Di Weekend NYHETER

Tuffare regler i kampen mot barnarbete

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

NYA DIREKTIV. Rädda Barnens generalsekreterare Helena Thybell ser fram emot EU:s nya regelverk som ska öka företags ansvar för leverantörskedjorna.

Hamid Ershas Sarabi

Lagom till Världsdagen mot barnarbete jobbar EU på ett tuffare regelverk som ska tvinga svenska bolag att hålla bättre koll på sina underleverantörer.  ”Det kommer att göra stor skillnad”, säger Rädda Barnens generalsekreterare Helena Thybell. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

På fredag firas Världsdagen mot barnarbete, som i år uppmärksammar covid-19-påverkan inom mänskliga rättigheter.

Samtidigt arbetar EU-kommissionen med att sjösätta nya direktiv inom området. 

Syftet är att öka det ansvar som företag måste ta för sina leverantörskedjor, något som enligt Helena Thybell, generalsekreterare för Rädda Barnen i Sverige, skruvar upp kraven på svenska bolag.

”Det här handlar om att ta ansvar, både för vad som sker hos leverantörer och i alla affärsrelationer”, säger hon.

HRDD-lagstiftning, en term som kommer ur engelskans Human Rights Due Diligence, kan innebära en omställning för svenska företag, men Helena Thybell hoppas också att det blir ett nyttigt redskap vid förhandlingsborden. 

”Det blir enklare att använda det här som ett argument gentemot underleverantörer. Företagen kan ställa tuffare krav på att frågor rörande mänskliga rättigheter efterlevs”, säger hon. 

Svenska bolag står sig inte särskilt väl i internationella mätningar rörande frågor om mänskliga rättigheter, enligt företagsrankningen CHRB.

En plan för barnen

Helena Thybell påpekar dessutom att företags samhällsansvar, så kallade CSR-frågor, hittills inte har fokuserat på barnarbete eller andra mänskliga rättigheter i tillräckligt hög utsträckning.

”Man har varit starkare på miljösidan, men inom mänskliga rättigheter har företagens fokus generellt sett varit svagare.”

Ny EU-lagstiftning kan därför bli ett steg framåt: 

”Beslut som man tar i dag påverkar villkor och möjligheter för framtiden. Det får en oerhörd konsekvens för barn som ska växa upp under de förutsättningar som företagen är med att skapa”, säger Helena Thybell. 

Digital rivstart – Academedias vd hoppas på ny lag efter krisen

Hur EU:s lagstiftning kommer att se ut är ännu inte känt i detalj, och det är inte säkert vilken typ av straff som fuskande företag kan tänkas drabbas av.

”Det man har sagt är att det måste komma med sanktioner. Om man inte har sanktioner för att kunna vidta åtgärder, då blir den ju tandlös.”