Di Weekend NYHETER

Sveriges dyraste konstnär krymper formatet

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

ANTINGEN ELLER. Formatet ska vara stort eller smått, inte mittemellan, säger Linn Fernström.

Axel Öberg

Det svänger om konstnären Linn Fernström. Efter att ha varit känd för sina stora väggmålningar går hon nu över till det motsatta: tavlor på 15 x 20 centimeter. ”Du får se något som du aldrig sett förut av mig”, lovar hon.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det är affärsfolkets favoritgalleri Arnstedt i Östra Karup som står värd när Linn Fernström visar 25 nya tavlor, alla i den nya mindre storleken. Det var här utanför Båstad som hon debuterade professionellt för 19 år sedan.

Sedan dess har hon blivit en av Sveriges mest kända och bästa betalda, nu levande bildkonstnärer.

Rekordförsäljningen av den drygt 6 kvadratmeter stora målningen ”Ballongerna” för 1,55 miljoner kronor på Bukowskis 2008 håller än. Men nu går Linn Fernström från jättestort till pyttelitet.

”Efter utställningen i Stockholm förra året var det svårt för mig att komma igång. Det blev enklare att börja med något mindre”, berättar hon.

Utställningen på Galleri Arnstedt hade vernissage i midsommarhelgen.

FAKTA
Linn Fernström

Ålder: 44 år.

Familj: Pojkvän, mamma, pappa, syskon.

Bor: Bromma.

Bakgrund: Född och uppvuxen i Närke. Konstskolan Idun Lovén och Kungliga Konsthögskolan. Debuterade professionellt på Galleri Arnstedt 2000. Representerad hos Malmö Konstmuseum, Moderna Museet, Malmö Konstmuseum, Östergötlands museum, Örebro länsmuseum, Bonniers konsthall och Statens konstråd. Filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet.

Aktuell: Ställer ut 25 nya verk med storleken 15 x 20 cm på Galleri Arnstedt i Östra Karup utanför Båstad fram till den 14 juli.

VISA MER

”Om du åker dit kommer du att få se något som du aldrig har sett förut av mig.”

På vilket sätt, utöver tavlornas storlek?

”Målningarna är lättare, mer som en suck eller smekning, eller ett lätt duggregn jämfört med tidigare verk.”

Linn Fernström använder konsten som ett sätt att utforska hur det är att leva.

Hon är känd för sin magiska realism, där det drömska och idylliska möter det morbida. Hennes avhuggna huvuden är till exempel ett sätt att uttrycka livets förgänglighet och döden, eller icke-livet.

”Jag har dedikerat hela mitt liv till arbete, mitt måleri. Ibland behöver man omvärdera och försöka ta in andra bitar i livet. Jag är nu inne på en väg som är lite lättare, mer romantik och passion”, fortsätter hon.

Det låter som om du är kär, är du det?

Linn Fernström skrattar.

”Något har hänt inombords, men jag är inte gravid, om någon skulle tro det.”

Återkomsten efter tio år i Brooklyn i New York spelar också in.

Dan Wolgers kreativa drömboende på Gotland

”Jag trodde det skulle vara enkelt, bara att flytta tillbaka. Men det har varit ganska tufft och blev en omvärderingsprocess. Det är först nu som jag har hittat hem.”

Det var möjligheten till en 200 kvadratmeter stor ateljé i Ericssons gamla fabrik i Ulvsunda i Bromma som fick Linn Fernström att lämna Metropolitans kokande konstscen och flytta tillbaka till Sverige förra sommaren.

Hon fyller 45 år i augusti och nyorienteringen utlöste fler ringar på vattnet än hon hade räknat med.

”När man bygger någon form av plattform i livet behöver man göra val, stora som små, om vad man har med sig och vad man tar in”, konstaterar hon.

Hennes nya miniformat innebär att verken krymper runt 95 procent. Hellre stort eller litet än mitt emellan, resonerar konstnären.

Spelar tavlans storlek någon roll för det konstnärliga uttrycket?

”Det är samma process att göra en bild, men det går snabbare med mindre och det är skönt!”

I stora tavlor på flera kvadratmeter behöver betraktaren backa i rummet för att kunna ta in och förhålla sig till de avbildade figurerna i mer eller mindre naturlig storlek.

”Med små tavlor kan man förhålla sig till huvudet.”

Hur små tavlor kan du tänka dig att måla?

”Nu vill jag arbeta i det lilla formatet, men mindre än 10 x 10 cm skulle nog kännas svårt.”

Konstchefen hoppas på storpublik

På Kungliga Konsthögskolan hade Linn Fernström Dan Wolgers som sin mentor. Absolut Vodka har anlitat flera kultförklarade konstnärer, däribland Andy Warhol och Keith Harding, för att klä varumärket i ett konstnärligt uttryck. 2003 fick även Linn Fernström uppdraget. Det blev ett självporträtt på drygt 6 kvadratmeter där hon sitter med Dan Wolgers avhuggna huvud under den ena armen och en flaska Absolut vodka under den andra.

Marknadsdirektören på The Absolut Company var nöjd och bilden spreds i Time Magazine.

Efter publiksuccéer med bland andra Lars Lerin, Ernst Billgren och Andy Warhol förbereder Liljevalchs en stor retro-utställning med Linn Fernström 2021. Utställningen skulle ha ägt rum nästa år, men har skjutits upp på grund av konsthallens renovering.

Sommarutställningen på Galleri Arnstedt utanför Båstad pågår till den 14 juli. Varje verk kostar 25 000 kronor.