Hoppa till innehållet

Tacos och barbecue ska lyfta Gröna Lund

Den kända kocken Jonas Dahlbom byter Åre torg mot Gröna Lund.
Efter nio år i skidmetropolen har han flyttat till Stockholm för att rycka upp restaurangerna på nöjesfältet. Årets nya attraktioner på Grönan är Fiesta Taqueria & Bar samt Hekto BBQ.

KROGKARUSELL. Jonas Dahlbom ska rycka upp restaurangutbudet på Gröna Lund där han har fått titeln kreativ kulinarisk ledare. Årets krognyhet är mexikanska Fiesta Taqueria & Bar.
KROGKARUSELL. Jonas Dahlbom ska rycka upp restaurangutbudet på Gröna Lund där han har fått titeln kreativ kulinarisk ledare. Årets krognyhet är mexikanska Fiesta Taqueria & Bar.Foto: Foto: Amanda Lindgren

Djurgården håller på att få ett verkligt krogstråk längs vattnet. Spritmuseums restaurang och Oaxen Krog & Slip, granne med Gröna Lund, rankas bland Stockholms bästa. Den kategorin siktar också Tommy Myllymäki på att nå när han hösten 2017 öppnar restaurang på Biskopsudden tillsammans med Svenska Brasserier.

Men redan den 23 april, när nöjesfältet öppnar för säsongen, får Djurgården en ny restaurang, mexikanska Fiesta Taqueria & Bar. Den lär dock inte konkurrera med Djurgårdens finkrogar.

”Det ska bli en rolig, folklig restaurang med bra vällagad mat, så klart”, säger Jonas Dahlbom, som i sin nya roll på Gröna Lund har titeln kreativ kulinarisk ledare.

Gröna Lund försöker alltså inte ta efter Tivoli i Köpenhamn som haft stjärnkrogar på nöjesfältet.

”Vi ska inte bli som Tivoli, men ambitionen är ju att man ska åka till Gröna Lund för att äta och inte bara för att åka karusell”, säger Jonas Dahlbom.

Den som vill besöka nya Fiesta eller någon annan av Gröna Lunds restauranger måste betala entré. Och restaurangerna (utom Tyrol) är bara öppna när nöjesfältet är öppet, cirka 130 dagar under sommarhalvåret.

Den andra restaurangnyheten den här säsongen är Hekto BBQ, som Jonas Dahlbom beskriver som en food truck utan hjul. Det är ett snabbmatställe som står på en ponton. Namnet hekto kommer sig av att man betalar maten efter dess vikt.

Det var inför alpina VM i Åre som Jonas Dahlbom och hans bror Anders Dahlbom 2006 lämnade Trädgår’n i Göteborg och flyttade till Jämtland. I en nybyggd fastighet mitt på Åre torg startade de Dahlbom på Torget. Den restaurangen har de sålt till bröderna Wersén. Jonas Dahlbom har kvar en liten andel, 4,5 procent, och har fortfarande sitt efternamn på krogen. Hur det blir i fortsättningen är inte bestämt.

”Det är rätt många månader när det inte händer så mycket i Åre. Jag var klar med det helt enkelt. Jag har ju varit mycket i Stockholm och jobbat med Bocuse d’Or och Årets kock så det kändes rätt naturligt att flytta hit”, säger Jonas Dahlbom.

Hans bror, Anders Dahlbom, har sålt hela sin andel i restaurangen i Åre och bor numera i Loiredalen i Frankrike.

Bröderna Dahlbom har båda vunnit Årets kock och Jonas Dahlbom var coach till Tommy Myllymäki när han tävlade i kock-VM, Bocuse d’Or, förra året. Myllymäki vann EM 2014 och tog bronsmedalj i VM 2015. Själv kom Jonas Dahlbom på fjärde plats när han tävlade i Bocuse d’Or 2005. Han har också varit med i ”Kockarnas kamp” i TV4.

Det är alltså en tävlingsinriktad kock som rekryterats till Gröna Lund. Det bådar för fler krognyheter framöver.

”Det här är bara början. Det finns idéer och ambitioner för framtiden. Det kommer att hända grejer”, säger Jonas Dahlbom.

Innehåll från FortumAnnons

Innovativ teknik ska minimera PFAS i avfallsvatten

Många pratar PFAS – med all rätt. PFAS-ämnen är ett utbrett samhällsproblem som måste hanteras på flera plan. På anläggningen i Kumla arbetar Fortum Recycling & Waste med innovationer i samarbete med entreprenörer för att hitta nya sätt att minimera PFAS, bland annat med fokus på vattenrening.

PFAS är högfluorerade, svårnedbrytbara ämnen som samlas i natur, människor och djur. Ursprunget är att de finns i många vardagsprodukter. Hushållsartiklar, matförpackningar, kläder, skor, möbler och brandskum är några exempel.

Kunskapen om PFAS växer, men redan idag finns bevis från djurförsök på effekter på lever, blodfetter, immunförsvar och fortplantning. Och miljöpåverkan är mer omfattande än vi tidigare trott.* Därmed bör alla PFAS-ämnen fasas ut ur samhället. De måste destrueras – en gång för alla. 

Stor spridning – stor utmaning

Fortum är en av få anläggningar i Sverige som kan erbjuda förbränning särskilt anpassad för farligt avfall och godkänd för destruering av POP-PFAS-ämnen enligt POPs-förordningen. 

Det kluriga är den omfattande spridningen. Det är varken praktiskt eller ekonomiskt möjligt att förbränna den mängd jord och vatten som är förorenat med PFAS. Behandlingen måste börja med anrikning – förbränning är den sista länken i kedjan.

Komplett PFAS-hantering

På Fortums anläggning i Kumla har ett internt pilotprojekt resulterat i en komplett, kundanpassad lösning för vattenrening av PFAS-ämnen.

– I vårt pilotprojekt har vi sett reningseffekter på mer än 92 procent för PFAS 24-ämnena och 100 procent för PFOS i förorenat lakvatten. Processen har tagits fram i samarbete med teknikutvecklare och genom egen innovation. En stor fördel är att den endast genererar mycket högkoncentrerade och begränsade restfraktioner som skickas till förbränning, säger Radwa Ashour, projektledare vattenbehandling inom R&D.

– Vattenreningen är baserad på en kombination av beprövade tekniker för förorening av vatten – innan PFAS-ämnena tas bort i det slutliga behandlingssteget. Det ger hög verkningsgrad som är kostnadseffektiv och stabil över tid, säger Karin Willquist, affärsutvecklingsansvarig.

Innovationen kan även användas för att rena vatten från läkemedel och mikroplaster samt för polering av vatten med komplexa tungmetaller. 

Ett bidrag till lösningen

Fortums ambition är att kunna erbjuda en helhetslösning med teknikanpassning till aktuellt vatten, expertkunskap, drift, uppföljning genom egen PFAS-analysutrustning samt infrastruktur för hantering av farligt avfall. 

– Vi har bara börjat att greppa effekterna av PFAS. Med lång erfarenhet av komplexa vatten, expertis, teknik, samarbeten och tillgång till farligt avfall-förbränning ser vi vattenreningsservicen som en viktig del i vårt bidrag till lösningen, avslutar Karin Willquist.

Vill du veta mer?

Läs mer på fortum.se/foretag/atervinning-och-avfall.

Om Fortum Recycling & Waste
Fortum Recycling & Waste tänker nytt när det gäller återvinning och går före för att revolutionera återvinningen av material. Att lösa problem är en del av vårt DNA och vår mission är att avlägsna farliga ämnen från kretsloppet och omvandla avfallsströmmar till nya viktiga hållbara råmaterial. Vår roll är att hitta nödvändiga lösningar på våra kunders miljö- och avfallsutmaningar för att möjliggöra cirkulation av material.

* Länk till PFAS - Kemikalieinspektionen

 

Mer från Fortum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera