Hoppa till innehållet

Surfar på rå trend

I skuggan av sommarens stora Pokémontrend har ett annat fenomen med snarlikt namn dykt upp i Sverige.
På kort tid har poké bowls, ett slags mix av sushi och sallad, blivit en aspirerande stjärna på snabbmatshimlen.

FICK SMAKSTART. I början av sommaren öppnade Aaron Colman och Susanne Wallman Hawaii Poké på Mäster Samuelsgatan i Stockholm. Nu har lokalen blivit för liten.
FICK SMAKSTART. I början av sommaren öppnade Aaron Colman och Susanne Wallman Hawaii Poké på Mäster Samuelsgatan i Stockholm. Nu har lokalen blivit för liten.Foto: Foto: Patrik Olsson

Den första sushin serverades i Sverige i slutet av 1970-talet, men det var inte förrän under 1990-talet som sushibarer började etablera sig runt om i landet. I dag är sushi lika vanligt förekommande som snabbmatsklassikerna hamburgare och pizza.

När nästa snabbmatstrend nu vinner mark i Stockholm är det svårt att inte göra kopplingar till sushi. En poké bowl beskrivs bäst som en mix av sallad och demolerad sushi med japanska influenser. Ljummet ris och rå fisk är den vanligaste basen, men tillbehören kan variera. Ursprungligen kommer rätten från Hawaii, där den traditionellt består av rå fisk skuren i bitar blandat med salt, sjögräs och nötter.

Genom surfkulturen kom rätten till Kalifornien, där den under det senaste året har slagit stort. För att undanröja eventuella tvivel – poké bowl har ingenting att göra med Pokémon, utan poké (uttalas poh-kay) är det hawaiianska ordet för skuren bit.

I början av sommaren öppnade tre renodlade pokéställen i Stockholm. Fler ställen har lagt till poké bowls på menyn, men Hawaii Poké, A Bowl Poke Poke och Orange County är de första som bara serverar poké.

”Vi tänkte starta en hälsosam snabbmatskedja med poké på menyn, men sedan bestämde vi oss för att köra på poké fullt ut”, säger Susanne Wallman, som driver Hawaii Poké tillsammans med Aaron Colman.

Vid lunchtid ringlar sig kön ut på gatan, och många sätter sig utanför för att äta. Ägarna säger att konceptet har spridit sig snabbt tack vare sociala medier och återkommande kunder.

”Det är lustigt att vi är tre verksamheter som hade samma idé och öppnade i princip samtidigt. Vi har skapat tre liknande ställen men alla har olika inriktningar, så det är kul. Jag tycker bara det är positivt att vi är flera, vi hjälps åt att marknadsföra varandra”, säger Susanne Wallman, som har arbetat som restaurangchef på flera Stockholmskrogar.

Hur är det att starta något helt eget?

”Man jobbar alltid hårt, men nu jobbar jag för mig själv. Det är coolt, en skön känsla.”

Förutom sin egen investering har Susanne Wallman och Aaron Colman också fått stöd från Almi Invest. Interiören har de snickrat ihop själva. En vanlig dag vid lunchtid serverar de mellan 200 och 300 skålar med poké, och ligger enligt egen utsago flera månader före sin finansieringsplan. Nu är tanken att öppna fler ställen i Stockholm.

”Vi har blivit tillfrågade om både investering i bolaget och om det finns ett intresse för att göra franchise av det. Vi sitter i en dialog om nästa steg. Det är aktuellt med en expansion eftersom vi redan har vuxit ur Mäster Samuelsgatan”, säger Susanne Wallman.

”Den enda begränsningen vi har är egentligen utrymmet. Nu letar vi efter fler ställen och ett cateringkök där vi kan förbereda större cateringförfrågningar”, säger Aaron Colman.

Den som har gått förbi Blecktornsgränd vid Mariatorget i sommar har säkert sett en ovanligt fullpackad trappa. A Bowl Poke Poke öppnade i maj, och drivs av Samir Kersh och Rima Ismail, som bland annat har jobbat på krogarna Oaxen och AG. Deras lokal på 17 kvadratmeter är ofta proppfull, och många sitter långt ned på trappan utanför restaurangen.

”Vi käkade poké både i Los Angeles och på Bali och fastnade för det. Vi hade planer på att öppna eget, och poké bowls passade bra till lokalen vi fick tag på. Det har gått bättre än vi någonsin hade kunnat tro”, säger Rima Ismail.

Totalt har de investerat drygt 300 000 kronor i restaurangen och som det ser ut nu har de inga planer på att öppna ytterligare ställen – det är stressigt nog som det är. Rima Ismail och Samir Kersh jobbar mer än heltid och mellan klockan 11.30 och 16 serverar de i snitt 200 poké bowls.

”När man brinner för något vill man inte lämna över det i någon annans händer. Vi gör vår egen variant, med en egenkomponerad sås, så det är ingen klassisk poké. Sedan har vi bara tagit de tillbehör vi tycker är goda”, säger Rima Ismail.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera