Di Weekend NYHETER

Svensk får tungt FN-uppdrag

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

TUNG POST. ”Mali-insatsen är förmodligen den viktigaste för FN militärt just nu”, säger generallöjtnant Dennis Gyllensporre vid FN-högkvarteret i New York.

Sedan början av oktober leds den 13 000 starka militära FN-insatsen i Mali av generallöjtnant Dennis Gyllensporre. Det är den tyngsta militära position som någon svensk har haft på över 25 år. Di träffade generalen före avresan till Bamako.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Generallöjtnant Dennis Gyllensporre vrider och vänder på sin blåa, lite noppriga FN-basker. Trots att han har kokat den i 30 minuter är den fortfarande alldeles för stor. Han har beställt en ny från Amazon, säger han, men den har inte hunnit komma.

När vi ses utanför FN-högkvarteret i New York är det bara dagar kvar till att den svenska toppmilitären ska åka till Bamako i Mali för att ta över chefskapet för den pågående FN-insatsen där.

”Mali-insatsen är förmodligen den viktigaste för FN militärt just nu, så det finns anledning att känna sig tillfreds från svensk sida över att vi har fått ansvaret för det här uppdraget”, säger Dennis Gyllensporre.

”Minusma” är den officiella beteckningen på insatsen, som pågått sedan 2013. I dagsläget består den militära delen av cirka 13 000 personer från totalt 50 länder. De flesta kommer från regionen, men många kommer också från Europa och Nordamerika. Sverige deltar med cirka 250 personer, som framför allt bidrar med underrättelsearbete.

Dennis Gyllensporre, som tills nyligen var chef för Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm samt dess ledningsstab, sökte inte aktivt tjänsten.

FAKTA
Dennis Gyllensporre

Ålder: 54 år.

Grad: Generallöjtnant.

Utbildning: Docent i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, civilingenjörsexamen från KTH, mastersexamen i företagsekonomi från Warwick Business School, filosofie doktorsexamen från universitetet i Maastricht.

Bakgrund: Chef för Försvarsmaktens högkvarter och ledningsstab, militärsakkunnig på Försvarsdepartementet, sektionschef för EU:s militära avdelning i Bryssel, utlandsuppdrag i Bosnien-Hercegovina, Sudan och Afghanistan.

Aktuell: Ny befälhavare för den militära delen av FN-insatsen i Mali.

VISA MER
FAKTA
Minusma

Den fredsbevarande FN-insatsen ”Minusma” står för Multidimensional integrated stabilization mission in Mali och har pågått sedan 2013.

Totalt består den av 15 500 personer, varav 13 000 är uniformerad personal.

Sverige bidrar med cirka 250 personer.

VISA MER

”Det handlade snarare om att Sverige fick frågan från FN om vi var intresserade av att tillsätta tjänsten. Och nu är det jag som har valts ut för att förvalta det här kapitalet”, säger han.

Generalen menar att hans utnämning ska ses som ett gott betyg för Sverige.

”Jag tycker att det är en bekräftelse på de insatser som andra svenskar har gjort, både i Mali och inom ramen för andra FN-insatser. Det är en bekräftelse på att Sverige har en aktiv och framgångsrik politik inom FN samt på vår trovärdighet som aktör i de här sammanhangen.”

Man kan ju undra vad det är som lockar att lämna trygghet och familj för att åka till ett av världens farligaste och fattigaste länder under så här pass lång tid?

”Det är flera faktorer. Dels för att det är en viktig insats. Dels har mina tidigare erfarenheter från utlandsoperationer varit positiva, både på ett personligt och professionellt plan. När man är en liten del av ett stort maskineri så känns det som att man levererar säkerhet på ett mer konkret sätt. Det är väldigt tillfredsställande”, säger han.

Generalen har förutom sin framgångsrika militära karriär ett lika imponerande civilt cv. Han är docent i statsvetenskap vid Försvarshögskolan och har bland annat även examen som civilingenjör och i företagsekonomi.

Han skapar visst tumult bland den samlade presskåren utanför FN-skrapan i New York när han visar sig i sin sandfärgade uniform med den klassiskt blåa FN-baskern. Några sydkoreanska journalister lägger märke till den lilla svenska flaggan på ärmen och vill ställa frågor om läget mellan Syd- och Nordkorea, med tanke på Sveriges historiskt viktiga roll i den konflikten.

Men Dennis Gyllensporre har allt fokus på Mali just nu – en lite mer anonym konflikt, men med minst lika stor betydelse för Sverige.

”Mali är ett viktigt land i den här regionen. Om Mali destabiliseras får det konsekvenser långt utanför landets gränser.”

Insatsen handlar om säkerheten för befolkningen i Mali, om den regionala stabiliteten men också om att förhindra illegal smuggling av människor, vapen och narkotika.

”Det berör Europa, och därmed också Sverige”, säger han.

Generalen beskriver en kaotisk situation liknande den som råder i grannlandet Libyen. I grunden finns ett fredsavtal mellan tre parter som dock inte genomförs enligt plan. Bilden kompliceras ytterligare av ett antal andra grupperingar med olika etniska och kriminella förtecken, bland annat en gren av terrorgruppen al-Qaida.

Dennis Gyllensporre har tidigare bland annat tjänstgjort i Sudan och ser vissa likheter med det som nu sker i Mali.

”Mycket handlar om försoning – om att få aktörerna att glömma det som varit och i stället se framåt”.

Men det är lättare sagt än gjort. Hittills har fler än 150 FN-soldater fått sätta livet till i konflikten. Dock inga svenskar.

Hur känner du inför avresan?

”Jag är väl medveten om riskerna, och det ingår ju i jobbet som officer att man hamnar i den här typen av situationer. Men jag känner mig väl förberedd. Riskanalyser är en del av beslutsfattandet.”

Vilken kontrast att åka direkt från New York till Mali!

”Trafiken är nog ingen större skillnad”, säger han och skrattar.