Di Weekend NYHETER

Vänskapen i scenfokus

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

SVERIGEPREMIÄR. Min fantastiska väninna med Maja Rung och Ruth Vega Fernandez i huvudrollerna spelas på Årsta Folkets hus.

CARL BENGTSSON

En dramatisering av Elena Ferrantes ”Min fantastiska väninna”, Adam Lundgren som Hamlet, Thorsten Flinck i en Beckett-pjäs och trion Henrik Schyffert, Johan Rheborg och Per Andersson i en mörk komedi på Scalateatern – det är några av höjdpunkterna under den kommande teatervåren.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Av en händelse ska Stockholms två största teaterhus, Kulturhuset Stadsteatern och Dramaten, flytta ut på grund av renovering under samma vår.

Kulturhuset Stadsteatern flyttar redan i januari för att komma tillbaka hösten 2020, vilket sammanfaller med teaterns 60-årsjubileum. Under tiden ska teatern samarbeta med bland annat Dansens Hus, Årsta Folkets Hus, Södra Teatern Folkoperan, Teater Giljotin och Nationalmuseum där pjäserna kommer att sättas upp. 

”Men Soppteatern blir kvar på Sergels torg, eftersom det runda utrymmet under fontänen ska förvandlas till ett minikulturhus i vår regi”, säger Sofia Cherif, pressansvarig på Kulturhuset Stadsteatern.

Dramatenhuset stänger den 27 april och öppnar igen den 12 december. Unga Dramaten flyttar till Scenkonstmuseet medan Lilla Scenen och Elverket håller öppet som vanligt.

Dramatens höjdpunkt under våren är en uppsättning av Shakespeares ”Hamlet” med Adam Lundgren i huvudrollen och Sofia Jupither som regissör. Adam Lundgren fick sitt stora genombrott i tv-serien ”Torka aldrig tårar utan handskar” och filmen ”Känn ingen sorg”. Under hösten var han även aktuell i den populära tv-serien Vår tid är nu. 

Andra intressanta Dramatenpremiärer är Lars Noréns ”Andante”, som han själv regisserar, och ”Hugh och Nancys många världar” som är skriven efter en bok av Peter Byrne. I den senare spelar Vanna Rosenberg och Helen Sjöholm olika versioner av Nancy. 

Dessutom är det urpremiär på ”Guds olydiga revben” av Grupp 8-medlemmen Gunilla Thorgren, som läser Bibeln med feministiska glasögon. Pjäsen är ett samarbete med Cirkus Cirkör, som flyttar vidare till Malmö Stadsteater efter spelperiodens slut. 

Kulturhuset Stadsteatern sätter upp ”Min fantastiska väninna”, som bygger på Elena Ferrantes fyra succéromaner, på Årsta Folkets Hus. Det är första gången som pjäsen sätts upp i Skandinavien och det blir Ruth Vega Fernandez och Maja Rung som spelar de fantastiska väninnorna. 

På Södra Teatern har ”Män kan inte våldtas”, som bygger på Märta Tikkanens klassiker, urpremiär i februari och på Nationalmuseum ska skådespelarna Robert Fux och Ann Petrén utforska porträtt och kroppsspråk med utgångspunkt från verk ur museets samlingar.

Kulturhuset Stadsteatern kommer också att göra fyra samproduktioner med Folkoperan, däribland ”Skapelsen” av Joseph Haydn, och fyra samproduktioner med Teater Giljotin. En av dessa blir pjäsen ”Barnen” som utspelar sig i skuggan av en kärnkraftskatastrof med Katarina Ewerlöf, Gunilla Röör och Peter Andersson i rollerna. 

I februari möts humortrion Henrik Schyffert, Johan Rheborg och Per Andersson på Rival i den mörka komedin ”Art – ett komiskt drama om vänskap”. Pjäsen, som har satts upp många gånger på Broadway och i West End, handlar om tre bästa vänner som plötsligt börjar ifrågasätta varandras smak och värderingar.

På Scalateatern har komikern och På Spåret-domaren Fredrik Lindström premiär med ”Mänskligheten”, en uppsättning där han utlovar en dissekering av myten om svenskar som förnuftiga och självständiga människor.

På samma teater scendebuterar komikern och radioprofilen Kodjo Akolor i monologen ”Jag, pappa?”, som handlar om glädjen och skräcken med att bli pappa.  

Scalateatern bjuder även på ”Slutspel” av Samuel Beckett med Thorsten Flinck och Tobias Hjelm i rollerna och Richard Günther som regissör. Även barnen får sitt på Scalateatern när barnteatergruppen Kultkompaniet sätter upp ”Nalle Puh och hans vänner” senare i vår. 

Teater Västernorrland vänder sig också till barnen med ”Fyra spänn City!”, en komedi om vänskap och konsten att samarbeta med människor som är helt olika en själv. Pjäsen har tagits fram tillsammans med en femteklass på en skola i Sundsvall.

Teater Västernorrland bjuder också på ”I huvudet på Alfhild Agrell”, en författare som var samtida med Strindberg och Ibsen. Hon var en av sin tids mest spelade dramatiker, ändå har hon fallit i glömska. 

På Göteborgs Stadsteater gestaltas Victoria Benedictsson, ännu en författare som kämpade mot föråldrade strukturer, i pjäsen ”Förbjuden ingång”. Det är Mattias Nordkvist, liksom Adam Lundgren känd från ”Vår tid är nu”, som gör en monolog tillsammans med regissören Anna Pettersson från Strindbergs Intima Teater.  

Andra spännande inslag i repertoaren på Göteborgs Stadsteater är ”Little shop of horrors”, en musikal ”med extra allt” enligt presschefen Ann Waldeborn, och den tragikomiska dystopin ”Ship of fools” som utspelar sig i en ljudstudio.

Regissören Suzanne Osten kommer för första gången till Malmö Stadsteater för att iscensätta ”Ett självmords anatomi”, som är en förunderlig studie av mödrar och döttrar. 

Teatern sätter även upp den nyskrivna, svarta komedin ”Kaniner”, som handlar om tvåsamhetens utmaningar och hur man bevarar gnistan i ett förhållande.