Di Weekend NYHETER

Svenska pirater tog hem priset

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

ANSIKTSLYFT. Svenska ILP gjorde skådespelaren Anthony Hopkins 40 år yngre än vad han är i dag.

@imageAuthorName

Det svenska animations- och specialeffektsbolaget Important Looking Pirates, ILP, prisades för sitt arbete med succéserien ”Westworld” på Emmy-galan, som hölls natten mot måndag.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

HBO-serien ”Westworld”, med Anthony Hopkins, Evan Rachel Wood och Ed Harris, är ett av fjolårets utropstecken på seriehimlen. På Emmygalan var produktionen bakom den hyllade serien nominerad i en rad kategorier.

Det blev också en rad priser – sammanlagt kammade man hem fem stycken, varav det ena tack vare ett gäng svenskar. Stockholmsbaserade Important Looking Pirates, ILP, var nominerade och vann kategorin bästa specialeffekter.

”Vi är väldigt stolta och glada över det här. Jag tror faktiskt inte att någon annan i Sverige har fått en Emmy i den kategorin tidigare. Det känns fantastiskt”, säger Jan Cafourek, producent på byrån.

Hur stort är det att vinna en Emmy?
”Det är så klart väldigt viktigt och det är ju ett erkännande av vårt yrkeskunnande.”

”Westworld” hade i genomsnitt tolv miljoner tittare per avsnitt, vilket är den högsta siffran någonsin för en debutsäsong. En uppmärksammad scen ILP ligger bakom är när man ser en 40-årig Anthony Hopkins. Alltså 40 år yngre än vad den 79-årige skådespelaren är i dag, något som gjordes med hjälp av bland annat CGI-effekter.

ILP var även nominerade i samma kategori för sitt jobb med serien ”Black Sails” vilket innebär att två av fem nomineringar i kategorin bästa specialeffekter tillhörde svenskbyrån.

I fjol omsatte företaget drygt 67 miljoner kronor och trots att ILP:s kontor ligger Stockholm kommer en majoritet av alla intäkter från just amerikanska företag.

Skarsgård vann prestigefullt pris

Läs också: Pirater med chans till storslam