Di Weekend NYHETER

Till toppen via tokgökar

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Joey Abrait

Hampus Hedström är killen från värmländska Sunne som hamnade i Stockholms mediebranch. Nu släpps hans debutbok och nästa år firar 22-åringen sitt första decennium som egenföretagare. Men vägen framåt har inte alltid varit så lätt som den framstår.  ”Gör det lite ont så är det oftast rätt”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Trots sin unga ålder är företagandet bara en av de sidor som sticker ut hos Hampus Hedström. Som tolvåring blev han trollkarl, som 14-åring startade han företag och som 18-åring slog han sig in på Youtubes humorscen. Nu, 22 år gammal, släpper han sin första bok. ”Det skolan inte lärde dig” är en hyllning till allt det som finns utanför skolan men som ändå är viktigt för karriären. Tokgökarna, till exempel.  

”Tokgökarna kallar jag de personer som har varit som mentorer för mig, de som gjort det lilla extra för att jag ska ta mig framåt”, säger Hampus Hedström. 

Som exempel ger han läraren Åke som lät honom gå en kurs i Ungt Företagande, UF, trots att Hampus Hedström inte hade åldern inne och fortfarande gick i högstadiet.

”Det gav mig möjlighet att starta firma redan som 14-åring.”

Nu, snart nio år senare, delar han kontor tillsammans med bland andra humorgänget I Just Want To Be Cool på Södermalm i Stockholm. De flyttade in i januari, två år efter att Hampus flyttade till Stockholm, och har redan kommit i ordning. I alla fall lagom mycket. Prydnadskuddar, mattor och hyllor har de ordnat. Men på väggarna hänger tomma ramar. 

FAKTA
Hampus Hedström

Ålder: 22 år.

Från: Sunne.

Bor: Stockholm.

Gör: Beskriver sig själv som allverkande inom humor. Gör podden ”Frågar åt en kompis” tillsammans med Keyyo. Aktuell med boken ”Det skolan inte lärde dig”. Uppträder på Dalhalla i sommar med Humorkalaset. Startade som 14-åring företaget Hampus Hedström AB. Har egen Youtube-kanal sedan 2015. Hampus Hedström AB omsatte 2 Mkr under 2018, en ökning med över 50 procent på ett år, och gjorde då en nettovinst på 930 000 kronor.

VISA MER

”Vi kan säga att det är ett medvetet inredningsval, men egentligen är det för att vi inte hunnit”, säger han och skrattar.

Hampus Hedström har alltid tyckt om att underhålla sin publik, vilken den än må vara. Hans förmåga att prata sig ur det mesta tillskriver han sina svårigheter. I slutet av nionde klass, efter att alla betyg satts, fick han diagnoserna dyslexi och dyskalkyli. 

”På ett sätt är jag tacksam över dyslexin, jag tror att jag gör det som jag gör i dag till stor del på grund av den. Är det fel i ena änden kommer det ut något i den andra. Eftersom skriften inte kommer naturligt för mig har jag lärt mig att prata i stället.”

I boken kritiserar han skolsystemet som han anser inte är tillräckligt flexibelt för att tillgodogöra sig de olika förutsättningar elever har. 

”Betygen är ett sorts klumpigt sätt att gissa vad du är värd. För en ung person blir det så tydligt, att ”jag var inte värd mer än ett C”. Det är ett sånt fokus på betygen och skolinsatsen, men jag tror inte alls att det är viktigast av allt. Det finns så fantastiska egenskaper som inte tas tillvara i skolans strikta mallar.”

Hampus Hedström är noga med att påpeka att skolan trots allt är viktig, men vill ge ett annat perspektiv på varför. Bokens syfte är att visa att det går att nå framgång, trots att skolan ibland kan kännas svår och utmanande. Tokgökarna har hjälpt honom framåt, men det har även hemstaden Sunne och familjen. Med en pappa som är ekonom och en mamma som arbetar på Skatteverket har det inte varit skrämmande eller främmande att vara sin egen.

Att utmana sig själv är kanske det som Hampus gör bäst. Hans dyslexi gör det svårt att uttrycka sig i skrift, ändå författar han böcker och manus. Hans dyskalkyli gör det svårt med siffror, trots det driver han eget företag.

”Jag tycker att det är riktigt kul med ekonomi och att göra budgetar. Men utan företaget hade jag nog aldrig blivit bra på ekonomi, jag har lärt mig eftersom det funnits en bra anledning att göra det.”  

Härnäst ska han till Dalhalla och uppträda på Humorkalaset med några framstående namn ur Sveriges humorelit. Hans nästa satsning är att bli ståuppkomiker. 

”Jag får aldrig bli bekväm. Gör det lite ont så är det oftast rätt”, säger han. 

Att boken är en stor personlig framgång är tydligt. Vissa kapitel har han skrivit själv, medan andra är skrivna med medförfattarna Leif Eriksson, Martin Svensson och Henrik Johnsson. Ljudboken har han läst in själv. 

”Det var slitigt, dyslexin innebär ju att det är svårt att läsa högt. Det är nog det största personliga målet jag uppnått på ett tag.”

Nästa år har han drivit företag i tio år. Något han själv inte reflekterat över. 

”Ja, det är ju sant. Herregud, hur har jag hunnit det?” skrattar han.

”Mitt mål är att det alltid ska vara roligt. Mitt bolag borde heta Kul AB.”