Di Weekend NYHETER

Sveriges mest produktiva filmare gör ny karriär

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Stina Stjernkvist/TT

Dokumentärfilmaren Maj Wechselmann är aktuell med sin nya film om författaren Moa Martinson – ”Landsmodern”. Nu satsar hon på en ny karriär, som distributör, för att hålla Metoo-debatten levande även i de minsta orterna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Hon är en av Sveriges mest produktiva filmare någonsin. ”Landsmodern” är 76-åriga Maj Wechselmanns 56:e film. Och ändå inte den sista.

Hennes karriär som filmare startade redan 1969. Efter studier i medicin och teater sadlade hon om och gick regilinjen på Dramatiska institutet, men ogillade starkt det som hon uppfattade som den bergmanska traditionen av filmskapande.

”Blicken hit och dit, ljuset ska vara si och så, och dessutom passar det inte kvinnor att vara halvdemoner”, säger hon.

En lärare öppnade hennes ögon för dokumentärfilmen och hon fascinerades av det icke uppstyrda, och tyckte att verkligheten ofta är det mest intressanta.

Hennes genombrott kom med filmen Viggen 37, och sedan dess har hon fortsatt göra filmer i en rasande takt, ofta i politiskt laddade ämnen som bröstmjölksersättning, kärnkraft och Lundin Oil, för att ta några exempel.

”Jag har gjort filmer om det jag har tyckt är viktigt.”

Hon vill få oss att gå på bio i jul

Idén till den senaste filmen fick hon av Ebba Witt Brattströms avhandling om Moa Martinson, och efter ett samtal med författaren beslöt de att göra den dramadokumentär som har premiär den 7 februari i Norrköping. Filmen ger en delvis ny bild av hennes betydelse för Harry Martinsons författarskap, men framför allt framhålls Moa Martinson som den första i Sverige som vågade skriva om våldtäkt inom äktenskapet, och hennes enorma författarframgångar.

”Moa sålde 91 000 böcker på en vecka, 1954. Det skulle ju vara otänkbart idag med tv och mobiltelefoner, men då fanns det ett kulturklimat vi inte kan föreställa oss idag, med ombud som sålde hennes böcker på industriarbetsplatserna på luncherna.”

Detta sätt att distribuera har Maj Wechselmann själv tagit fasta på i och med lanseringen av ”Landsmodern”. För första gången i karriären står hon själv som distributör, något som enbart är ekonomiskt möjligt tack vare digitaliseringen av svenska biografer.

Grönans glömda historia i ny film

”Idag kostar det 300 spänn att sätta kontakten i väggen och streama filmen i Ödeshög, Vingåker, Moheda, Gusum och andra små orter. Mitt mål är att den ska visas på alla biografer”, säger Maj Wechselmann.

Och för att åstadkomma det bearbetar hon lokala grenar av organisationer som ABF, SPF, Rox och Fi, för att skapa lokal efterfrågan och att en diskussion kring filmens innehåll ska kunna föras i samband med visningen.

”Jag tror att berättelsen om Moa kan ge andra kvinnor en puff. Hon hade fruktansvärda förutsättningar men gjorde något helt otroligt, och det är en historia som alla borde kunna”, säger Maj Wechselmann.