Di Weekend NYHETER

Udda duo skapar nya egentligheter

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

REDO FÖR SPRITMUSEUM. Konstnären Dan Wolgers och författaren Lena Andersson.

Foto: Per Erik Adamsson

Ingrid Leffler, chef för Spritmuseum i Stockholm, samlade två tongivande kulturprofiler: konstnären Dan Wolgers och författaren Lena Andersson.
Resultatet blev utställningen ”Egentligheter”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Utgångspunkten är Dan Wolgers konstverk från 1977 fram till sommaren 2016. Han har även scenograferat utställningsrummet, men det är Lena Andersson som valt ut vilka verk som ska visas och skrivit en text till varje verk.

”Jag har inte tolkat Dans verk. Verken är rekvisita – stoff – för tanken, det är den som jag har ägnat mig åt”, sa Lena Andersson under vernissagen i onsdags kväll.

Duon hade aldrig träffats innan de i februari inledde samarbetet med att bläddra igenom Dan Wolgers konstkataloger.

”Efter 20 minuter säger Lena: ’Men det är ju samma sak alltihop, hela tiden: trasiga oanvändbara bruksföremål’. Det gjorde mig omåttlig nöjd och glad! Det finns ingen utveckling utan allt är samma”, sa Dan Wolgers.

Rubriken till varje text ska inte förväxlas med verkets originaltitel. Ett exempel är verket ”Yta och djup”, som fått rubriken ”Två jordglober studerar varsin världskarta”.

”Lenas tankar springer ur hennes panna där inne. Följ rundstavarna i taket!”, uppmanade Dan Wolgers besökarna och tillade:

”Rummet är ljussatt på ett speciellt vis och blev ganska snyggt, vilket inte var meningen. Om något i mina verk är vackert är det snarare olycksfall i arbetet.”

”Egentligheter” pågår till 17 april 2017. Alla konstverk och texter ges även ut som bok på Albert Bonniers förlag i januari 2017.