Di Weekend NYHETER

Svensk drive har gått i lås

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

HAR LOCKAT KLART. Helene Berg slutar efter tio år som Sveriges turismbas i Tyskland.

Foto: Mikael Björk

Efter tio år som Sveriges turismbas i Tyskland packar Helene Berg resväskorna och flyttar vidare. Vart är ännu osäkert. ”Man ska sluta på toppen”, säger Helene Berg, som i fjol lockade över tre miljoner tyskar till Sverige, nytt rekord.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Hon har haft medvind under sina tio år som chef för Visit Sweden i nordtyska Hamburg.

”Många tyskar ser upp till Sverige, och ser det som lite bättre än Tyskland. Förut kanske det var socialsystemet man såg som ett föredöme, i dag kanske jämställdheten. Jag hör unga tjejer som säger att det är så häftigt med svenska pappor som kör barnvagn”, säger Helene Berg.

Många tyskar gillar även svenska deckare. Henning Mankell lockar fortfarande turistgrupper att följa Kurt Wallanders fotspår i Ystad. På tv går ibland romantiska filmer, signerade pseudonymen Inga Lindström, som utspelar sig främst i ett Sörmland där solen alltid tycks lysa.

Till det kommer ett ökat intresse för svensk mode, musik och design.

”Även det skandinaviska köket har kommit mycket de senaste åren. Men medeltysken är dock inte särskilt matintresserad utan vill ha traditionell svensk mat när de åker till Sverige”, säger Helene Berg.

FAKTA
Helene Berg

Ålder: 54 år.

Aktuell: Avgående chef för Visit Sweden i Hamburg.

Uppvuxen i Bryssel, Österrike, Schweiz, Kina och Hongkong.

VISA MER

Det finns dock undantag.

”Min frisör och hennes man flög upp till Östersund, hämtades i bil till Fäviken där de var ett dygn och åkte sedan tillbaka till Hamburg.”

Arbetet har gett resultat.

”I fjol kom vi över tremiljonersgränsen, över 3 miljoner tyska övernattningar på hotell, camping och stugor. 2015 var det ungefär 2,9 miljoner så det var en ökning på 6–7 procent”, säger Helene Berg.

Det finns mer att hämta.

”En undersökning visade att 23,5 miljoner tyskar vill till Sverige.”

Helene Berg säger att tyskarna i första hand vill se landsbygd, folk och natur.

”Tyskar är bland de besökare som mest breder ut sig över hela landet. I topp ligger rundresor och sedan stadsresor, city breaks.”

Tycker tyskarna fortfarande att Sverige är dyrt?

”I våra varumärkesundersökningar ser vi en minimal förändring, att ryktena om det dyra Sverige håller på att förändras. Det ska ses som att man får valuta för pengarna i Sverige”, säger Helene Berg.

Hon har de senaste åren inte bara försökt locka turister från Tyskland utan även från Frankrike, Italien, Nederländerna, Spanien, Storbritannien och Ryssland.

Beyoncé toppar ligan

”Kännedomen om Sverige är större i Tyskland än i Ryssland, Spanien, Italien eller Frankrike. Från Italien och Spanien är det mycket citybreaks. Det är tydligt att Spanien har återhämtat sig efter krisen 2008.”

Hur har brexit påverkat britternas resande?

”Vi trodde nog att det skulle minska när pundet försvagades, men i stället gick utlandsresandet upp starkt. Det känns som om de tänkte att i morgon stängs gränsen.”

Britternas ökade reslust gynnar, enligt Visit Sweden, mer perifera länder som Ungern, Litauen och Sverige mer än massturismländer som Frankrike och Spanien.

”Under första kvartalet ligger vi fortfarande på plus från Storbritannien, trots det svaga pundet”, säger Helene Berg.

Hon har också precis avgått som vice ordförande i Svenska handelskammaren i Tyskland. Även här slutar hon på topp.

”Vi är en medlemsorganisation där styrelsen tar ett stort ansvar. I fjol fick vi tio nya medlemsföretag och är nu uppe i 140. Tillsammans med dotterbolag innebär det omkring 300 registrerade företag.”

Vart ska du flytta?

”Jag vet faktiskt inte, men jag flyttar antagligen hem till Sverige. Jag har lägenhet i Stockholm och lantställe i Sörmland. Men först ska jag ta en långresa till Sydafrika.”

Vilket är ditt favoritresmål i Tyskland?

”Även om jag bor här så är nog Hamburg mitt favoritresmål. Det är en underbar stad med mycket vatten och grönt. Man har inte en känsla av att det är en storstad. Samtidigt är det en internationell stad, där stadsdelarna har olika särprägel, lite grann som London. Det är bara att bestämma sig vad man vill ha.”

Stjärnkockens oro efter Brexit

Vilken stadsdel gillar du bäst?

”Schanze, där man verkligen kan känna pulsen.”

Vilket är ditt favoritmål i Sverige?

Helene Berg funderar ett tag. Det är känsligt eftersom hon representerar hela Sverige. Säger hon ett ställe riskerar övriga landet att känna sig förfördelat. Sedan kommer ett diplomatiskt svar:

”Det jag älskar mest är att vara i en skog med mycket trattkantareller.”