Di Weekend NYHETER

Trendspanarna siar om framtiden

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

PÅ LIV ELLER DÖD. Mats Lindgren,vd för Kairos Future, tror på ett allvarligare 2019.

Emil Malmborg

På område efter område tar det blodiga allvaret över och snart handlar det mesta om liv eller död. Det slår framtidsspanarna på Kairos Future fast när de spår 2019 års trender.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Var finns underhållningsprogrammet Sköna söndags lätthet och programledaren Steffo Törnqvists cigarrer? Det frågar sig Kairos Future i sin årliga framtidsrapport där slutsatsen är att allt blir mer och mer på allvar nu. Njutning, lust och passion – det får vänta.

”Men framför allt är ingenting för litet för att slåss för i dag. Det lättsamma är på väg att försvinna och det är en följd av att vi verkligen lever i extraordinära tider”, konstaterar konsultbolagets vd och grundare, Mats Lindgren och pekar på tio områden där allvaret nu slår igenom.

Det handlar till exempel om politiken som blir alltmer polariserad, om en hotad planet, om upplysningsideal som gällt i 250 år, men nu ifrågasätts alltmer och om hur it-jättar snabbt skaffar sig kontroll över människors vardag.

”Det finns just nu många områden som människor och organisationer ser på som en kamp på nästan liv eller död. Den känsla som spritt sig är att nu är det bråttom att göra något, innan det är för sent”, säger Mats Lindgren.

Enligt framtidskonsulterna är det som kommer att prägla nästa år en följd av samhällsutvecklingen under flera decennier. Efter andra världskriget byggdes det framgångsrika Sverige upp och ingenjörerna var hjältar. Sedan kom motreaktionen och protesterna mot konformismen på 1960-talet, globaliseringen på 1970-talet, finansmännen och entreprenörerna på 1980-talet och så postmodernismen på 2000-talet, där det inte längre fanns några sanningar.

”Vi befinner oss i slutet av en lång epok, men jag tror att man kan se det som en cykel där vi kan vara på väg tillbaka in i en ny fas av samhällsbygge. Det är en fas som liknar den efter krigen där det handlar om ett helt nytt samhällsbygge och där resan under en tid kommer bli orolig. En USA-dominerad världsordning ska rivas ned, samma sak med gamla bolagsstrukturer och förlegade värderingssystem. Men hur ska de rivas? Och vad ska de ersättas med? Det skapar enorma konflikter och den oro som vi märker nu.”

Ett av de områden som Kairos Future lyfter fram som exempel på hur allvaret slagit till kallas ”själen”, alltså hur vi mår. Aldrig förr har så många sagt sig vilja ha mindre press i livet.

»Svält kan bli en stor fråga igen«

”Här är det verkligen på allvar. Det är en utbredd stress som kommer inifrån, men som skapas av sociala medier där vi hela tiden tar del av det bästa i allas liv och måste presentera våra bästa sidor. Snacka om press. Undersökningar visar att hela 60 procent av svenskarna har ’att göra ingenting’ som favoritsysselsättning. En otrolig siffra egentligen som säger mycket om den här tiden”, säger Mats Lindgren.

Även svenska företag lider i dag, enligt Kairos Future, av stress. Enligt en panel företagare som regelbundet frågas ut så fortsätter hållbarhet att dominera som den viktigaste affärstrenden även nästa år. Men även digitaliseringen och andra teknologiska genombrott, som snabbt spås stöpa om branscher, är tydliga trender som skapar en känsla av liv eller död.

”Vårt råd till företagen är: stirra er inte blinda på allt prat om vad som händer just nu utan stå över korta trender, oro och förvirring. Ju mer kaotiskt, desto viktigare att höja blicken. Undersökningar visar tydligt att bolag som bedriver en systematisk framtidsspaning också presterar mycket bättre.”

En tydlig trend, som lyfts fram, bland svenska såväl som internationella storbolag är att skapa interna venturebolag, som letar och förvärvar små innovativa bolag.

”Företagen bedriver en nästan desperat jakt efter ungdomens källa. Det är en följd av känslan att inget bolag är för stort för att falla och döden flåsar alla i nacken.”

»Filmerna som får oss att förstå krig«

Det är 14:e året som framtidsspanarna pekar ut nästa års trender. Som tidigare handlar det inte bara om de stora ekonomiska och globala utmaningar. Kairos Future konstaterar till exempel att framtidens mat är ett slags proteinslime, gjort på bakterier, koldioxid och solenergi. Att det låter äckligt är mindre intressant,

2019 är inte året man ska njuta utan i stället leva rätt, äta rätt och vara rätt. På bokmarknaden spås bästsäljarna bli böcker om hur man städar bort oredan i sitt liv. Det, om något, är på allvar.