Di Weekend NYHETER

Utlandsproffset bytte fotbollar mot vindruvor

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

HANTVERK. Vinhandlaren Kenneth Gustafsson, med näsa för trender, satsar på vinframställning i Göteborg i sitt urbana vineri Wine Mechanics.

Jack Mikrut

Svenskt hantverksöl har fått sin uppföljare i form av svenskt hantverksvin. Vinhandlaren och tidigare fotbollsproffset Kenneth Gustafsson har tillsammans med kompanjonen Magnus Holmgren startat Wine Mechanics, Skandinaviens största stadsvineri, med inspiration från Portland i USA.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

”Vi tar vinframställningen dit folk bor för vi tror att Sverige är redo för närproducerat vin utan onödiga tillsatser. Syftet med vårt urbana vineri är också att öka kunskapen om hur kvalitetsvin tillverkas och att det inte behöver vara så komplicerat att beställa vin på krogen”, säger Kenneth Gustafsson, medgrundare och vd för Wine Mechanics.

Wine Mechanics slog upp portarna för ett år sedan i det som en gång var ett svinstall i Slakthusområdet i Gamlestaden, ett stenkast från SKF:s huvudkontor.

Gentrifieringen av området, i stil med Meatpacking District i New York, har omvandlat många av de gamla industrilokalerna till kontor. Slakterier och livsmedelsproducenter har gett plats åt bland annat stadsodling, restauranger och numera också ett urbant vineri.

”Detta är ett område under utveckling och det är lätt att ta sig hit från centrum så här ligger vi helt rätt.”

Den främre delen av lokalen har en helglasad fasad. Här finns ena halvan av restaurangen tillsammans med en vinbar som serverar det egna vinet på kran.

FAKTA
Kenneth Gustafsson

Ålder: 36 år.

Familj: Fru och två barn.

Bor: Surte.

Bakgrund: Fotbollsproffs i femton år och utbildad sommelier.

Gör: Driver vinimportören Fine Wines Sweden och stadsvineriet Wine Mechanics.

VISA MER
FAKTA
Wine Mechanics

Verksamhet: Vinframställning, krog, vinbar och konferens.

Omsättningsprognos 2019: 22 Mkr.

Anställda: 25.

VISA MER

Förbi baren och längre in i lokalen bjuds matgästerna på matlagning från ett öppet kök och utsikt över vineriet med sina blänkande jäsningstankar i rostfritt stål och ekfat för lagring.

”Wine Mechanics är först och främst ett vineri men för att ge människor möjlighet att smaka vårt vin så öppnade vi även en restaurang i våra lokaler. Den fungerar nu som vår flaggskeppsbutik.”

I september varje år är det som mest aktivitet i vineriet då druvorna anländer direkt efter skörd från vingårdar i franska Rhônedalen, tyska Pfalz och Ungern.

”Dagens snabba kyltransporter av druvorna gör det möjligt att bedriva vinproduktion även i stadsmiljö i norra Europa”, säger han.

Kenneth Gustafsson växte upp på den här sidan staden i stadsdelen Bergsjön. Duktig i fotboll värvades han av Malmö FF som 15-åring och var bland annat klubbkamrat med Zlatan Ibrahimovic. Efter femton år som professionell fotbollsspelare i olika klubbar i Norge och Island bytte han sin passion för fotboll mot vin.

”Jag levde min dröm i många år då jag försörjde mig på fotbollen. Men man måste planera för livet efter fotbollen så jag utbildade mig till sommelier.”

Tillsammans med kompanjonerna Magnus Holmgren och Claes Rosengren har han importfirman Fine Wines Sweden som i fjol omsatte 7 miljoner kronor. Genombrottet kom när Petter Stordalen skulle öppna Clarion Hotel Post i Göteborg 2012.

”Vi blev tillfrågade att skapa en vinlista med viner från USA men inte från Kalifornien. Vi ville sticka ut lite och tog hem viner från vindistrikten i Oregon och Washington i nordvästra USA. Det blev vår nisch.”

I samband med resor till Portland i Oregon kom han i kontakt med konceptet urban vinframställning. Enbart i Portland finns ett tiotal stadsvinerier.

”Det var unga människor som ville tillverka vin, men inte bo på landet som startat vinerier inne i staden, ofta i kombination med en vinbar eller restaurang. Konceptet har sedan dess spridit sig till flera städer i USA.”

I Sverige är hans förebild hantverksbryggerierna.

”Att servera vårt vin på kran och burk har vi tagit från ölbryggarna. Hantverksbryggarna samarbetar mer än de konkurrerar, så vill vi också arbeta med vinmakeriet. Det ska vara opretentiöst.”

Redan våren 2016 bestämde sig Kenneth Gustafsson och Magnus Holmgren för att bygga ett urbant vineri, men till det behövdes kapital. Med stöd från entusiastiska privata investerare, banklån och Almi kunde duon starta verksamheten två år senare. Totalt har man investerat 10 Mkr i verksamheten.

Med årets elva viner, årgång 2018, som kommer släppas under de kommande sex månaderna kommer Wine Mechanics produktion upp i 32 000 flaskor, vilket gör det till Skandinaviens största urbana vineri.

Vinet säljs på Systembolaget, restauranger, export till Norge och den egna verksamheten.

”Vi kommer aldrig konkurrera med de stora vinproducenterna men vi vill upp till 100 000 flaskor inom tre år.”