Di Weekend NYHETER

Supermodellen som blev rockfotograf

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

SJÄLVPORTRÄTT: Utställningens dyraste fotografi är taget 1968 i trädgården i Pattie Boyds och George Harrisons första gemensamma hem, ett hus i Esher i Surrey, England. Bilden är något beskuren.

Foto: Pattie Boyd

Genom sina äktenskap med George Harrison från The Beatles och gitarristen Eric Clapton hade fotografen Pattie Boyd en unik position i rockkretsar.

Nu ställer hon ut sina privata bilder på Uppsala Konsert & Kongress.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Utställningen heter ”George, Eric & Me. A Personal Collection” och har karaktären av fotoalbum. Rent fotografiskt lämnar samlingen en del i övrigt att önska, men Pattie Boyd befann sig på rätt plats vid rätt tidpunkt. Hon kunde fotografera den tidens mest kända rockstjärnor i vardagliga miljöer som ingen annan fotograf hade tillträde till.

På den tiden var fotograferandet bara en hobby för Pattie Boyd. Det var aldrig meningen att bilderna skulle visas offentligt.

”Nej, den tanken slog mig aldrig. Det var mina privata fotografier. Tar man foton för eget bruk så funderar man inte riktigt på om andra vill se dem”, säger hon.

”Då insåg jag heller inte att The Beatles eller Eric Claptons popularitet skulle bestå.”

Ett högst påtagligt bevis på att musiken från den tiden står sig är att The Rolling Stones spelar på Friends Arena i oktober. Samtidigt pågår Uppsala internationella gitarrfestival, och det är med anledning av den som Pattie Boyds bilder ställs ut.

FAKTA
Oktoberfest

Pattie Boyds utställning ”George, Eric & Me – A Personal Collection” visas på Uppsala Konsert & Kongress till och med den 18 oktober.

Utställningen omfattar 67 fotografier, varav 24 är polaroider. Alla verk är till salu och priserna ligger på från 2 000 kronor för polaroiderna till 87 000 kronor för det dyraste verket.

Uppsala internationella gitarrfestival pågår 11–15 oktober.

The Rolling Stones spelar på Telia Parken i Köpenhamn den 3 oktober och på Friends Arena i Stockholm den 12 oktober.

VISA MER

Mick Jagger och Ron Wood från Stones är några av de rockstjärnor som syns på Pattie Boyds foton i utställningen. Vid 74 års ålder dansar Mick Jagger fortfarande runt på scenen inför tiotusentals fans.

”Det hade jag aldrig kunnat föreställa mig”, säger hon.

”Jag reser till Italien snart, om drygt en vecka, för att träffa honom i Lucca där Stones spelar. De är ju på Europaturné.”

”Vi har känt varandra i många, många år. Den vänskapen består. Jag träffar dem inte varje vecka, eller ens varje månad, men vi träffas då och då.”

Samtidigt som hon säger det hörs The Beatles låt ”Something” i högtalarna i restaurangen på Uppsala Konsert & Kongress där utställningen hänger. Låten är skriven av George Harrison och tillägnad Pattie Boyd. Vad känner hon inför en sång som handlar om henne och som hon måste ha hört till leda?

”Ja, jag kanske har hört den tusen gånger, men jag spelar den inte hemma precis”, säger hon lite avmätt.

»Jag växte upp på internet«

”Something” följs i den spellista som går i lokalen av kärleksförklaringen ”Layla” och ”Wonderful Tonight”, låtar som hennes nästa man, Eric Clapton, skrev till och om henne.

Pattie Boyd var ung fotomodell när hon träffade George Harrison under inspelningen av Beatlesfilmen ”A Hard Day’s Night”, där hon hade en statistroll och en replik. Då var hon i 20-årsåldern. Två år senare, 1966, gifte de sig.

När äktenskapet sprack gifte Pattie Boyd om sig med George Harrisons kompis Eric Clapton, som förälskat sig i henne medan hon fortfarande var gift med Harrison.

Professionellt bytte hon också sida, från att ha agerat framför kameran som modell och synts på omslaget till Vogue flera gånger, till att hålla sig bakom kameran. Hennes hobby utvecklades till ett yrke.

”Om du med professionell menar att jag började få betalt för mina bilder, så började jag arbeta som fotograf när mitt äktenskap med Eric Clapton tog slut. Då började jag ta bilder för magasin och dagstidningar”, säger Pattie Boyd.

Utställningen i Uppsala premiärvisades på Beatlesmuseet i Liverpool och har därefter varit i Japan. Bilderna är i huvudsak tagna under rockmusikens gyllene era under 1960- och 1970-talen.

”Det senaste fotot är porträttet av Roger Taylor, trummis i Queen. Det är taget för två år sedan”, säger Pattie Boyd, som alltså fortfarande är verksam som fotograf.

Hur kom det sig att du började ställa ut dina bilder?
”Det var någon som sa till mig att jag måste ha en massa fantastiska fotografier. Jag svarade: ’jag vet inte, jag har inte tittat på mina foton på 20–30 år. Jag kanske har tre som är tillräckligt bra för att visas’.”

Drönardrömmar

”Då öppnade vi mina stora skokartonger och kuvert och hittade massor av foton och negativ som jag helt hade glömt.”

Den person som väckte frågan hade kontakter med ett galleri i San Francisco där Pattie Boyds bilder först visades.

”Det började lite trevande. Först var jag osäker på om jag ville visa mina personliga fotografier offentligt. Det är ett stort beslut att ta.”

Har du någon personlig favorit?
”Bilden på mig och George i rosenträdgården är ju en klassiker. Den är tagen med självutlösare och kameran på ett stativ.”

En selfie alltså.