Di Weekend NYHETER

Unik samling på auktion

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

EXPERTER. Knut Knutson och Magnus Bexhed visar verk av bland andra August Strindberg, CF Hill, Bruno Liljefors och möbler av Georg Haupt som auktioneras ut i vår på Uppsala Auktionskammare.

Jack Mikrut

I juni säljer Uppsala Auktionskammare en samling med verk av bland andra August Strindberg, CF Hill och Bruno Liljefors samt tre möbler av Haupt. Totalt värderas samlingen till drygt 20 miljoner kronor. ”Det här är det näst störst uppdraget i vårt företags historia”, säger auktionshusets 33-årige vd Magnus Bexhed. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

”Inlämning pågår till vårens auktioner”, går det att läsa på auktionshusens hemsidor. Under våren lurpassar de stora auktionshusen på varandra. De konkurrerar om säsongens mest prestigefulla försäljningsuppdrag.

Bakom ligger hårt arbete där samlare eller arvtagare till konstsamlingar bearbetas i hopp om att de vill avyttra sina dyrgripar. Stockholms Auktionsverk har exempelvis offentliggjort ett verk av Hilding Linnqvist som går under klubban i maj med ett startpris på 6 miljoner kronor och en kubistisk målning av fransmannen Auguste Herbin med ett utrop på 3,5 Mkr. Även den ska säljas i maj.

Konkurrenten Bukowskis stoltserar med en samling med tonvikt på 1920-talet. Ett verk av Gösta Adrian Nilsson (GAN) som värderas till minst 3,5 Mkr och en målning av Leander Engström med ett utrop på 4,5 Mkr ingår också i vårens auktion . Ytterligare en klo är två målningar av finländska Helene Schjerfbeck. Verken ”Flickhuvud” och ”Luktärter” värderas till minst 4 Mkr respektive 2 Mkr. 

Från Uppsala Auktionskammare har det varit tystare, men när Dagens industri träffar vd Magnus Bexhed spricker han nästan av stolthet.

Hans företag har nämligen i dagarna skrivit under ett uppdrag att auktionera ut en betydande konstsamling. Och vd:n räknar med att konkurrenterna kommer häpna.

FAKTA
Vårens viktiga auktioner

9 april: Kvalitetsauktion – Uppsala Auktionskammare

9 april: Samtidskonst och design – Bukowskis

15 maj: Modern konst och design – Bukowskis

10 april: Nutida – Stockholms Auktionsverk

16 maj Moderna – Stockholms Auktionsverk

4–5 juni: Internationella vårauktion – Bukowskis

11–14 juni: Moderna, klassiska och asiatiska – Uppsala Auktionskammare

12–13 juni: Klassiska och asiatiska – Stockholms Auktionsverk

VISA MER

”Det här kommer slå ned som en bomb”, säger han. 

Totalt rör det sig om drygt 20 konstverk, 25 silver- och guldföremål och ett antal antikviteter. Tre möbler är gjorda av 1700-talsmästaren Georg Haupt. Det samlade utropet ligger på cirka 20 Mkr.

”Efter Neuman-samlingen, som inbegrep fyra verk av Picasso, är det här vårt största uppdrag hittills. Samlingen rymmer sex objekt som vi ropar ut för över miljonen”, säger Magnus Bexhed.

”Frågan är hur många gånger i min karriär som jag kommer att få uppleva detta”, fortsätter Magnus Bexhed.

Samlingen har en särskild glans över sig eftersom den innehåller ett stort verk av August Strindberg, en målning av Carl Fredrik Hill och en tavla av Bruno Liljefors. Magnus Bexhed får inte berätta vem som har ägt verken. Det rör sig om ett dödsbo med adress Stockholm där arvtagarna kommit överens om att sälja istället för att dela upp föremålen sinsemellan. 

”Samlingen har byggts upp under 1990-talet. Samlaren köpte tavlorna efter kraschen 1991 då konst tappat rejält i värde”, säger Magnus Bexhed.

Bukowskis växlar upp – säljer mäklararmen

”Personen i fråga var konst och kulturintresserad. Samlaren köpte för att skapa ett vackert hem. Men även om det inte var en ekonomisk investering på det sättet har det blivit en fantastisk investering”, fortsätter vd:n.

Strindbergmålningen ”Blommande mur”, som lär väcka störst anseende, är 52 gånger 36 centimeter stor. Tavlan tros vara utförd 1903. Den hör samman med en målning med samma dukmått ”Rosendals trädgård II” som finns på Göteborgs konstmuseum. Experten på Strindbergs måleri Göran Söderström har låtit avbilda målningen på helsida i sin bok ”Strindbergs måleri” och beskriver där konstverkets märkliga väg till berömmelse. 

Strindberg ska ha skänkt målningen till yrkesmålaren Carlsson i Vasastan i samband med att han 1907 flyttade från Karlaplan. Carlsson ska därefter ha återanvänt duken och på baksidan målat en Liljeforskopia föreställande kråkor. Den ursprungliga Strindbergmålningen skars också cirka tre centimeter upptill för att passa in i en ram.

När Nordén-auktioner 1999 sålde målningen till den idag avlidne samlaren beskrevs den i katalogen som ”återupptäckt”. Priset landade då på 3,2 miljoner kronor.

”Vårt utrop ligger på 4 till 6 miljoner kronor. Målningen har ställts ut flertalet gånger på museer och vi räknar med ett internationellt intresse”, säger Magnus Bexhed. 

Samlingens näst värdefulla tavla är en landskapsmålning från franska Chartrettes signerad Hill med ett startpris på 3 Mkr. Samlaren köpte målningen 1996 för 2 Mkr. Därefter kommer en Liljefors-målning med det kända motivet katten Jeppe. Den senare värderas till minst 2,5 Mkr. Den gav samlaren 640 000 kronor för 1993. 

”Målningen med Jeppe är från 1886, vilket är den bästa perioden för Liljefors”, säger Magnus Bexhed. 

Kärt möte med utskälld konst

Ett verk som annars sticker ut är en gouache av Nils Dardel med titeln ”Dansbanan”. Den har värderats till minst 1,2 miljoner kronor. 1995 köptes den för 700 000 kronor.

”Det är det enda moderna verket i samlingen. Allt annat är svenskt sekelskifte.”

Uppsala Auktionskammare har påbörjat arbetet med att skapa en särskild katalog över verken och hoppas att arbetet kommer ge tillfredsställande priser. 

”Vi är väldigt ödmjuka inför uppdraget att ta oss an detta”, säger vd:n.