Di Weekend NYHETER

»Stor chans att nästa Spotify byggs i Malmö«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sex frågor till Joel Larsson, verksamhetsansvarig för acceleratorn Fast Track Malmö, som tillsammans med startuphuset Minc, Malmö Startups och Invest in Skåne lockar 100 internationella investerare till Malmö på onsdag nästa vecka

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Vad ska 100 investerare göra i Malmö?
”De kommer till Malmö Demo Day, som är en avslutning för bolagen i Fast Track Malmös acceleratorprogram som pågått under våren. Det är affärsänglar och riskkapitalbolag från Europa och USA som kommer för att träffa bolagen i acceleratorprogrammet och ytterligare ett antal startups. Totalt är det 30 utvalda bolag från regionen som vi tror är intressanta för investerarna att träffa.”

Vad hoppas ni att evenemanget ska leda till?
”I förlängningen investeringar, men till att börja med så är det kul att ge investerarna en möjlighet att träffa de bästa bolagen i södra Sverige att investera i.”

Ska få fler att satsa på mat

Fast Track Malmö hade över 460 ansökningar till vårens program, flest i Norden, varför är intresset så stort?
”Vi lever lite på att Malmö är en bra stad att bygga bolag i och vi har en bra grupp med investerare som står bakom oss. Malmömodellen går ut på att man får bra stöd av alla inom startupscenen och vi gör saker tillsammans. Sedan ligger Malmö i Europas universitetstätaste region. Bland annat har vi Lunds universitet, Danmarks tekniske universitet och Malmö högskola på 30 minuters avstånd där det finns bra kompetens att hämta.”

Vilka trender ser ni bland bolagen som söker till Fast Track Malmö?
”Det senaste året har artificiell intelligens (ai) varit en väldigt stark trend. Vilken bransch man än verkar i så ser man att det kommer att påverka allt man gör. Om den första vågen handlade om digitalisering och att ersätta papper och penna så handlar den andra vågen om ai. Jag träffar många stora och äldre bolag som försöker förstå eller arbeta med startupscenen för att hänga med i den här förändringen. Banksektorn är ett tydligt exempel där fintechbolagen börjar äta upp deras affär.”

Krogtest: Skåneinstitution i fransk stjärnskrud

Vad gör Malmö till ett bra ställe att driva en startup?
”Här finns en bra miljö att jobba och driva bolag i. Det finns ännu inte samma konkurrens kring talang i Malmö som det gör i till exempel Stockholm eller London, det finns en lättillgänglig marknad för bostäder och kontor och närheten till Kastrup gör att det är lätt att ta sig ut i världen och in till Malmö. Det finns en stor chans att nästa Spotify byggs i Malmö och inte i Stockholm.”

Under 2016 fick skånska onoterade bolag in 1,1 miljarder kronor i riskkapital, vad talar för att 2017 blir ett nytt rekordår?
”Bransch efter bransch påverkas av digitaliseringen, så investeringarna kommer inte att avta. Antalet investeringar i år ligger redan något i överkant i jämförelse med förra året. Bland annat har vi sett två stora investeringar på över 350 miljoner kronor i Orbital Systems och Min Doktor, två bolag som verkar i branscher som förändras väldigt snabbt.”