Hoppa till innehållet

Tillbaka till 50-talet

Efterkrigstiden är aktuell – igen.

Samtidigt som SVT sänder serien ”Vår tid är nu” öppnar utställningen ”Mitt 50-tal” om kvinnligt mode på Nordiska museet, en epok där H&M spelar en av huvudrollerna.

ALLAS 50-TAL. Marianne Larsson och Helena Lindroth, båda intendenter på Nordiska museet i Stockholm, har satt samman utställningen om 1950-talets svenska mode.
ALLAS 50-TAL. Marianne Larsson och Helena Lindroth, båda intendenter på Nordiska museet i Stockholm, har satt samman utställningen om 1950-talets svenska mode.Foto: Oskar Omne
ALLAS 50-TAL. Marianne Larsson och Helena Lindroth, båda intendenter på Nordiska museet i Stockholm, har satt samman utställningen om 1950-talets svenska mode.
ALLAS 50-TAL. Marianne Larsson och Helena Lindroth, båda intendenter på Nordiska museet i Stockholm, har satt samman utställningen om 1950-talets svenska mode.Foto: Oskar Omne
BERÄTTAR. Kristina Sandbergs romaner om hemmafrun Maj utgör en del av berättelsen i utställningen.Foto: TT
FORMER. Smal midja, vid kjol och en tydligt markerad byst var typiskt för kvinnors mode under 1950-talet.Foto: Oskar Omne
HENNES GRUNDARE. Erling Persson öppnade sin första butik med namnet ”Hennes” i Västerås 1947. Det var först 1968 som Erling Persson köpte herrekiperingen Mauritz Widforss Handels AB.Foto: TT
STILIKON. Audrey Hepburn i filmen ”Prinsessa på vift” blev ett tydligt föredöme 1953.
STILIKON. Audrey Hepburn i filmen ”Prinsessa på vift” blev ett tydligt föredöme 1953.Foto: TT

Det var efter andra världskrigets slut som amerikanska influenser på allvar svepte in över Sverige. Jazz var den stora ungdomsmusiken, som under decenniets andra hälft gradvis kom att ersättas av rock’n’roll. Genom den amerikanska filmen fick ungdomen nya idoler, som Elvis Presley, James Dean och Marlon Brando.

Men Nordiska museets utställning fokuserar på kvinnligt mode under femtiotalet och även de kvinnliga förebilderna kunde ses på filmduken.

”Filmen ’Prinsessa på vift’ med Audrey Hepburn släpptes 1953. Hon blev en enastående stilikon”, säger Helena Lindroth, intendent på Nordiska museet.

”Det finns ett par byxor som vi visar, som köptes in till Nordiska museet på 1990-talet från en nedlagd sybehörsaffär. De kallades för byxor i Audreymodell. Det finns också en blus i bardot-rutigt, något som syftar på Brigitte Bardot som 1959 gifte sig iklädd en rutig klänning.”

Ett särskilt populärt material var nylon, som liksom så mycket annat hade varit ransonerat under kriget.

”Efter andra världskriget hände väldigt mycket. Det fanns en stark framtidstro, ekonomin blev bättre, nya möjligheter uppstod, USA kom starkt och det växte fram ett starkt tonårsmode”, säger Marianne Larsson, intendent på museet.

”Man kan säga att NK lanserade tonårsmodet. Det var inte bara ett stort, flott varuhus. De hade en särskild avdelning för tonårsmode och särskilda tonårsmodeller.”

Men det var inte via fashionabla NK på Hamngatan som det nya modet blev möjligt att följa för de breda folklagren. Erling Persson i Västerås reste efter krigsslutet till USA där han i New York fick upp ögonen för en butikskedja som sålde moderiktiga damkläder till låga priser och med hög omsättning. Det gjorde ett starkt intryck och 1947 öppnade Erling Persson dambutiken Hennes.

Hennes växte till en butikskedja, men sortimentet bestod länge bara av damkläder. Men det var först 1968 som Erling Persson köpte Mauritz Widforss Handels AB, som sålde jaktutrustning och herrkläder och på så sätt bildades Hennes & Mauritz, H&M.

I dag omsätter koncernen mer än 220 miljarder kronor per år och har ett börsvärde på nära 350 miljarder kronor.

Samma år som Erling Persson reste till USA inträffade en annan epokgörande händelse. Då lanserade modeskaparen Christian Dior sin nya look, ett mode som betonade smal midja, vid kjol och utmärkande byst.

De tidstypiska underkläder som möjliggjorde detta mode visas i en monter på Nordiska museet.

”Utan underkläder, ingen midja, och därmed inte heller den eftersträvansvärda spetsiga formen på brösten, som man får genom att dra in midjan och trycka ut brösten lite extra”, konstaterar Helena Lindroth.

”Hur obekvämt och instängt det där kändes har vi tagit fram citat som berättar.”

Marianne Larsson fyller i:

”Femtiotalet har i hög grad satt spår in i vår tid. Det är samma kläder i viss mån. Vi har inte lika hårt snörpta midjor, därför att vi inte använder korsett på det sätt som man gjorde på den tiden. Nu måste man gå till Sats för att träna sig till den midjan.”

Femtiotalet präglades av ytterligheter med de exklusiva modehusens kollektioner på ena sidan och de nya frilufts- och vardagskläderna på den andra. Jeans och andra långbyxor sågs som utmanande mot gamla ideal.

”Man hade absolut inte långbyxor på arbetsplatser på femtiotalet. Det dröjde till 1970-talet innan det var accepterat att ha en kavaj och byxor på jobbet”, säger Helena Lindroth.

Ett mode som kom på femtiotalet och som fortfarande är aktuellt är jeans och rutig skjorta, ett slags cowboymode.

”Jag ser också en annan koppling och det är hantverket. Nu kommer det igen att man ska kunna sy, sticka och virka. Det värdesätts som en kunskap som är viktig”, säger Helena Lindroth.

”Köper man något på second hand så kanske man vill ändra och sy om och för det krävs kunskap.”

En röst som kommer att höras i utställningen är författaren Kristina Sandberg, vars framgångsrika romantrilogi om hemmafrun Maj – som bland annat tilldelades Augustpriset 2014 för boken ”Liv till varje pris” (Norstedts förlag) – utspelar sig under efterkrigstiden. Men under femtiotalet kom kvinnor i ökad utsträckning att ta sig ut i yrkeslivet och uniformer är en del av utställningen, bland annat en från det nordiska flygbolaget SAS.

”Flygvärdinna var ett glamoröst yrke, men här finns också en uniform som var på väg ut och det är hemmasysterns. Hon var en sådan som gick hem till familjen och tog hand om barnen när mamman inte kunde. Det var en yrkesroll som var på väg bort.”

Men det är inte femtiotalet, alltid aktuellt på något sätt verkar det som.

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Stambytet väckte oro i BRF:en – men blev ekonomisk lyckträff

Christer Johansson, styrelseledamot i Brf Kärraterrassen, berättar att de boende generellt är mycket nöjda och att stambytet har varit förvånansvärt smärtfritt.
Christer Johansson, styrelseledamot i Brf Kärraterrassen, berättar att de boende generellt är mycket nöjda och att stambytet har varit förvånansvärt smärtfritt.

Trasiga avloppsrör och flera läckor tvingade bostadsrättsföreningen Kärraterrassen i Göteborg att genomföra ett stambyte mitt under en lågkonjunktur. Men kostnadsmässigt var tajmingen helt rätt, skulle det visa sig.

– Vi hade aldrig löst ett så här stort projekt utan hjälp från Riksbyggen, säger styrelseledamoten Christer Johansson.

EXTERN LÄNK: Läs mer om hur Riksbyggen kan hjälpa till med underhåll eller renovering i er BRF 

Oväsen, byggdamm, avstängt vatten och toalettbesök i bodar ute på gården. Ett stambyte kan minst minst sagt vara en prövning för de boende.

– Det är väldigt stökigt och det är klart att det är jobbigt att leva utan avlopp och vatten i lägenheten i åtta veckor, säger Malicka Jeremejeff som är Riksbyggens projektledare för stambytet i Brf Kärraterrassens sex hus.

– Men här har det varit en del läckor och försäkringsskador, och eftersom husen är över 50 år gamla så var det hög tid att åtgärda problemen.

