Hoppa till innehållet

Vill få kvinnor att starta eget

Fler kvinnor ska bli entreprenörer och investerare. Det är Charlotta Alegria Ursings mål.

Och hon har flera förslag på hur det ska ske, bland annat öronmärkta startup-lån till kvinnor.

FÖRÄNDRA BILDEN. Charlotta Alegria Ursing, vd för inkubatorn Minc, vill få fart på kvinnors entreprenörskap och investeringsvilja.
FÖRÄNDRA BILDEN. Charlotta Alegria Ursing, vd för inkubatorn Minc, vill få fart på kvinnors entreprenörskap och investeringsvilja.Foto: Foto: Daniel Nilsson

Genomgångarna talar sitt tydliga språk: det är fler män som blir entreprenörer och investerare. Dessutom går nio av tio riskkapitalinvesteringar till män.

Men det vill Charlotta Alegria Ursing, vd för Malmös företagsaccelerator Minc sedan två månader tillbaka, se ett slut på.

”Hela samhället behöver bli bättre på att stötta kvinnliga entreprenörer och uppmuntra kvinnor att investera”, säger Charlotta Alegria Ursing.

Som en av Sveriges äldsta inkubatorer har Minc en lång historik av att hjälpa bolag. Men inte heller här har man lyckats med att ha lika många kvinnliga som manliga entreprenörer i huset. Som bäst har 40 procent av inkubatorns bolag drivits av kvinnor. Det är en bra siffra för Minc som jobbat med att få in fler kvinnliga företagare i huset, men den kan bli bättre.

Varför tror du att det är så här?

”Det är många faktorer, en är att det finns en tradition och struktur i samhället där kvinnor i högre utsträckning drar sig för att ta risker. När det gäller investeringar är det vanligt förekommande att kvinnor tror att man behöver ha startat och drivit ett bolag själv för att bli investerare. Men så behöver det inte vara och det finns många kvinnor i dag som har pengar att satsa på bolag.”

För att få fart på både kvinnors entreprenörskap och investeringsvilja arrangerar Minc nu eventet Nordic female investor meeting för andra året i rad. Till evenemanget har flera talare bjudits in, dessutom kommer så kallade ”speedpitch”, en slags snabb dejt mellan investerare och entreprenörer, att arrangeras. Ett av målen är att börja prata om företagande och kapital på ett annat sätt.

”Vill vi förändra saker kan vi inte göra som vi alltid har gjort. Vi måste utreda hur vi pratar om pengar och investeringar och vad som får kvinnor att backa.”

En nyckel för att vända trenden tror Charlotta Alegria Ursing är att bli duktigare på att lyfta framgångsbolag som letts av kvinnor. Hon tar tre företag som lämnat Minc som exempel: Hövding, hjälmtillverkaren som utvecklades av Terese Alstin och Anna Haupt, Påhoj, en cykelbarnstol som går att använda som barnvagn startad av Lykke von Schantz, och Nordic Kind, en e-handel för inredning startad av Maria Richardsson.

En annan lösning som Charlotta Alegria Ursing föreslår är ett startup-lån, som fungerar på samma sätt som studielånet.

”Det skulle kunna minska känslan av att ta risk och attrahera fler att våga satsa på företagande.”

Hur länge tror du att det dröjer innan vi har lika många kvinnliga som manliga entreprenörer och investerare?

”Om vi definierar startups som snabbväxande, skalbara bolag tror jag att vi är där om 15–20 år. Men jag hoppas att det går snabbare.”

Själv ser Charlotta Alegria Ursing sig som någon som vågar testa nya saker. Till exempel gick det bara fem dagar mellan att hon och maken bestämde sig för att flytta till hennes uppväxtort Malmö till dess att de hade köpt sitt hus. Då hade ingen av dem jobb i Skåne, utan Charlotta Alegria Ursing fick jobbpendla till Stockholm den första tiden.

”Vi gillar båda utmaningar och hade bott i Stockholm i 20 år. Så vi tog en chansning.”

Till Stockholm hade hon flyttat efter studierna vid Lunds universitet, där hon bland annat läst systemvetenskap och mediekommunikation.

”Jag kom dit mitt under it-boomen och det var en spännande tid med många bolag som låg i teknologisk framkant.”

Hon ser likheter mellan it-boomen och dagens techvurm. På samma sätt som vid millennieskiftet jobbar dagens bolag med teknologi som skapar stora förändringar i samhället. Skillnaden då mot nu är att världen är mognare för utvecklingen. Det stod klart för Charlotta Alegria Ursing när hon flyttade tillbaka till Skåne och så småningom jobbade med Next step startup, ett projekt som skulle hjälpa Sony-anställda i Lund att starta eget efter neddragningarna.

”Av de cirka 70–80 personerna som gick igenom programmet bildades 40 bolag. Det var en stor framgång och flera av bolagen flyttade senare in hos Minc.”

En viktig faktor till att projektet blev lyckat menar Charlotta Alegria Ursing beror på att det skedde i Malmöregionen. De senaste åren har staden utmärkt sig som en stark företagarregion, där storbolag som Ikea nyligen byggt ett stort kontor och techscenen vuxit sig stark.

”Det bubblar verkligen här och det tror jag beror på att vi är en liten, men internationell och innovativ stad där alla hjälps åt.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera