Di Weekend NYHETER

Succé för schweizerur till budgetpris

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

34 minuter tog det bara. Sedan hade klocktillverkaren Liv Watches finansierat sin andra kollektion via crowdfunding-sajten Kickstarter. Men i stället för lyx satsar bolaget på schweiziska lågprisklockor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Schweizerklockor förknippas med lyx och dyra prislappar. Men just nu blåser det motvind för klocktillverkarna från alplandet. Fjolåret blev det första sedan 2009 då exporten sjönk och mycket talar för att även 2016 blir ett förlorat år för den schweiziska lyxursindustrin.

Det finns dock en tillverkare som går mot strömmen och det med framgång. I stället för att tillverka dyra modeller vill Liv Watches sälja handgjorda lågprisalternativ.

Under 2014 lanserades den första modellen handgjorda schweiziska klockor på internetplattformen Kickstarter. Projektet blev då fullfinansierat på 11 timmar.

Efter jättesuccén har företaget nu precis introducerat sin andra serie, Liv GX1-A. Det nya projektet marknadsförs som den första handgjorda schweiziska automatklockan för under 500 dollar, motsvarande 4.200 kronor.

Intresset har varit enormt. Med fyra dagar kvar av projektet har bolaget fått in nästan 720.000 dollar, över 6 miljoner kronor.

Den ursprungligen summan som efterfrågades, 40.000 dollar, nåddes på en dryg halvtimme. Sedan dess har företaget kontinuerligt tänjt på gränserna. Efter att ha fått in 300.000 dollar släpptes nya färgkombinationer och efter 600.000 dollar en klockvinda i trä.

Nu återstår endast 259 klockor av de ursprungliga 2.000 som ingår i den nya kollektionen, som tillverkas i Schweiz. Liv Watches är dock ironiskt nog ett amerikanskt bolag.