Di Weekend NYHETER

Svenskt kalas på Manhattan

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

REDO FÖR FEST. Jacob Wallenberg, Leif Johansson och Annika Falkengren.

Jesper Frisk

Svenska handelskammaren i New York fyller 110 år av transatlantiska relationer.

Det firas med pompa och ståt på klassiska Waldorf Astoria – och gräddan av det svenska näringslivet finns på plats.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

SEB-chefen Annika Falkengren, Ericssons ordförande Leif Johansson samt förre Bonnierchefen Bengt Braun är några av de sammanlagt 250 gäster som på torsdagskvällen ska fira den svensk-amerikanska handelskammarens jubileum.

Svenska konsuln Leif Pagrotsky ska hålla ett anförande, och det ska även toppdiplomaten Jan Eliasson göra, berättar Renée Lundholm som är kvällens värdinna i egenskap av kammarens vd.

”Huvudtalare är Jacob Wallenberg och det är inte så konstigt. Det var tre av hans anfäder som var med om att bilda kammaren”, säger hon.

Det skedde i september 1906, av sammanlagt elva prominenta affärsmän. Det var mest män på den tiden, ett gruppfotografi ur kammarens arkiv visar hur en skara smokingklädda herrar smörjer kråset vid en årlig middag som hölls på just Waldorf Astoria 1911.

Sedan dess har kammaren förstås förändrats. Ett av de största återkommande evenemangen är en årlig serie föreläsningar för framgångsrika kvinnor inom näringslivet.

Adressen för torsdagens galamiddag är dock densamma som 1911. Waldorf Hotel är en verklig institution i New Yorks stadsbild, som ligger bakom kulinariska välgärningar som Waldorfsallad och som har lockat både presidenter och kungligheter (bland de många berömda gästerna märks både Carl XVI Gustaf och fiktiva kung Jaffe Joffer från 1980-talskomedin ”En prins i New York”.)

Relationerna mellan Sverige och USA är förstås anrika de också. Ett handelsavtal mellan de två länderna tecknades redan 1783. USA är i dag en av Sveriges största exportmarknader, och intresset för New York bland svenskar är större än någonsin.

”Vi är den största svenska kammaren i världen, utanför Sverige”, konstaterar Renée Lundholm.

SACC, som organisationen brukar förkortas, står sig också väl i den internationella konkurrensen i New York. Jämfört med många andra länders systerorganisationer är kammaren mycket aktiv, med seminarier, luncher och rådgivning som huvudsakliga verksamheter.

Prislappen för torsdagens måltid råkar vara extra saltad. För motsvarande 4 850 kronor erbjuds både inhyrd underhållning från musikalkvarteren runt Broadway, samt en ambitiös meny som inkluderar både amerikansk kaviar och marshmallows.