Di Weekend NYHETER

Tar ton för miljoner

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

SÅNGGLÄDJE. Gabriel Forss ser att körsången är på frammarsch och han hoppas att på sikt kunna exportera sitt koncept utomlands.

Amanda Lindgren

Få människor kan leva på sin sång. Gabriel Forss lever på att leda andras.  Omsättningen i hans bolag Piece of Me ökar varje år med fantastiska marginaler: ”På sikt skulle jag vilja exportera konceptet utomlands.”
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

”Att sjunga med andra ökar välbefinnandet. Att en gång i veckan gå på körsång och sjunga med hundratals andra är en perfekt pysventil, inte minst för chefer”, säger Gabriel Forss.

”Vi har flera inom bank och finans, it och management, som dessutom har familj och barn. Flera av dem har berättat vilken enorm energiboost som de får av att få släppa allt, inte behöva leda eller tänka utan bara följa med och sjunga ut i 90 minuter.”

Eller för att citera en överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset, som sjungit i kör i tolv år:

”Frizon. Här pratar ingen vad man jobbar med. Man får vara den man är, inte sin titel.”

Regelbunden sångträning sägs också finslipa det egna vardagstonläget.

FAKTA
Gabriel Forss

Ålder: 44 år.

Familj: Sambo Dejan Bojanic.

Bor: Centrala Stockholm.

Bakgrund: Körledare, sångare och föreläsare. Uppvuxen i Katrineholm, slog igenom i Melodifestivalen 1997 med låten ”Bara hon älskar mig”. Programledare ”Förfest hos Gabriel” och välgörenhetsgalan ”En sång för hemlösa”. Kommentator i ”Körslaget” 2010, tävlade med egen kör 2011 och kom på andra plats. Självbiografi ”Äntligen” 2012. Driver företagen Piece of Me AB och Joyride Travel AB.

VISA MER

”Hur du låter när du pratar på möten eller med personal har stor betydelse för om andra tar till sig det du säger”, fortsätter Gabriel Forss.

Han har beskrivits som ”brutalt musikalisk” och hans Happy Voices (tidigare Du kan sjunga gospel-kören) blandar gospel, pop, visor, schlager och soul. Stockholmskören är störst med cirka 1 000 sångare, följt av Malmös 600 och Göteborgs 550. 

Ursprungskören One Voice grundades redan 1994, men leds sedan 2015 av Helena Rydh.

”Jag hinner inte”, förklarar Gabriel Forss.

”Till skillnad från klädvarumärken måste jag personligen vara fysiskt närvarande i alla aktiviteter. Jag är mitt varumärke.”

Piece of Me omsatte i fjol nära 6 miljoner kronor, hade en rörelsevinst på 2,9 Mkr (49 procent) och en soliditet på 90 procent. Körverksamheten står för ungefär hälften. Resten är ett potpurri av företagsevent, föreläsningar, allsång, konsultverksamhet och podden med Tobias Karlsson från ”Let’s dance”.

»Filmerna som får oss att förstå krig«

2015 började Gabriel Forss sätta ihop egna körresor via Joyride Travel AB i samarbete med hälsoprofilen Ulrika Davidsson. 2019 bär det bland annat i väg till den grekiska ön Skopelos, där ”Mamma Mia”-filmen spelades in. Veckan avslutas med en utomhuskonsert med Abba-låtar för turister och lokalbefolkning. De 100 platserna sålde slut på några timmar.

Körsång är en trend på stark frammarsch, enligt Gabriel Forss.

”Jag har börjat titta på om det går att skapa körer på fler orter med lokala körledare. På sikt skulle jag vilja exportera konceptet utomlands.”

Från början tänkte han aldrig på att tjäna pengar på körsången.

”Jag såg alla oslipade diamanter bland 1990-talets unga talanger, hyrde Gustav Vasa-kyrkan vid Odenplan i Stockholm, fick in en notis i en reklamradiokanal och trodde att det skulle komma 50 personer.”

Det kom 400. Sedan dess har skaran vuxit stadigt. 70 procent av sångarna i Happy Voices-körerna är stammisar och återkommande deltagare.

Körsång är, enligt Gabriel Forss, en trend på stark frammarsch.

Carola: De fick dubbla mitt arvode

”Titta på alla tv-program  ”Idol”, ”Allsång på Skansen”, ”Lotta på Liseberg”. Människor söker inte bara upplevelser utan också aktiv delaktighet. I mina körer ska man få känna glädjen, samhörigheten och kraften – alla endorfiner, som bor i sången. Många har drömmar, men har tidigare fått höra ’du kan inte sjunga, ställ dig i ett hörn och mima bara’. Att ta sig friheten och makten att förbjuda någon annan att få använda sin röst är för mig djupt kränkande.”

Gabriel Forss växte upp med pingstkyrkan i Katrineholm, fick sällan göra sin röst hörd men kom tillbaka och slog igenom i Melodifestivalen 1997 med gruppen Blond. Låten ”Bara hon älskar mig” slutade på 14:e plats i Eurovision och flickorna flockades runt pojkgruppen. Föga anade de att Gabriel Forss är homosexuell och att han under hela sin skoltid brottats med starka inre konflikter kring ’Vad skulle Gud tycka?’.

”Senare insåg jag att Gud älskar alla människor, inte bara vissa. Jag gjorde upp med mycket inför självbiografin 2012 och är inte längre med i någon kyrka.”

Sjunger du i duschen?

”Nej, faktiskt inte. Eftersom jag arbetar med ljud både dagar och kvällar vill jag gärna ha det tyst hemma.”