Så här såg det ut när Annelie Hilléns badrum renoverades under stambytet. De boende kunde mot en engångskostnad köpa till olika tillval, som till exempel golvvärme och takdusch.
Så här såg det ut när Annelie Hilléns badrum renoverades under stambytet. De boende kunde mot en engångskostnad köpa till olika tillval, som till exempel golvvärme och takdusch.

Lägre kostnad än väntat

Att de 167 lägenheterna skulle åtgärdas mitt under lågkonjunkturen väckte till en början en hel del oro, både hos styrelsen och föreningens medlemmar. Men det visade sig att tajmingen blev lyckosam.

– Vi upplevde att vi fick in fler anbud än vad vi brukar få under upphandlingar. Även om räntan är hög så kunde vi handla upp en betydligt lägre entreprenadkostnad än vad vi hade väntat oss. Tack vare detta kunde föreningen spara många miljoner, säger Malicka Jeremejeff.

”Mest jobbigt att sakna vatten”

Stambytet inleddes under 2023 och förutom att alla rörstammar ska bytas ut, renoveras även samtliga badrum från grunden. Hittills är ungefär hälften av bostäderna klara.

– Det som var mest jobbigt var det här med vattnet. På varje våning fanns en tillfälligt monterad diskho där man fick hämta vatten i dunk. Allt i lägenheten blev väldigt dammigt. Men oron man kände minskade efterhand, för hantverkarna var engagerade och hjälpsamma hela vägen och så hörde jag hur nöjda grannarna blev, säger Annelie Hillén som sitter i bostadsrättsföreningens styrelse och bor i det första huset som renoverades.

Riksbyggen sköter allting

Under stambytet har Riksbyggen, som sköter förvaltningen av Brf Kärraterrassen, hand om all kommunikation med de boende. De har även löst evakueringsbodar för boende med särskilda behov och i vissa fall har Riksbyggen tagit kontakt med korttidsboenden inom Göteborgs Stad, där exempelvis ensamstående äldre människor fått bo tillfälligt.

– Ett kontrakt och en kontakt, sedan sköter vi allting. Det kan vara allt från dialogen med entreprenörer, banken och myndigheter till logistiken och svara på frågor från de boende, förklarar Malicka Jeremejeff.

”Varit förvånansvärt smärtfritt”

Brf Kärraterrassens ordförande Anita Trogrlic och ledamoten Christer Johansson berättar att starten på projektet upplevdes som rörig och att kommunikationen var bristfällig, men att allt blivit mycket bättre efterhand.

– Vi hade ju aldrig löst det här utan Riksbyggen. Den tiden det tar och all deras kunskap och erfarenhet är ovärderlig. Det märks tydligt att de kan sin sak och att de vet precis vad ett stambyte handlar om. De flesta boende upplever att allt varit förvånansvärt smärtfritt, säger Christer Johansson.

På grund av stambytet kommer bostadsrättsavgiften att höjas. Riksbyggen har hjälpt föreningen att ta fram en budget för avgiftshöjningar under kommande år baserat på projektets kostnader.

– Men bostädernas värde ökar och på sikt är det såklart mycket positivt att kunna säga att ett stambyte är genomfört. I slutet av året när allt är klart står vi bra rustade för framtiden, då kommer allt vara perfekt, säger Anita Trogrlic.

EXTERN LÄNK: Allt du behöver veta om stambyte i bostadsrättsföreningen  

Se videon, så går ett stambyte till:

EXTERN LÄNK: Här finns Riksbyggens fastighetsförvaltning – hitta din ort 

Här finns Riksbyggens fastighetsförvaltning

Avesta, Borlänge, Borås, Eskilstuna, Eslöv, Falkenberg, Falköping, Falun, Filipstad, Finspång, Gällivare, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Hällefors, Hässleholm, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Karlskoga, Karlskrona, Karlstad, Köping, Lidköping, Linköping, Ludvika, Luleå, Lund, Malmö, Mariestad, Motala, Norrköping, Nyköping, Nässjö, Orsa, Sala, Sandviken, Simrishamn, Skellefteå, Skövde, Stockholm, Sundsvall, Trelleborg, Uddevalla, Umeå, Uppsala, Varberg, Visby, Vänersborg, Värnamo, Västervik, Västerås, Växjö, Ystad, Ängelholm, Örebro, Örnsköldsvik, Östersund.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera