Di Weekend NYHETER

Västkusten vinner dryckeskampen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

BÄST. Maja Hempel är årets vinnare av Lily Bollinger Award.

Maja Hempel från restaurang Thörnströms kök i Göteborg vann den kvinnliga sommeliertävlingen Lily Bollinger Award. Därmed har Göteborg tagit storslam i kock- och vinmästerskap på sistone.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

I fredags vann Martin Moses och Ola Wallin på restaurang SK Mat & Människor i Göteborg guld respektive silver i Årets kock. När Lily Bollinger Award avgjordes på måndagen var alla tre finalister från Göteborg. Mio Bloom från just SK Mat & Människor kom tvåa och Victoria Andersson, som liksom vinnaren arbetar på Thörnströms kök, kom trea.

”Det är fantastiskt roligt att vinna, man känner sig så stolt. Och så är det roligt att få sitt namn bland alla andra kända som vunnit tidigare”, säger vinnaren Maja Hempel.

På frågan varför allt tre finalister kom från Göteborg, svarar hon:

”Vi är bäst, tycker jag i alla fall.”’

”Sommelierföreningen i Göteborg är väldigt aktiv och vi kör mycket träning ihop.”

Till skillnad mot kockyrket är jämställdheten en helt annan på dryckessidan. Bland yrkesverksamma sommelierer är könsfördelningen 50/50.

SM i sommellerie är öppen för båda könen och i årets tävling var fem av sex finalister kvinnor. Maja Hempel var en av dem, men kom inte på medaljplats.

Krogtest: SK Mat & Människor vågar och vinner

”Jag ställer upp nästa gång igen, det hade jag redan bestämt mig för innan den här finalen”, säger den glada segrarinnan.

Sveriges bästa sommelier, vinnare av SM 2019, är Ellen Franzén, som tidigare tävlat i Lily Bollinger Award, en tävling som fungerar som ett slags inkörsport till större mästerskap.

»Jag vill laga Nobelmiddagen«

På söndag tävlar Ellen Franzén i Nordiska Mästerskapen som avgörs i Stockholm.