Hoppa till innehållet

Törst efter svensk jazz

I närmare 25 år har entreprenören Siggi Loch spridit svensk musik utomlands, främst i Tyskland.
Nils Landgren har med sitt Funk Unit varit med under hela resan och har sålt närmare 1 miljon album på Siggi Lochs skivbolag, Act.

FAMILJEALBUM. Nuvarande och tidigare artister på Act, med jazzambassadören Nils Landgren i spetsen, samlade på Kulturhuset för att fira det 25-årsjubilerande skivbolaget Act.
FAMILJEALBUM. Nuvarande och tidigare artister på Act, med jazzambassadören Nils Landgren i spetsen, samlade på Kulturhuset för att fira det 25-årsjubilerande skivbolaget Act.Foto: Foto: Evelina Carborn

Nils Landgren var den första svenska artist som skrev kontrakt med det 25-årsjubilerande skivbolaget Act, grundat 1992. Därefter har ett 30-tal svenska artister och band spelat in för Act. Mest framgångsrika var Esbjörn Svensson Trio, internationellt kända som e.s.t.

I dag är ett tiotal svenska artister knutna till Act, som trombonisten Nils Landgren, sångerskan Viktoria Tolstoy och gruppen Tonbruket.

”Han har sett oss och gett oss chansen”, säger Nils Landgren om Siegfried ”Siggi” Loch, som han fick kontakt med 1994.

Genom Act har en marknad som är flera gånger större än den svenska öppnats. Tyskland har cirka 82 miljoner invånare och relativt många av dem köper fortfarande cd-skivor.

”Tyskland är den enda marknad där musikförsäljningen fortfarande till mer än hälften utgörs av fysisk skivförsäljning, 57 procent för att vara exakt. Vårt andra ben är Frankrike där skivförsäljningen också fortfarande är betydande. Genom dessa båda marknader lyckas vi fortfarande vara ett ekonomiskt framgångsrikt skivbolag”, säger Siggi Loch.

I Sverige svarar den digitala musikförsäljningen för 86 procent medan den fysiska, cd-skivor och vinyl, numera bara står för 14 procent.

”Den traditionella skivindustrin är på väg att försvinna. Om Act inte också vore ett musikförlag skulle vi redan göra förluster”, säger Siggi Loch.

Acts slogan är ”In the spirit of jazz”, vilket öppnar för en ganska bred definition och utgivning.

”Jag gillar den musikaliska frihet som finns inom jazzen, men de artister som jag hittar har i allmänhet potential att nå även andra grupper än den vanliga jazzpubliken”, säger Siggi Loch.

En sådan artist är Nils Landgren, som snarare hör hemma inom soul och funk. Det var Siggi Loch som lade till ordet funk i bandnamnet. Spelar ni funk ska ni heta det också, tyckte han.

Nils Landgren är stor i Tyskland. För några veckor sedan spelade han för Tysklands statschef, president Frank Walter Steinmeierat, på dennes residens i Berlin.

”Det är så klart hedrande för någon som mig, en tomte från Degerfors”, säger Nils Landgren skämtsamt.

I fredags framträdde han med sin Funk Unit i pratshowen ”3 nach 9”, en riktig långkörare i tysk tv.

Tyskland är sedan länge Nils Landgrens andra hemmamarknad. Han var bosatt i landet i fem år, har arbetat där i olika roller och är sedan sex år konstnärlig ledare för festivalen Jazz Baltica.

”Det har varit en otroligt viktig festival för nordiska artister och kommer att fortsätta vara det. I princip alla Act-artister som kommer från Skandinavien har spelat där och fått en trogen publik”, säger Nils Landgren.

När han snart ger sig ut på turné för att marknadsföra sitt nya album ”Unbreakable” talar spelschemat för sig själv: en spelning i Trollhättan, fyra kvällar i rad på jazzklubb Fasching i Stockholm och så...

”Få se nu, Kina, Schweiz, Tyskland, 1, 2, 3 ... 15”, säger Nils Landgren när han skrollar igenom turnéschemat i mobilen och summerar antalet spelningar i Tyskland, som alltså är tre gånger så många som i Sverige.

”Fast vi tjuvstartar i Stockholm under jazzfestivalen, i Nisses hörna, där jag presenterar sångerskan China Moses”, tillägger han.

Nisse Landgrens hörna är en konsertserie på Kulturhuset med ett brett artistutbud som gått i många år. Senare i höst kan Nisse Landgren höras med både Helen Sjöholm och Eva Dahlgren. Båda konserterna är utsålda.

Men i måndags var det en Act-artist som gästade hörnan, saxofonisten och flöjtisten Magnus Lindgren, aktuell med albumet ”Stockholm Underground”. I kväll, onsdag, framträder han i Berlin för ett utsålt konserthus i serien Jazz at Berlin Philharmonic.

”Stockholm underground” är hans debut på Act, som därmed gett ut album med 32 svenska akter, den benämning som skivbolagets namn syftar på. Därefter, i november, följer spelningar på tyska jazzklubbar.

Innehåll från Telia CygateAnnons

Nato-inträdet ger konsekvenser – var förberedd

Michael Mothander, strategisk portföljägare inom området säkerhet på Telia och Telia Cygate.
Michael Mothander, strategisk portföljägare inom området säkerhet på Telia och Telia Cygate.

Säkerheten först.

Om ditt företag vill stå väl rustat inför framtiden är det hög tid att agera.

– Säkerhetsarbetet blir aldrig färdigt. Det kräver ständig tillsyn för att lyckas. Men det finns bra vägar att gå för att nå heltäckande säkerhetsskydd, säger Michael Mothander, strategisk portföljägare inom området säkerhet på Telia och Telia Cygate.

Extern länk: Läs mer om cybersäkerhet 

Ett förändrat omvärldsläge och en ökande hotbild mot Sverige ökar även digitala risker för cyberattacker och bedrägerier. Nato-inträdet kommer sannolikt också att påverka. Finland, som har varit medlem sedan april 2023, har sett en fyrdubblad ökning av ransomware-attacker under året som har gått.

– Pandemi och temperaturhöjningen i det geopolitiska klimatet de senaste åren har gjort hela samhället medvetna om hur sårbara vi är och hur viktigt det är med robust infrastruktur, organisation och rutiner för att kunna hantera det oförutsedda, säger Michael Mothander, säkerhetsexpert.

– Säkerhetshoten utvecklas hela tiden och blir både mer smarta och mer utstuderade. Utvecklingen har gått från att visa sig på styva linan till att man nu medvetet kan uppnå stora effekter, både ekonomiskt och opinionsmässigt. I början var det mer oskyldigt men i takt med att de kriminella sett hur mycket det går att tjäna på dessa attacker och bedrägerier så har utvecklingen gått snabbt framåt.

Att tänka ”det händer aldrig mig” är inte att rekommendera för den som vill ta sitt företag vidare in i framtiden.

– Alla har något som kan nyttjas av de kriminella eller andra hotaktörer. De flesta vet bara inte vad det är och vad det kan nyttjas till”, säger Michael Mothander

Angriparnas metoder utvecklas ständigt och kan i värsta fall lamslå en hel organisation, till exempel genom så kallade Ransomware-attacker där attackeraren gör verksamhetens data obrukbar och kräver pengar för att återställa det. Cyberattacker mot företag idag kan handla om att någon anställd klickar på ett så kallat phising-mejl och skapar en digital ingång i företagets inre. Andra kända tillvägagångssätt är att ordersystem tas över, att oönskade varor beställs, att hackare tar över web eller e-post och därigenom den externa kommunikationen, att system stängs ner, och så vidare.

”Säkerheten måste byggas in i hela verksamheten”

Michael Mothander menar att det därför är viktigt att ta ett helhetsperspektiv på säkerhet och att arbeta systematiskt och strukturerat så att säkerhet kommer in tidigt i utvecklingen av verksamhetens digitalisering och verksamhet.

– Säkerhetsarbete behöver inte vara så svårt som många tror. Det viktigaste är att inse att jobbet behöver göras. Och det är ofta inte tekniken som är den största utmaningen utan snarare att se till att det finns en struktur. Säkerheten måste byggas in i hela verksamheten och finnas i processer, rutiner, i organisationen och hanteras av människor, inte bara av datorer.

– Det kan vara lätt att dra i väg med digitaliseringens alla möjligheter och innovationer och bara tänka på hur snabbt man kan nå sina kunder. Men man får inte glömma bort säkerheten, säger Michael Mothander.

Att ta extern hjälp kan vara en avgörande nyckel för att navigera rätt i säkerhetsdjungeln. Om möjligt – bygg in säkerheten redan från början!

– Vi på Telia Cygate har enormt mycket samlad erfarenhet som vi kan paketera ihop och använda för att hjälpa våra kunder. Eftersom vi är en del av Telia så har vi en robust, säker, skalbar infrastruktur som är byggd för att alltid fungera. Vi är en del av totalförsvaret och ligger alltid i framkant när det gäller cybersäkerhet.

Extern länk: Läs mer om cybersäkerhet 

 

 

Mer från Telia Cygate

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telia Cygate och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera