Di Weekend NYHETER

Strateg på planen – och i affärer

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tidigare fotbollsspelaren Patrik ”Bjärred” Andersson i sitt hem på Östermalm.

Jesper Frisk

Det förra fotbollsproffset Patrik ”Bjärred” Andersson har tagit plats i ledarskiktet för svensk damfotboll. Inför VM-premiären i kväll ger han förslag på hur bonusar bör fördelas i landslagen och avslöjar hur han själv investerar på börsen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Sveriges spelar sin första match mot Chile på Roazhon Park i Rennes. Patrik ”Bjärred” Andersson kommer visserligen inte att sitta på läktaren, men han har efter sin egen proffskarriär upprepade gånger engagerat sig för damfotbollen och varit ambassadör under tidigare VM. Han ska däremot se Thailandmatchen på plats i Nice.

Vi träffar Patrik Andersson i hemmet på Styrmansgatan i Stockholm, ett inkast från Strandvägen i en smakfullt inredd våning som har 3,70 i tak.

En bra plats att tänka stora tankar och det kan behövas som ny styrelsemedlem med ansvar för de sportsliga frågorna i Elitfotboll Dam, intresseorganisationen för de två högsta ligorna inom damfotboll i Sverige.

Han utrycker sig diplomatiskt om vad som kan göras för att öka jämlikenheten i ersättningen till herr- och damfotbollsspelare, men är väldigt rakt på sak i ett hänseende.

”Jag tycker att man kan vara mer öppen med hur bonuspengarna fördelas. Alla andra länder är transparenta, varför ska vi i Sverige dölja det?”

FAKTA
Patrik ”Bjärred” Andersson

Ålder: 48 år.

Bor: Östermalm, Stockholm.

Familj: Gift med Maria A Grimaldi. Barnen Alexandra, 26, Jesper, 24, William, 11, samt bonusbarnen William, 23 och Paola, 14 år.

Karriär: Mittbacksgigant och under flera år lagkapten i landslaget. 96 A-landskamper. VM-brons i USA 1994.

Spelade under proffskarriären som inleddes 1992 bland annat i Blackburn, Borussia Mönchengladbach samt FC Bayern München, som han vann Champions League med 2001. Såldes för 75 miljoner kronor till storklubben FC Barcelona. Avslutade karriären i sin moderklubb Malmö FF 2005.

VISA MER

Han har tänkt länge på frågan och vill se en mer jämställd fördelning av pengarna som kommer in vid spel i VM och EM. Merparten av intäkterna till förbundet kommer från herrarna, men damerna spelar fler matcher poängterar Patrik Andersson, som har ett förslag:

”Om Fotbollförbundet får in säg 100 miljoner för herrarna och 10 miljoner för damerna från Fifa kan 100 miljoner gå till förbundet. Övriga 10 borde läggas i en gemensam bonuspott till spelarna ur vilken man fördelar lika mellan herrarna och damerna efter hur många landslagsmatcher personen spelat. Då blir det lättförståeligt.”

Patrik Andersson jobbar i dag som strategisk affärsutvecklare i byggjätten Serneke. Han följer börsen dagligen och är flitig konsument av framför allt Dagens industri och Di Digital.

En stor del av det han drog in som proffs, enbart treårsavtalet med FC Barcelona som han skrev på 2001 var värt 100 Mkr, har placerats dels i passivt ägande i investmentbolaget Varenne, dels som kund i Quesada kapitalförvaltning.

Som del i nätverket runt finansmannen Tommy Jacobson har han kunnat ta del av stora affärer som när andelen i Unibet såldes 2005 och han är även med i en stor investering i ljudföretaget Zound Industries, som kan vara på väg till börsen.

Tillsammans med hustrun Maria A Grimaldi, vd för börsnoterade VR/AR-bolaget Bublar Group, har han även bolaget Gegant som bland annat investerat i e-sportbolag och har ägande i Goodbye Kansas Holding.

Hur viktigt är pengar för dig?

”Det skapar förutsättningar för ett bra liv, men jag upplever att jag har fått en bra trygghet hemifrån. Pengar är inte min drivkraft.”

Som en del i det jobbet har han tagit plats i pilotskolan och köpt en hyggligt stor post.

”Jag har 30 000 aktier köpta till en snittkurs på 106 kronor. Den var väl uppe och vände på 136 men sjunkit sedan dess. Det kan gå snabbt på börsen.”

(När den här intervjun gjordes den 28 maj stod Serneke i drygt 45 kronor.)

Patrik Anderssons strategi i den privata portföljen är att skumma ytan när vinsterna flyter upp.

”De senaste 20 åren har jag varit långsiktig och har ett tjugotal aktier nu. Jag har varit rätt mycket exponerad mot fastighetsbranschen, men nu har jag bara Serneke.”

»Plötsligt fanns det miljarder på kontot«

Efter att han granskat sin Avanzaportfölj i mobilen framgår att den består av långvariga innehav i bland annat Volvo, Saab, ABB och Investor.

Vilka andra har du och hur har de gått?

”Ericsson har gått upp 15 procent. Paradox Interactive har jag köpt mycket av, jag gillar dess ordförande Fredrik Wester och hans vision för bolaget och den har gått bra. Mina Lifco är upp 40 procent, Atlas Copco 10 procent, Essity nästan 25 procent, Securitas 10 procent. Autoliv har jag varit inne i länge och tappat 20 procent. Telia har inte gått bra.”

En försiktig portfölj, är du en fegis?

”Inte direkt. Aktierna i Avanzaportföljen är som ett slags tjänstepension som det gäller att förvalta sunt. Under mina år utomlands hade jag mina pengar i Luxemburg, men tog hem det sista 2018 efter att förmögenhetsskatten togs bort.”

För placeraren Patrik Andersson har det dock gjorts en del affärer som med facit i hand inneburit betydligt högre risk.

”Jag hade lånat ut rätt mycket till Oscar Properties till en ränta på drygt 7 procent. De lånen löstes i förtid, innan tråkigheterna som de har nu började. Det var en bra affär.”

I biblioteket i hemmet på Styrmansgatan står rader med vackert inbunden, historisk litteratur inklusive en serie verk av Selma Lagerlöf. På högerkanten i samma hylla vilar mer moderna biografier om kända fotbollspelare.

Flytten till Stockholm för fyra år sedan innebar att han tvingades sälja innehållet i den vinkällare han byggt upp. Ett förråd i lägenheten har fått ge plats åt en vinkyl som dock bara klarar mer modesta mängder.

Hans serietidningssamling med bland annat Buster, Agent X9 och Fantomen som han hade i grosshandlarvillan i Falsterbo är ett minne blott.

”De förstördes tyvärr i samband med en översvämning i källaren.”

Patrik Anderssons var tidigare delägare i tre idrottsskolor som nyligen såldes till en annan aktör, men driver fortfarande FC Barcelona Camp via bolaget Visca.

Intresset för bollsport avspeglas även i att han sitter i styrelsen för tennisakademin Good to Greats fastighetsbolag, där Serneke är största ägare.

I sommar blir det dessutom uppvisningsdubbel tillsammans med Jonas Björkman, Måns Zelmerlöv och Olof Mellberg i samband med sommarens Svaneholm Open där tennisveteraner som Mats Wilander och Goran Ivanisevic också dyker upp.

Svensken som krigar i världens bästa liga

Fast det är egentligen padel som står högst på aktivitetslistan när kroppen ska få sitt.

”Jag är hooked på padel. Jag började spela redan i Barcelona och fortsatte när jag kom hem till Skåne igen.”

Lite otippat har längdskidåkning också blivit en av hans vintersporter numera.

”Jag halkade in och åkte Marcialonga – sju mil stakning, men kroppen funkade bra. Jag gillar att ha ett mål att träna inför och det blir nog Vasaloppet nästa vinter, antingen Öppet spår eller Stafettvasan och en tävling i finländska Ylläs-Levi (långlopp på 6,7 mil) som avslutning.”

Hur tror du det går för Sverige i VM?

”Vi har USA, som är högst rankat i samma grupp, men jag utgår från att vi går vidare. De länder som gått framåt på senare år är de som spelar kreativ och snabb fotboll framåt. Holland har överraskat liksom England, men jag tror att Tyskland tar det.”

”Om Fotbollförbundet får in säg 100 miljoner för herrarna och 10 miljoner för damerna från Fifa kan 100 miljoner gå till förbundet. Övriga 10 borde läggas i en gemensam bonuspott.”