stycken som har den högsta valören, tre glas, eller Grand Award. Till denna exklusiva skara hör nu PM & Vänner, liksom till exempel Eleven Madison Park i New York, i år utsedd till världens bästa restaurang, och Le Louis XV – Alain Ducasse i Monte Carlo.

”Wine Spectator är en auktoritet, som nu säger att vi har en av världens bästa vinlistor”, säger Per Bengtsson.

Förra året blev Geranium i Köpenhamn den första restaurang i Norden som erhöll Grand Award. Samma år skrev Geranium och Maaemo i Oslo historia när de som första nordiska restauranger fick maximala tre stjärnor i Guide Michelin.

Wine Spectators testare dök precis som Michelins upp oanmälda och genomförde ett komplett krogtest.

”Eftersom Grand Award betyder att restaurangen är värd en resa måste naturligtvis maten stå i paritet med vinet”, säger Per Bengtsson.

Dagen efter middagen i matsalen bad inspektörerna om en genomgång av vinkällaren. Chefssommelieren Rubén Sanz Ramiro fick en lista på rariteter, som han fick plocka fram och visa upp.

Vinkällaren ligger i ett gammalt bankarkiv under Swedbanks kontor, som ligger vägg i vägg med krogen. I de stora arkivskåpen, som går på hjul på skenor, finns 16 000 flaskor fördelat på 4 300 olika slags viner och årgångar, det som på fackspråk kallas referenser.

PM står för Per och Monica, Bengtsson respektive Karlsson, två vänner som tillsammans grundade restaurangen 1992. PM & Vänner firar alltså 25-årsjubileum i år.

2006 tog restaurangen ett strategiskt beslut att bygga upp en vinkällare i världsklass. Samma år rekryterades Andreas Larsson som sommelier. Han kom då närmast från Mathias Dahlgrens dåvarande stjärnkrog Bon Lloc i Stockholm.

Det året erhöll PM & Vänner utmärkelsen Award of Excellence, det vill säga ett glas, i Wine Spectator. Redan året därpå kom ett andra glas, som står för Best of Award of Excellence.

Samtidigt, 2007, utsågs Andreas Larsson till Best sommelier of the world när han vann den tävling som räknas som VM i vinkunskap.

Därefter dröjde det alltså tio år tills PM & Vänner nådde sitt mål, ett erkännande som en av världens allra bästa restauranger vad beträffar vinupplevelsen.

”Det tar tid att nå det tredje glaset, det är ett stort steg”, säger en jublande glad Per Bengtsson.

Den nuvarande chefssommelieren, spanjoren Rubén Sanz Ramiro, flyttade till Småland för fyra år sedan från New York, där han arbetade på en toppkrog. Hans fru, Elna Svenle arbetade på Museum of Modern Art i New York och flyttade hem till Sverige när hon utsågs till museichef för Vandalorum i Värnamo.

”Det var en perfekt lösning att han kunde börja här hos oss”, säger Per Bengtsson.

2014 utökades PM med ett hotell, något som gjort att det centralt belägna kvarteret mitt i Växjö kan betecknas som en matdestination.

Kökschefen Anders Lauring har arbetat på PM i 16 år och har varit med på hela resan. Han stod i köket när Di Weekend 2009 utnämnde PM & Vänner till Årets affärskrog. Samma sak förra året när Di Weekend senast testade krogen. Det var i maj och betyget blev 24 av 25 poäng. Matbetyget blev det högsta, tio poäng.

”Det kan rentav vara den mest imponerande vinkällaren i Sverige”, hette det i den recensionen.

Det är nu bekräftat av världens främsta vinpublikation, Wine Spectator, som testat restauranger runt om i världen sedan 1981.

Priset delas ut vid ”The Grand Award Gala” i New York den 21 oktober i samband med Wine Experience, en vinmässa som arrangeras av Wine Spectator.

Innehåll från EKNAnnons

Vändningen: Rekordhög framtidstro bland många exportföretag

Carl-Johan Karlsson, chef för affärsområdet SME & Midcorp på EKN.
Carl-Johan Karlsson, chef för affärsområdet SME & Midcorp på EKN.

Så sent som i november i fjol visade en undersökning från EKN på rekordlåga exportförväntningar bland små och medelstora företag. Nu är det precis tvärtom.

– De här företagen är viktiga för ekonomin, så det är goda nyheter för Sverige, säger Carl-Johan Karlsson på EKN.

EKN:s garantier kan vara det som behövs för att en satsning ska bli av 

Optimismen har återvänt bland Sveriges små och medelstora bolag, SME – åtminstone om man ser till en ny undersökning från Exportkreditnämnden, EKN.

Vid sex tillfällen med start i november 2021 har EKN ställt samma frågor till exporterande små och medelstora företag.

I november 2023 låg exportörernas förväntningar i botten. Bara 43 procent av företagarna trodde då på ökad export det kommande året medan 23 procent i stället väntade sig att exporten skulle minska. I den senaste undersökningen är läget ett helt annat: Nu tror 68 procent på ökad export – och bara 7 procent på en minskad sådan.

– Det är inte så ofta man kan säga att siffrorna talar sitt tydliga språk, men så är det nu: Framtidstron är tillbaka. Sedan bottennoteringen under senhösten har vi fått lägre inflation och signaler om en ny räntebana från Riksbanken – och SME reagerar direkt, säger Carl-Johan Karlsson, chef för affärsområdet SME på EKN.

40 procent av exporten

Enligt SCB fanns det i Sverige vid årsskiftet drygt 45 000 exporterande SME, det vill säga företag med 1 till 249 anställda. Det kan jämföras med de drygt 1 000 exporterande företag som har 250 anställda eller fler.

– SME är så många att de står för hela 40 procent av Sveriges totala export. Det gör den här sektorn mycket viktig för ekonomin och sysselsättningen i landet. Alla orter har inte storföretag, men de har små eller medelstora företag. Därför betyder det något när SME tror på ökad export, säger Carl-Johan Karlsson och fortsätter:

– Förenklat kan man säga att när större företag ökar sin produktion kan det innebära en rad saker, som att de flyttar sin produktion utomlands eller köper in fler robotar. När små företag ökar sin produktion så anställer de lokalt.

Röda havet påverkar kortsiktigt

Ser man till förväntningarna som enbart rör det kommande kvartalet och inte helåret visar EKN:s senaste undersökning också på stärkt optimism. Här ligger exportförväntningarna nära toppnoteringen i slutet av 2021. Då hade effekterna av pandemin klingat av och Ryssland hade inte ännu invaderat Ukraina.

– Vi hade nog sett ännu högre förväntningar för det kommande kvartalet om det inte varit för situationen i Röda havet. På kort sikt påverkar det företagens transporter i och med att de nu måste gå runt Afrikas horn, vilket innebär minst tolv dagar längre färd till och från Asien. Men på lite längre sikt ser det ut som om företagen räknar med att det är löst, säger Carl-Johan Karlsson.

Exporten avgörande

I EKN:s undersökning säger 42 procent av de tillfrågade företagen att de troligen eller absolut inte skulle överleva utan sin export.

– Vår undersökning visar hur avgörande exporten är för de här bolagen. Därför är det av största vikt att de får den finansiering de behöver för att fortsätta växa, oavsett om de exporterar lingonsylt eller enormt avancerade styrsystem till gruvindustrin. Och där har vi på EKN en viktig roll att spela, säger Carl-Johan Karlsson.

EKN kan försäkra upp till 80 procent av bankens risk vid exportaffärer 

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera