Di Weekend NYHETER

Strömningsjättarna hoppas på nya guldkalvar

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

MORD I IDYLLEN. HBO:s storsatsning inför 2017, "Big little lies", är en stjärnspäckad produktion baserad på en bästsäljare av Liane Moriarty.

Foto: HBO

De stora strömningsbolagen presenterar nu sina premiärer för första delen av 2017. Bland satsningarna märks bland annat HBO:s "Big little lies", en serie späckad av Hollywoodskådespelare.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Australiensiska bästsäljarförfattaren Liane Moriarty har sålt mer än 6 miljoner böcker, många av dem är den drygt två år gamla titeln "Big little lies" – översatt till "Stora små lögner" när den kom på svenska i våras. Oscarsvinnaren Reese Witherspoons produktionsbolag köpte rättigheterna till boken som handlar om ett mord i en välmående strandort, där föräldrar tävlar med varandra i hur lyckade de och deras barn är samtidigt som de försöker dölja sina egna - ibland mörka - hemligheter.

Boken har nu blivit en tv-serie i sju delar, HBO:s nya storsatsning. Första avsnittet har premiär den 20 februari nästa år med en imponerande rollista. Utöver Witherspoon själv är Nicole Kidman, Shailene Woodley, Alexander Skarsgård, Laura Dern och Zoe Kravitz några av skådespelarna. Regisserar gör Jean-Marc Vallées som bland annat gjort den prisade filmen "Dallas Buyers club".

Det är såhär strömningsjättarna spänner sina muskler i dag, genom att lägga beslag på de största Hollywoodnamnen och ösa pengar över sina prestigeproduktioner. "Big little lies" är en av 2017 års största satsningar och presenterades för svensk press under ett evenemang tidigare i veckan. HBO:s guldkalv de senaste åren, "Game of thrones", kommer att ta slut 2018 då den åttonde och sista säsongen ska sändas.

HBO har därför storsatsat på att den påkostade robot-western-serien "Westworld" ska bli den nya superserien. Det verkar som att de har lyckats, i alla fall om man ser till tittarsiffror. Serien har varit den mest sedda på HBO Nordic under hösten. Finalavsnittet sändes i söndags och har fått toppbetyg på sajter som Metacritic och Imdb. HBO har numera över en miljon prenumeranter i de nordiska länderna.

Konkurrenten Netflix har dock över 700 000 betalande prenumeranter bara i Sverige, och sedan förra veckan är flera av tjänstens serier nedladdningsbara - ett steg i kampen om prenumeranterna.

FAKTA
Strömningsjättarna

HBO Nordic
Lanserades i Norden 2012, tv-kanalen lanserades 1972 i USA och ägs av Time Warner.
Kända serier genom tiderna: Game of thrones, True blood, The Wire, The Sopranos, Six feet under.

Netflix
Lanserades i Norden 2012, företaget startades i USA 1997.
Kända serier: House of cards, Orange is the new black, Stranger things. Många egenproducerade serier är nedladdningsbara.

Viaplay
Hette från 2007 Viasat On demand och visade främst sport och film. Heter sedan 2011 Viaplay. Ägs av MTG.
Egna serier: Släppte i år den första egna originalserien, Swedish Dicks.

C More
Hette tidigare Canal+, ägs av TV4 och Telenor. Grundades 1995.
Egna serier: Saknad, Farang.

VISA MER

Bland Netflix mest uppmärksammade seriepremiärer i början av 2017 märks "Syskonen Baudelaires olycksaliga liv", som börjar sändas den 13 januari. Serien är baserad på den bästsäljande barnbokslinjen med samma namn skriven av Daniel Handler under pseudonymen Lemony Snicket, och handlar om en skara otursförföljda föräldralösa syskon.

Den 3 februari har Netflixserien "Santa Clarita Diet" premiär, vilken utlovas vara en mörk komedi med Drew Barrymore i huvudrollen. Bolaget fortsätter också att göra tv-serier om olika Marvel-karaktärer. Tidigare har det gjorts serier om Daredevil, Jessica Jones och Luke Cage – i mars har den fjärde Marvelserien premiär, denna om Iron Fist.

Start för höstens tittarkamp

Viaplay, som från början främst sände film och stora sportevenemang, började under 2016 att också sända egna originalserier. I höstas hade den första premiär – "Swedish Dicks", om två svenska privatdetektiver i Los Angeles. En andra säsong av serien spelas in nu. I vår har originalserien "Veni Vidi Vici" premiär, skriven av Rafael Edholm som också regisserar och spelar en av huvudrollerna. "Veni Vidi Vici" handlar om en dansk regissör som tvingas börja spela in porrfilm i hemlighet. Senare under 2017 gör Viaplay också en nyinspelning av Olov Svedelids kriminalserie med polisen Roland Hassel, denna gång spelad av Ola Rapace.

TV 4-ägda C More satsar också på skådespelaren Ola Rapace, med nya original-tv-serien "Farang", skriven av Malin Lind Lagerlöf och med premiär i mars 2017. Här spelar Rapace en gangster som gömmer sig i Bangkok men letas upp av sin tonåriga dotter. Men först under året, redan på nyårsdagen, har C Mores storsatsning "Saknad" premiär, en thrillerserie av Colin Nutley med Helena Bergström och dottern Molly Nutley i huvudrollerna, och som kanalen utlovas vara ett "Änglagård noir". Serien är den första i vad kanalen utlovar är en storsatsning på svensk kvalitetsdrama.

Skarsgård vann prestigefullt pris

Varken Viaplay eller C More ger en officiell siffra på hur många abonnenter de har.