Di Weekend NYHETER

Varg får korn på feelgood

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

NY MARK. Författaren Varg Gyllander utforskar en ny genre i sin sjätte roman, feelgood.

Jesper Frisk

Hans fem böcker om kriminalteknikerna Ulf Holtz och Pia Levin har beskrivits som ”CSI på svenska”. Nu kliver Varg Gyllander, Stockholmspolisens presschef och författare på fritiden, ut ur brottzonen och ger ut feelgoodromanen ”Alla känner apan”.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Från CSI till en handfallen medelålders man i akut kris. Vad hände?

”Jag tröttnade på döda människor och att arbeta med brott och straff även på fritiden”, svarar Varg Gyllander.

”Dessutom ville jag utforska en annan genre, helst med en humoristisk touch. Första utkastet tyckte jag var finurligt roligt. Det ansåg ingen annan.”

Så vad gjorde du?

”Strök och skrev om.”

”Alla känner apan” handlar om Leonard, som blir stupfull, tappar bort sig och sambon, som han kvällen innan har friat till, förlorar jobbet, längtar efter kärlek och drar till Thailand. 

Vad i boken är feelgood?

”Det mesta sitter i slutet. Leonard är en loser – en vit, medelålders man som aldrig behövt anstränga sig utan bara flutit med. Jag tyckte att han skulle få lite stryk. Resan till Thailand är både en yttre och inre resa och på slutet har han fått tillräckligt med insikt för att få ordning på sig själv.”

FAKTA
Varg Gyllander

Ålder: Fyller 55 år den 30 maj.

Familj: Två söner, 12 och 15 år. Särbo Brita Bläsugn.

Bakgrund: Slog igenom internationellt 2009 med kriminalromanen ”Somliga linor brister”. Även skrivit thrillerserien ”STHLM”, vars filmrättigheter sålts och blir en tv-serie. Presschef för Stockholmspolisen, dessförinnan tio år hos Rikskriminalpolisen.

Tjänar: 57 000 kr/mån.

Fritid: Går 5 mil i veckan, inredning, resor, god mat.

Aktuell: Med feelgoodromanen ”Alla känner apan”, (LB Förlag)

VISA MER

Boken handlar egentligen om människors tillkortakommanden fast skrivet med kärlek, menar Varg Gyllander.

”För mig har en feelgoodbok en ton som man blir varm av. En förläggare som jag känner föreslog ett klassiskt lyckligt ’de får varandra’-slut. Jag ville hellre experimentera och lät Leonard hitta sig själv och ta tag i sitt liv.”

Lyckligt slut eller inte. Leonard slutar lalla runt och börjar ta ansvar för konsekvenserna av sitt beteende. Eller kort: blir vuxen.

”Precis! Hans beteende påminner om rätt många medelålders män. Jag ville problematisera vuxna män som glider runt – men utan pekpinnar, mer som en dråplig roadmovie. Förhoppningsvis väcker Leonards oförmåga även empati.”

Varg Gyllander, tidigare pressekreterare på Rikskriminalen, utmanar genrens traditionella läsekrets på flera sätt.

»Jag behövde hitta ord för min sorg«

”Feelgoodromaner har främst kvinnliga författare, kvinnliga läsare och en kvinna i huvudrollen. Att som man i stället skriva om en man, därtill en tafflig sådan, känns som ett test.”

Det här är din åttonde bok. Brukar du göra research på plats?

”Jag har tidigare fnyst åt författare som måste undersöka hur hus, containrar och platser ser ut exakt, men har svängt efter att själv ha rest och skrivit. Att ha upplevt miljön på plats ger en helt annan känsla och närvaro i orden.” 

Varje bok tar runt fyra månader att skriva. Men från första utkast till fysisk bok i handeln tar det ungefär ett år.

”’Alla känner apan’ handlar också om att ta hand om varandra och miljön”, tillägger Varg Gyllander.

”Jag hade varit mer aktiv i viktiga frågor som vad som händer i vårt samhälle och var vi är på väg om jag inte hade haft den position som jag har.”

Hur kommer det sig att du ofta skriver om ensamhet och gamla sorger?

”Min stora rädsla har alltid varit ensamhet. Jag söker ständigt uppmärksamhet, kan till och med leta upp frågeenkäter på stan för att bli sedd. När man skriver om människor ser man personer på ett annat sätt. Att utforska människans inre har blivit som en tioårig kurs i ledarskap.”

»Kärlek utan smärta är omöjlig« Under dina 15 år inom polisen har du på nära håll sett när det bränner till. Vad fungerar alltid respektive aldrig?

”Alltid: Förtroende och delegering. Aldrig: Micromanagement, detaljstyrning och management by fear. I dag är jag chef för tio personer och är nöjd om var och en gör det den ska till 80 procent. 20 procent får vara fel eller något annat. Det gäller även sönerna.”

Hur kommer det sig att du började skriva böcker?

”Jag var pappaledig, tyckte allt gick långsamt och träffade inga vuxna så jag gick en kvällskurs i bokskrivande. Jag jobbade som krimreporter på Norrköpings Tidning, sedan TT, efter en journalistutbildning på en rätt marxistisk folkhögskola i Motala.”

Du har även arbetat som lärare, marinofficer och köksmästare. Hur kommer det sig?

”Jag är dyslektiker. Därför blev jag kock.”