Di Weekend NYHETER

Vill göra vinnande vin

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

HÅRT ARBETE. Niclas och Anna Albinsson lämnade Stockholm för en vingård på landet. De erkänner att de inte insåg hur mycket jobb det faktiskt skulle ta att producera Sveriges bästa vin. Innan odlingen har nått sin fulla potential driver de även ett Bed and breakfast och restaurang. ”Mitt mål är att skapa världens vackraste plats och ett riktigt bra vin”, säger Niclas Albinsson.

Jack Mikrut

2019 blir ett märkesår för Särtshöga vingård i Östergötland. Då släpper gården sitt första vin. Målsättningen är klar, en av världens nordligaste vingårdar ska göra Sveriges bästa mousserande vin.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

”En entreprenör tänker bara framåt: ’Det här verkar kul, det gör vi’”, säger Anna Albinsson.

Maken Niclas fyller i:

”Det är skillnad på dreamers och doers.”

Därför sitter paret i utemöblerna på Särtshöga vingård på slätten utanför Väderstad och inte på kontor i Stockholm.

Niclas och Anna Albinsson arbetade länge i huvudstaden med PR, kommunikation och fotografi, men flyttade för drygt tio år sedan ”hem” till Linköping för att komma närmare föräldrar och ge de tre barnen ett annat liv.

Successivt växte tanken på en egen vingård fram.

”Vi har alltid gillat projekt och vi har alltid gillat vin. Då tänkte vi att man kanske ska starta en vingård i Sverige. Sedan började vi undersöka marknaden, gick kurser och hittade den här lilla gården”, berättar Anna Albinsson.

Gården nära fågelsjön Tåkern har de renoverat och på de fyra hektaren bygger de upp en av världens nordligaste vinodlingar.

Än kan de inte leva på sin gård utan Anna jobbar fortfarande heltid som kommunikationsstrateg i Linköping.

Att vara vinbonde är ingen dans på rosor och de erkänner att de var naiva när de började.

”Vi förstod verkligen inte hur mycket hårt arbete det kräver”, säger Anna Albinsson.

”Ni trodde ni skulle gå runt bland vinstockarna i linnekläder”, skjuter dottern Elin in.

En vingård kräver slit och tålamod. De första vinstockarna planterades 2013 och det tar fem år innan en stock producerar för fullt. I fjol skördade de druvor motsvarande ungefär 600 liter vin, i år väntas det bli runt 2 000 liter vin. När alla stockar är i full produktion kommer den siffran fördubblas. På Särtshöga vingård växer druvsorten Solaris, en druva som påminner om Sauvignon blanc.

Vin en vinnare på vita duken

Den extrema sommaren kommer ge avtryck på svenska viner, frågan är bara hur. Svenskt vin brukar ha hög syra och toner av gröna äpplen och fläder.

”Gissningen är att årets vin drar åt aprikos, persika och gula äpplen”, säger Niclas Albinsson.

Facit får vi först om några år, för vinmakandet tar sin tid. Särtshöga gör sitt vin enligt klassisk champagnemetod som innebär att det tar fyra år från skörd till färdigt mousserande vin.

”När vi flyttade hit tänkte vi att vi ville odla vin, men vi förstod att vi till en början inte skulle tjäna några pengar på det”, säger Niclas Albinsson.

Därför började de med att bygga om gårdens flyglar till Bed and breakfast och en inglasad restaurang där gästerna äter vedugnsbakad pizza och njuter av hönsens pickande och solnedgången över fälten.

I dag är övernattningar och mat basen för Särtshöga vingård. Gästerna flockas och de kommer både från närmaste trakten och från Långtbortistan. Under Di:s besök hälsar vi på besökare från Schweiz, Nederländerna, Finland och Saudiarabien.

”Men när vi kan börja producera och sälja 3 000–5 000 flaskor vin per år för 300 kronor styck kommer vi få balans i verksamheten”, säger Niclas Albinsson.

På gården har de också en äppelodling som står för råvaran till Särtshögas egen torra cider gjord enligt champagnemetod, samt ett isvin och en äppelmust. Både cidern och fruktvinet finns redan i Systembolagets sortiment och säljs på gårdens restaurang.

Indiska viner på frammarsch

”Vi har gäster som vill köpa våra produkter men vi måste säga nej eftersom gårdsförsäljning är förbjudet”, säger Anna Albinsson.

”Men det kommer förändras. Politikerna måste förstå hur det bromsar oss”, fortsätter hon och berättar att de till och med haft besök av en riksdagsledamot som velat köpa en flaska.

För två entreprenörer som alltid sålt tjänster är det en nyhet att producera något man kan ta i. Samtidigt är vinmakandet det omöjligas konst och evig utveckling, många vinmakare har ägnat hela sitt liv åt att försöka göra det perfekta vinet utan att nå fram.

”Mitt mål är att skapa världens vackraste plats och ett riktigt bra vin. Om jag varje dag gör något som för mig närmare målet, då kommer jag nå fram till slut”, säger Niclas Albinsson.