Di Weekend NYHETER

Utmanaren ser stark marknad

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

STOCKHOLMSPREMIÄR. Uppsala Auktionskammare öppnat ny lokal på Nybrogatan i Stockholm. Magnus Bexhed, vd, Julia Unge Sörling, intendent för klassisk konst och Knut Knutson, ägare och chefsintendent.

Joey Abrait

Uppsala Auktionskammare slår upp portarna till sin nya stora lokal på Nybrogatan mitt under coronapandemin. Även om tajmningen inte är den bästa, med ett samlat utrop som är lägre än normalt, är vd:n Magnus Bexhed vid gott mod. Bland verken till salu inför den stundande auktionen syns ett 1600-tals verk förbättrat av konstförfalskaren Han van Meegeren.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det var i vintras, före coronapandemins utbrott i Sverige, som Uppsala Auktionskammare offentliggjorde sina expansionsplaner. Förändringen innebär att auktionshuset från Uppsala på allvar tar upp kampen med Bukowskis, som är beläget ett stenkast längre bort vid Berzelii park. De internationella kvalitetsauktionerna, det vill säga de större auktionerna, förläggs i Stockholm. Och för att kunna visa all konst i Stockholm har auktionshuset utökat sina lokaler på Nybrogatan 20 i huvudstaden. Lokalytan har gått från 250 till 450 kvadratmeter. 

Vd:n Magnus Bexhed beskriver nu en besvikelse över att inte kunna genomföra sin stora invigningsfest som planerat. Samtidigt är det bara att gilla läget och arbeta ännu hårdare, menar han. 

”När det var som värst blev telefonerna tysta och det var mindre att göra. Men sedan slutet av april började folk höra av sig igen, och vi har behövt jobba hårdare för att få in konst och konstföremål till försäljning”, säger Magnus Bexhed. 

Uppsala Auktionskammare samlade utrop, det vill säga det samlade värdet på alla föremål till försäljning, ligger på 47 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 81 Mkr samma period i fjol. 

Reglerna och rekommendationerna om social distansering har inneburit en utmaning att fysiskt visa verken för potentiella köpare. Uppsala har låtit maximalt 40 personer vistas i lokalerna samtidigt. 

FAKTA
Uppsala auktionskammares kvalitetsauktion 16–18 juni

Samlat utrop: 47 miljoner kronor. Samlat utrop samma period förra året: 81 Mkr.

Två dyraste verk: ”Le loup devenu berger” av Marc Chagall – utrop: 2–3 Mkr. ”Bipaxi” av Olle Baertling – utrop 1,2–1,5 Mkr.

VISA MER

”Vi har haft mellan 250 och 350 besökare per dag”, säger Magnus Bexhed. 

Inför auktionen som äger rum den 16 till 18 juni är han hoppfull, särskilt med tanke på konkurrenten Bukowskis auktion som ägde rum i början av juni. Bukowskis lyckades sälja konst för drygt 80 Mkr och 11 verk klubbades för över 1 Mkr. Bland höjdpunkterna syntes en stor oljemålning av Helmer Osslund som gick för 8,9 Mkr (inklusive avgifter). Det är ett nytt prisrekord för konstnären.

Lillebrorsan i Uppsala tar upp kampen med Bukowskis

”Jag har aldrig tidigare varit varit så glad efter ett konkurrerande företags auktion som i förra veckan när Bukowskis hade sin auktion. Den visade på styrka”, säger Magnus Bexhed. 

Uppsala Auktionskammares dyraste verk är en gouache av Marc Chagall (1887–1985), en illustration över Jean de La Fontaines fabel ”Le loup devenu berger” (vargen som blivit herde). Den värderas till minst 2 miljoner kronor. Men om Magnus Bexhed själv får välja sin favorit blir det en återupptäckt målning av Torsten Jovinge (1898–1936) som värderas till en halv miljon kronor. 

”Den här målningen över Lorensbergsgatan på söder med utsikt mot stadshuset är så fin att vi valde att ha den på omslaget av vår katalog. Torsten Jovinges tandläkare Sixten Kullberg ägde den. Målningen har vandrat i tandläkarfamiljens ägo sedan dess. Den är puristisk men går samtidigt inte att placera i ett fack”, säger Magnus Bexhed. 

Ytterligare en tavla som väcker stort intresse är en oljemålning av 1600-talskonstnären från Nederländerna Gerard Ter Borch II (1617–1681) och hans ateljé. Uppsala Auktionskammare tog emot målningen ”Musiklektionen” för två år sedan. Därefter började ett långt detektivarbete som ledde till den ökände konstnären och konstförfalskaren Han van Meegeren (1889–1947). Han van Meegeren som haft målningen i sin ägo bedöms ha förbättrat skimret på den klänning som huvudmotivet på målningen bär. 

”Det här tror jag delar köparna i två läger. Vissa köpare vaknar till liv och tycker det är spännande. Men en kundkategori hade antagligen hellre sett målningen bara av Ter Borch. Men vårt uppdrag är att presentera fakta som den är, en fascinerande historia”, säger Magnus Bexhed. 

Bukowskis först ut i vår med 15 miljonverk

Samtidigt som Uppsala Auktionskammare har sin auktion har konkurrenten Bukowskis sin samtida auktion som samlar konst och föremål för 61 mkr.