Di Weekend NYHETER

Tekniken fick livet att vända

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

ALLTID ONLINE. Chris Dancy har slagit mynt av sitt epitet ”världens mest uppkopplade man” och byggt en hel karriär runt uttrycket.

Amanda Lindgren

När allt fler röster höjs för att vi ska koppla bort från våra mobiltelefoner och logga ut från sociala medier går Chris Dancy mot strömmen. Amerikanen, som blivit känd som världens mest uppkopplade man, ger nu ut boken ”Don’t unplug”.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

När vi träffar Chris Dancy på techhuben Epicenter i Stockholm har han bara på sig en digital klocka och sin mobiltelefon. Världens mest uppkopplade man visar några av prylarna han tidigare bar, aktivitetsarmband av olika märken som samlar in data, en pryl som mäter hjärnvågor och ett instrument till huvudet som ska mäta hur djupt han mediterar. I dag är en del av tekniken utdaterad, mycket går att mäta i klockan eller mobilen.

”Jag ser mig själv som en gammal cyborg, många är mer uppkopplade än mig i dag.”

Det var för drygt tio år sedan som Chris Dancy började kartlägga sitt liv med hjälp av teknik.

”Jag vägde 150 kilo och rökte två paket cigaretter om dagen. Jag var ständigt arg, gick på massa mediciner. Jag hade aldrig ätit en grönsak och trodde att det var helt normalt. Om jag visste lika mycket om mig själv som min dator visste kanske jag skulle kunna åtgärda några av problemen. Det var bara ett digitalt rop på hjälp.”

Chris Dancy, som har ett förflutet i it-branschen, byggde automatiserade dataflöden som kartlade i princip hela hans liv. Varje dag samlade han in data från hundratals sensorer som mätte hans kropp och omgivning. Till exempel fick han veta hur många kalorier han hade intagit och hur hög luftfuktigheten var i hans hus. Som mest var han uppkopplade till 800 olika mätsensorer. 2011 började han ändra sina vanor baserat på vad hans appar och sensorer föreslog.

Det var på en konferens som en reporter på Bloomberg fick höra om Chris Dancy, och skrev en artikel med titeln ”Världens mest övervakade man”, något som BBC tolkade som ”världens mest uppkopplade man”. 2014 prydde han omslaget av Businessweek.

FAKTA
Chris Dancy

Ålder: 50 år.

Bor: I Nashville, Tennessee i USA.

Familj: Nygift med Fernando.

VISA MER

Sedan dess har Chris Dancy slagit mynt av sitt epitet och byggt en hel karriär runt uttrycket. I dag är han en flitigt anlitad föreläsare runt om i världen, med konsultuppdrag för bland annat Google, Microsoft, Coca-Cola och Telia.

”Det här var egentligen aldrig något jag planerade att prata om. Jag har aldrig sett mig själv som världens mest uppkopplade man, det handlar snarare om att jag använt tekniken som finns tillgänglig på ett smart sätt.”

Konstduo skapar AI-verk

Enligt Chris Dancy räddade tekniken hans liv och boken ”Don’t unplug – How technology saved my life and can save yours too”, som nu ges ut på engelska, är en blandning av hans egna erfarenheter under de senaste 10 åren och en diskussion om dagens syn på teknologi.

”Jag vill inte att det ska vara det enda alternativet att koppla ur. Det är för svårt. Det är som när man gör slut med sin partner, det är det enda man kan tänka på. Det handlar om att omfamna tekniken i sitt liv för att lära känna sig själv bättre”, säger Chris Dancy och fortsätter:

”Vi måste vara försiktiga med hur vi konstruerar dialogen kring teknologi, och inte skuldbelägga människor för att de använder den. Jag är mer inne på att prata om hur man kan använda sin telefon och tekniken i den annorlunda och bättre. Vi hetsade inte upp oss så här mycket över tv:n. Jag försöker vända på narrativ, innan du kopplar ur borde du kanske se över vad du är uppkopplad till?”

Till skillnad från många andra tycker inte Chris Dancy att vi ska sluta eller använda våra mobiltelefoner mindre, utan snarare använda dem annorlunda.

”Det är ganska enkla idéer. Människor vet när deras mobil behöver laddas, att den behöver ett skal för att skyddas, och när den behöver sättas på tyst läge. Men vi vet inte när vi ska gå och lägga oss. Sätt dig själv på flygplansläge, inte din telefon. Det känns annorlunda direkt.”

Dessutom tror Chris Dancy inte att vi kommer ha mobiltelefoner om tio år.

Malmöbolaget ska parkera med Amazon

”Portabla skärmar är ett relativt nytt koncept som inte kommer att finnas i framtiden. Om du kan stoppa teknik i dig eller på dig finns det inget behov av en skärm.”

I en värld där vi blir mer beroende av teknik, hur ser du på företagens roll i det hela?

”Jag kan inte se att de stora företagen kan bli mer mäktiga än de är just nu. Apple just nu är ett internationellt övervakningsföretag. Det är hemskt, Apple är det mest onda företaget på hela jorden.”

Men du använder ju fortfarande deras produkter?

”Jag äter majs, men det betyder inte att jag tycker det är okej med fabriksuppfödning. Jag använder kläder, men det innebär inte att jag inte hatar det faktum att barn i Indonesien syr dem. Jag hatar Apple, jag tycker det är det mest oärliga och lömska företaget som finns. Men, när det här årtiondet är slut tror jag inte det finns kvar.”