Di Weekend NYHETER

Succén har fått en uppföljare

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Disney

Barnfilmen ”Frost” om systrarna Elsa och Anna i Arendal är en av de mest framgångsrika animerade filmerna hittills. Den har spelat in 12 miljarder kronor på biografer världen över. Nu kommer, till alla barns glädje, äntligen uppföljaren, lagom till jul.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

I filmen Frost från 2013, löst baserad på H.C. Andersens saga ”Snödrottningen” från 1845, fick vi lära känna systrarna Elsa och Anna, den simpla men älskvärda Kristoffer och den blåögda snögubben Olof. Vi fick lära oss om lojalitet, att vara sig själv och att vara modig.

I Sverige såg 670 062 personer ”Frost” på bio. Filmen spelade in 62 miljoner kronor och blev den mest inkomstbringande och mest sedda i Sverige 2014. Världen över spelade ”Frost” in över 12 miljarder svenska kronor och seglade upp som den mest framgångsrika animerade filmen någonsin. Även om den sedan petades från tronen av ”Lejonkungen” tidigare i år kan konstateras att världen blivit ett med Elsa, Anna, Kristoffer och Olof i Arendal.

Priserna lät inte heller vänta på sig, Frost belönades med både en Golden Globe 2013 och en Oscar 2014 för bästa animerade film och ledmotivet ”Let it Go” vann en Oscar för bästa sång 2014. Men vad är det barn och, om vi ska vara ärliga, vuxna älskar så mycket med ”Frost”?

Liv Svirsky är legitimerad psykolog och gör tillsammans med Lars Klintwall podcasten ”Barnpsykologerna”. Hon tror att en nyckel till framgången för ”Frost” är att den tilltalar hela familjen.

”Många av de här animerade filmerna flirtar med den vuxna publiken också. Jag tänker att det skapar en trevlig familjeupplevelse, vilket jag tror bidrar till att man tycker om filmen. Man går inte på bio med sina barn och sitter och längtar tills det är slut utan det blir en väldigt trevlig stund för alla. Det blir en familjeaktivitet på lite mer lika villkor”, säger hon.

FAKTA
Världens genom tiderna mest framgångsrika animerade filmer

miljarder kronor

1. Lejonkungen (2019) 15,6

2. Frost (2013) 12,2

3. Superhjältarna 2 (2018) 11,7

4. Minioner (2015) 10,9

5. Toy Story 4 (2019) 10,1

6. Toy Story 3 (2010) 10,1

7. Dumma mig 3 (2017) 9,8

8. Hitta Doris (2017) 9,7

9. Zootropolis (2016) 9,7

10. Frost 2 (2019) 9,7

Källa: Box Office Mojo. Alla siffror är biljettintäkter globalt.

VISA MER

Även musiken fyller sin tydliga funktion. ”Let it go” med musikalstjärnan Idina Menzel som gör rösten till Elsa, har spelats nästan 330 miljoner gånger på Spotify. Den svenska motsvarigheten ”Slå dig fri” med Annika Herlitz har spelats över 13 miljoner gånger och båda versionerna har agerat soundtrack till många timmar på förskola och fritids.

”Det är musik man faktiskt lyssnar på, det skapar ytterligare identifikation med filmen. Man lyssnar på musiken för sig men man tänker ju på filmen när man lyssnar så det blir mer än bara en filmupplevelse”, säger Liv Svirsky.

Enligt henne får man uppleva alla känslor när man ser ”Frost”, men på ett välbalanserat sätt.

”Man blir glad och rädd och ledsen och arg. Men inget av det är så starkt att det blir jobbigt. Det är inte så sorgligt att man går sönder och den enda läskiga scenen är inte så läskig att ens de små barnen behöver blunda. De har hittat en bra balans där.”

I den första ”Frost” försökte Elsa lägga band på sina magiska krafter. I uppföljaren ”Frost 2” som kommer på bio i jul söker hon svar på varför hon fick dem från första början. Äventyret tar huvudpersonerna utanför Arendal för att lösa en mångårig konflikt.

Det är också den första Disney-filmen som dubbas till nordsamiska med titeln ”Jiknon 2”. Rösterna till Elsa, Anna, Kristoffer och Olof görs av Marianne Pentha, Elin Kristina Oskal, Vegard Bjørsmo och Anders Rimpi. Den samiska versionen är resultatet av ett samarbete mellan Samiskt Parlamentariskt Råd, Samerådet och Walt Disney Animation Studios, där filmskaparna har rådgivits av en samisk arbetsgrupp om delar av filmen.

”Frost 2” hade premiär på flera platser runt om i världen i slutet av november och ska enligt Hollywood Reporter ha spelat in hisnande 3,4 miljarder svenska kronor bara under premiärhelgen. The Wrap skriver att Disney har passerat ”drömgränsen” tio miljarder dollar i biografintäkter i år, efter att ”Frost 2” inbringade ytterligare nära 1,2 miljarder kronor under den första helgen i december.

I skrivande stund har filmen precis passerat dollarmiljarden i globala intäkter och spelat in 9,7 miljarder kronor, vilket redan räcker till en tio-i-topp-placering på listan över världens genom tiderna mest inkomstbringande animerade spelfilmer.

I Sverige har ”Frost 2” premiär på juldagen.