Di Weekend NYHETER

»Tre sekunder« från Reimersholme till drömfabriken

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

PÅ BIO. Anders Roslunds böcker är översatta till 37 språk. Nu har ”Tre sekunder”, som han skrev

Jack Mikrut

Till helgen har Hollywoodfilmen ”Tre sekunder” premiär med Joel Kinnaman i huvudrollen. Filmen bygger på den bästsäljande boken med samma namn. Anders Roslund, en av bokens författare, var med på inspelningen. ”Då kände jag mig faktiskt lite hög”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Den snövita ragdollkatten Freddie är det första som möter en när man kliver in i Anders Roslunds hemtrevliga skrivarlya på Reimersholme i Stockholm. Kattens lugna spinnande utgör en stark kontrast till de ruskigheter som utspelar sig i Anders Roslunds spänningsromaner.

På väggar och bord finns påfallande många bilder på Anders Roslunds forna parhäst, Börge Hellström, som gick bort 2017 efter en tids sjukdom. Tillsammans skrev de sju kriminalromaner ihop, och ”Tre sekunder” utsågs till Bästa svenska kriminalroman 2010.

”Våra fyra första böcker gick också bra, men ’Tre sekunder’ blev någon sorts genombrott gånger tre som toppade listorna i flera länder.”

Boken handlar om Piet Hoffman som lever dubbelliv som infiltratör. Han blir placerad i ett högsäkerhetsfängelse för att komma åt en knarkliga. Piet Hoffman, som spelas av Joel Kinnaman, får heta Peter Koslow i filmen och poliskommissarien Ewert Grens har fått det mer amerikanskklingande namnet Edward Grens.

Anders Roslund har varit med på inspelning i både Storbritannien och USA.

”En skön morgon i New York stod jag och tittade på hur hundratals personer jobbade med filmen, en historia som jag har hittat på här inne på den där platsen”, säger han och pekar på en stol som står närmare fönstret.

FAKTA
”Tre sekunder”

Den engelska titeln är ”The informer”.

Joel Kinnaman spelar huvudrollen som Peter Koslow. Rappartisten Common spelar poliskommissarien Edward Grens.

För regi står Andrea Di Stefano. I övriga roller syns Rosamund Pike, Ana De Armas och Clive Owen.

Svensk premiär blir den 27 september.

VISA MER
FAKTA
Anders Roslund

Ålder: 58 år.

Familj: Fru och två vuxna söner.

Bor: På Söder i Stockholm, sommarhus i Estepona i Spanien.

Bakgrund: Har varit reporter på Rapport och Halv 8 på TV3 och nyhetschef på Aktuellt. Startade Kulturnyheterna på SVT. Tillsammans med Börge Hellström har han skrivit ”Odjuret”, ”Box 21”, ”Edward Finnigans upprättelse”, ”Flickan under gatan”, ”Tre sekunder”, ”Två soldater” och ”Tre minuter”. Med Stefan Thunberg har han även skrivit ”Björndansen” och ”En bror att dö för”. På egen hand har han skrivit ”Tre timmar” och ”Jamåhonleva”.

Läser just nu: ”Tvilling” av Inger Alfvén, som dessutom är Anders Roslunds granne.

VISA MER

”Då kände jag mig faktiskt lite hög, produktionen var så proffsig. Jag tycker att det blev en bra thriller, jag har sett den en gång på en länk jag fick över mejlen.”

Vad hade Börge Hellström sagt om att en av era böcker blir Hollywoodfilm?

”Åhh, han skulle ha blivit så lycklig, det hade varit viktigare än alla böcker tillsammans.”

Förläggarna som utmanar i litteratur-Sverige

Anders Roslund och Börge Hellström var ett udda par som träffades 1998 när Anders Roslund skulle göra en dokumentärfilm om Kriminellas revansch i samhället, Kris, där Börge Hellström var en av grundarna. De insåg att de fascinerades av samma frågor som rör våldets drivkrafter och konsekvenser och Börge Hellström föreslog att de skulle skriva en bok ihop.

”Först brukade vi träffas ett par månader och skriva ihop en intrig på cirka 50 handskrivna sidor, sedan gick jag hem och skrev själva romanen vilket brukade ta drygt ett år. Efter det träffades vi och gick igenom boken igen.”

Det låter lite orättvist, som att du drog det tyngsta lasset?

”Ja, men jag var lycklig med det, för vi bidrog med olika saker och Börge satte färg på manuset. Det var vårt recept”.

Något halvår efter att Börge Hellström dog föll Anders Roslund ihop på golvet i sin skrivarlya. Det var en fördröjd reaktion på förlusten av den forna parhästen.

”Han var som en familjemedlem. Han måste ha ätit tusen måltider hemma hos mig, han har bott i min sommarstuga alla somrar och vi har gjort 62 publiceringsresor tillsammans. Han var en av mina absolut bästa vänner och han visste saker om mig som inte ens min fru kände till. Det tog mig något år att komma tillbaka efter den där kollapsen. Nu mår jag bra, även om jag saknar honom varje dag.”

De båda författarna hade dock slutat skriva ihop innan Börge Hellström blev sjuk.

David Lagercrantz – mannen som synade börsen

”Det enda som var bra var att vi hade avslutat vårt samarbete innan Börge fick cancer, så att den jävla döden inte gjorde det åt oss. Vi hade slitit på varandra i skrivandet, men vår vänskap blommade igen efter att vi slutade jobba ihop. Då kunde vi bara skörda och göra roliga saker tillsammans.”

Sedan dess har Anders Roslund skrivit ytterligare två böcker om Piet Hoffman och Ewert Grens, ”Tre timmar” och ”Jamåhonleva”. Uppenbarligen klarar Anders Roslund att stå på egna ben, för båda har blivit storsäljare.

”Men med den sista boken var jag tvungen att byta förlag, från Piratförlaget till Albert Bonniers. Det fattades någon varje gång jag steg in på vårt gamla förlag.”