Di Weekend NYHETER

Text-tv firar 40 år

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

JUBILAR. Nu när text-tv fyller 40 planerar SVT för en uppdatering av det första interaktiva massmediet.

Det första interaktiva massmediet fyller 40. Text-tv lanserades den 12 mars 1979 av SVT och har i dag runt 1,3 miljoner användare dagligen. Och nu när konkurrenterna är nedlagda sedan flera år tillbaka planerar SVT i stället för en ansiktslyftning.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Text-tv, från början ett tekniskt experiment, sändes första gången i september 1974 av BBC under namnet Ceefax. SVT var det andra mediet i världen som lanserade text-tv som är en version av just Ceefax. De första testerna med Ceefax genomfördes redan 1975 över Stockholm/Nacka TV1:s (i dag SVT1) sändare, därefter utvecklades versionen som används i dag.

Det enkla upplägget, som de flesta känner igen, skapades av Björn Grundel och Torbjörn Jacobsson: Nyheter sidan 100, ekonomi 200, sport 300, väder 400, blandat 500, tv-info 600, innehåll 700, UR 800. Än i dag är de populäraste sidorna startsidan 100 och mål-för-mål-service 377.

Mediet var från början tänkt att vara ett stöd för hörselskadade i Sverige och funktionen att kunna texta tv-program är fortfarande standard. 1980 beslöt SVT-styrelsen att text-tv skulle bli permanent i Sverige.

Vid lanseringen i Sverige fanns inte funktionen att sända text-tv på alla tv-apparater, den tekniken utvecklades under 1980-talet. År 1980 såldes 18 000 tv-apparater med text-tv funktion och redan 1985 hade 1 miljon användare, var tredje hushåll, tillgång till text-tv. Kring sekelskiftet låg antalet dagliga användare på över 3 miljoner.

Under det tennisgalna 1980-talet lanserades kontinuerlig bollräkning på SVT Text och 1985 började resultat för engelska fotbollen publiceras till alla ”Tipsextra”-fans stora glädje.

En kusin till text-tv, Videotex, lanserades 1982 och var uppkopplad för sökning i databaser som Gula tidningen. 1985 lanserade posten en version av Videotex, Postel-terminalen, på sina postkontor där kunder kunde utföra sina onlineärenden. När posten slutade med Postel-terminalerna så byggdes dessa om till platsautomater för arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.

»Han har musikvärldens smartaste manager«

Det stora genombrottet för text-tv kom 1991 i samband med kriget vid Persiska viken. Uppdateringarna följdes dygnet runt av en rekordpublik. 1995 blev SVT Text det officiella namnet.

När webben kom så förutsågs SVT Texts död, men i stället fick den ett lyft och då webben flyttade in i mobiltelefonerna blev tjänsten ännu starkare. Text-tv är nämligen exemplariskt för mobilskärmen.

I dag är SVT Text Sveriges enda text-tv tjänst då TV4 lade ned sin tjänst 2015. Tvärtemot sin grundare, BBC, som lade ned Ceefax 2012, så planerar SVT lansering av ett nytt system nästa år.

Svensken bakom världens största fiskeapp

På SVT Text, på 440–466, går det så klart även att läsa om allt om 40-åringen.