Di Weekend NYHETER

Succéförfattaren vill skriva barnböcker för vuxna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Amanda Lindgren

I hans romaner tänjs fiction, etik, konst och vardagsrealism i ett sällsamt gränsland. Nu kommer den danske succéförfattaren Kaspar Colling Nielsen ut på svenska för första gången.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

”Den europeiska våren” är Kaspar Colling Nielsens tredje roman och den första som ges ut på svenska. Han tar inte politisk ställning utan visar hellre vart samhället är på väg genom sina framtidsdystopiska berättelser.

”Europa är på väg mot ett helt inhumant samhälle. Jag tar det jag ser i nuet och visar hur samhället kan utvecklas – segregation, deportation och krig vid gränserna – om vi förlorar vår humanism”, säger han.

I ”Den europeiska våren” har konflikten mellan västvärlden och islam eskalerat. I ett försök att skydda sina medborgare deporterar danska staten hundratusentals människor till en annekterad ö utanför Moçambique. Boken väver samman fem karaktärer – en desillusionerad gallerist, hans AI-forskande fru, deras suicidala dotter, en äldre konstnär och hans unga musa.

Romanen har hittills sålts till nio länder och Kaspar Colling Nielsen belönats med prestigefyllda Holberg-medaljen. I hans kritikerrosade andra roman om ett danskt inbördeskrig i en nära framtid framförs berättelsen av en 475-årig man och hans 350-åriga hund. Boken har både filmatiserats och satts upp som teaterpjäs. Redan debutboken, ”Mount Køpenhavn” från 2010, om skapandet av ett 3 500 meter högt berg fick kritikerna att häpna och renderade Danske Banks debutpris.

Men läsarna var nära att bli snuvade på alltihop.

FAKTA
Kaspar Colling Nielsen

Ålder: 44 år.

Familj: Hustru och två barn, 16 och 14 år.

Bor: Köpenhamn.

Bakgrund: Civilekonom vid Copenhagen Business School, studier i filosofi. Debuterade med ”Mount Køpenhavn” (2010), följt av ”Den danske borgerkrig 2018–2024” (2013). ”Den europeiska våren” (2017) är den första som ges ut på svenska (Mondial). Har även skrivit film- och tv-manus. Tilldelades Danske Bank First Book Award 2010, Rune T Kidde’s Honorary Award 2014 och Holberg Medal Denmark 2017.

VISA MER

”Från början ville ingen ge ut ’Mount Køpenhavn’. Alla sa nej och jag var nära att ge upp”, säger Kaspar Colling Nielsen till Di.

Till slut tog förlaget Gyldendal risken och framgångarna har inte låtit vänta på sig.

Har du storyn klar från början, eller växer den fram medan du skriver?

”Både och. I ”Den europeiska våren” hade jag en idé om en flyktingby i Afrika och att huvudpersonen skulle tycka att han förtjänat allt han har, fast han egentligen saknar driv och aldrig har behövt anstränga sig eller kämpa. Karriär, fru, barn, vänner – allt är gåvor från andra.”

Kaspar Colling Nielsen skriver disciplinerat varje vardag kl 9–15.

”Jag skriver mycket. Sedan läser jag vad jag skrivit, stryker och skriver om. Jag tror på arbete och skriver om många, många gånger tills texten blir så bra och distinkt som jag kan göra den. Det är när man bara är i texten som det uppstår något. Börjar du tänka dödar du texten.”

Varg får korn på feelgood

Kaspar Colling Nielsen hyllar fantasin och hämtar stöd i barnlitteratur.

”I barnböcker har fantasin inga gränser. Jag vill skriva barnlitteratur för vuxna.”

Resultaten beskrivs ibland som skrämmande provocerande.

”Blir man provocerad bör man kanske reflektera över vad man blir provocerad av”, resonerar författaren, tillika civilekonomen.

Kaspar Colling Nielsen har tidigare arbetat med innovationer och produktutveckling, och även studerat filosofi i två år.

”Alla mänskliga relationer drivs av egennyttan, vilket kan ses som cyniskt. Men formuleringen rymmer även en underton om att man önskar att det vore annorlunda, en längtan efter något annat. Cynism är på så vis kopplad till humanism – empati och kärlek.”

Du ville bli författare redan som tioåring. Hur kommer det sig att du blev ekonom?

”För att klara mig. Min mamma dog när jag var 19 år.”

Hans Rosenfeldt: »Jag är värdelös på affärer« Är du rädd för döden?

”Nej. Inte längre. Nu har jag skrivit böcker och fostrat två barn. De har fått mycket kärlek och jag tror och hoppas att det kommer att gå bra för dem, så jag kan nästan dö nu. Däremot är jag, trots terapi, fortfarande rädd för fåglar efter en barndomsupplevelse.”

Kaspar Colling Nielsen är nästintill klar med nästa bok, en novellsamling, som ges ut efter sommaren. Han ska även skriva teatermanus ihop med Nicolas Bro till Det Kongelige Teater.

Så, vad är meningen med livet?

”Att kämpa för rätten att dö. Har man fått och gett kärlek, och dessutom gjort något för någon annan kan man dö tillfreds”, svarar Kaspar Colling Nielsen.