Di Weekend NYHETER

»Stötta konstnärer en del av uppdraget«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Artisten Petter tolkar Carl Fredrik Reuterswärds knutna revolver.

I dagarna invigs konstmässan Affordable Art Fair, som vill göra samtida konst tillgänglig för alla. Ett av huvudnumren blir en nytolkning av Carl Fredrik Reuterswärds knutna revolver i brons, som gjorts av artisten Petter.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

När Affordable Art Fair anordnas på Nacka Strand-mässan den 11–14 oktober är det sjunde gången som mässan hålls i Stockholm.

De första åren hölls den på Magasin 9 i Frihamnen, men då de lokalerna blev för små flyttades evenemanget till Nacka Strand-mässan.

”Vi tycker såklart att det här är årets konstevent i Stockholm, som bjuder på en konstupplevelse utöver det vanliga. I år ställer ett sextiotal gallerister från hela världen ut tiotusentals verk av ett hundratal olika konstnärer”, säger Bernice Glimberg, som är chef för mässan.

Hon räknar med omkring 14 500 besökare på mässan i år, där måleri och skulpturer samsas med fotografi och grafik. En av årets trender är dock att skulpturerna är fler än vanligt.

Nytt för i år är också att Affordable Art Fair har en ny ideell partner i organisationen Non-Violence Art Project, som presenterar en ny ambassadör på mässan. Det är artisten Petter, som har gjort en egen tolkning av konstnären Carl Fredrik Reuterswärds knutna revolver från 1985.

Till de tidigare ambassadörer som har gjort tolkningar av samma verk hör Paul McCartney, Håkan Hellström och Muhammed Ali.

”Petters version kommer att presenteras och säljas på vår mässa, vilket känns hedrande”, säger Bernice Glimberg.

Affordable Art Fair grundades i Storbritannien 1999. Ex-militären Will Ramsay startade först ett galleri för att sammanföra välbärgade vänner som saknade konst med konstnärsvänner som sålde dåligt.

Ur galleriet växte mässan fram, och i dag anordnas 14 mässor i nio länder som Storbritannien, Italien, Belgien, Nederländerna, USA, Hongkong och Sverige. Ett kriterium är fortfarande att bara nu levande konstnärer ska visas på mässan.

”Att stötta konstnärer som vill leva på sin konst är ju en del av vårt uppdrag. Det är en svår bransch det här”, säger Bernice Glimberg.

Alla verk som är till salu kostar mellan 500 och 60 000 kronor. Tidigare år har maxbeloppet varit 50 000 kronor.

”Våra gallerier har önskat att vi skulle höja maxbeloppet, så att de kan ha med sig fler verk. Höjningen gör också att vi kommer mer i nivå med våra systermässor i övriga länder. Hittills har vi legat lägst. Med tanke på hur efterfrågan ser ut i Stockholm tyckte vi också att det fanns utrymme att höja.”

Andra kriterier för de gallerier som ställer ut är att verken måste vara i original, att upplagorna ska vara begränsade och att flera gallerier inte får ställa ut samma konstnär.