Di Weekend NYHETER

Svensk ställer ut på MOCA i Miami

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

VISAR UPP SIN BILDVÄRLD. Jacob Felländer på plats på utställningen i Miami.

Sex frågor till Jacob Felländer, den första svenska konstnären att få en soloutställning på MOCA, Museum of Contemporary Art, i Miami.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Hur hamnade du där?
”Museet har som uppdrag att främja konst som är ny och framåtsträvande och jag tror att de lockades av att den här utställningen är rätt unik, eftersom den blandar in ny teknik och nya sätt att uppleva konst på genom bland annat VR och 3D-printade skulpturer.”

Utställningen heter ”How to unlock a portal” och kommer att visas i tre månader. Du hade en utställning med samma namn på Fotografiska i Stockholm för ett år sedan. Hur har utställningen utvecklats sedan dess?
”Det jag visade då var ett embryo till den här utställningen. Här har den blivit fem gånger större eftersom MOCA är ett jättestort museum och jag har hela utställningsutrymmet.”

Vad kommer besökaren att få se?
”Det är berättelsen om min egen kreativa resa. För ett tiotal år sedan började jag experimentera med 100 år gamla kameror och multiexponering. I stället för att fånga ett fryst ögonblick ville jag fånga flera motiv och platser samtidigt. En naturlig utveckling från det har varit att försöka spränga gränserna för vad foto är. Med hjälp från animationsstudion Goodbye Kansas har jag byggt ihop dem till en virtuell bildvärld. På det sättet har de fått en ytterligare dimension, ett djup, där man med VR kan röra sig inne i bilderna, lite som i ett dataspel. Och från den här virtuella världen har jag tagit med mig föremål ut i den fysiska världen som jag har 3D-printat.”

Var kommer ditt tekniska intresse för VR och gamla kameror ifrån?
”Jag är inte så intresserad av teknik egentligen, jag ser det mer som ett hjälpmedel i kreativiteten och något som kan ta mig till en plats jag annars inte skulle ha kommit till, som min virtuella bildvärld. Just dimensionsresor fascinerar mig, att röra sig mellan en fysisk och virtuell värld är något nytt för oss, men som vi nu gör flera gånger i minuten när vi tittar på våra telefoner.”

Du studerade foto i Florida, hur känns det att vara tillbaka nu som konstnär?
”Att komma till Florida känns alltid lite som att komma hem. Men det här känns så klart mycket speciellt och roligt, att min första stora utställning i USA sker här gör mig och min gamla fotolärare stolta.”

Din utställning ingår i programmet för Art Basel Miami, en av världens viktigaste konstmässor. Vilka förväntningar har du inför öppningen på onsdag?
”Det känns oerhört lyxigt att få ett museum helt för sig själv samtidigt som Art Basel, det är så att jag nyper mig i armen. Jag har ställt ut en del i Europa, men att få ställa ut på den här nivån i USA är en otrolig chans. Att dessutom få så stort utrymme gör att verken kan komma till sin fulla rätt, vilket känns kul.”