Di Weekend NYHETER

Stolt så in i Norden

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

HOPPAS PÅ MER. ”Politiker syns gärna i den massmediala Prideparaden, men några pengar ser vi inte skymten av”, säger nya ordföranden Vix Herjeryd.

Jack Mikrut

Kultförklarade Village People, The Weather Girls och Arvingarna intar Stockholm Pride-scenen nästa vecka. Stockholm Pride är Nordens största Pridefestival och har gått med vinst fem år i rad. ”Vi behövs”, säger nya ordföranden Vix Herjeryd.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

”Vi behövs” är också årets festivaltema.

”Temat är en möjlighet att stanna upp, reflektera och hylla gamla och nya hjältar. 2019 är både ett avstamp för framtiden och ett jubileumsår för historiska milstolpar”, säger Vix Herjeryd.

I juni hölls World Pride i New York till minne av det så kallade Stonewallupproret för 50 år sedan. Att homosexuella och transpersoner sida vid sida slog tillbaka mot polisens trakasserier vid baren Stonewall Inn i New York 1969 ses av många som startskottet för dagens hbtq-rörelse.

I år är det även 40 år sedan som Socialstyrelsen och dess chef Barbro Westerholm skrotade homosexualitet som en psykisk sjukdomsdiagnos. Beslutet kom efter en uppmärksammad ockupation av myndighetens stora inomhustrappa.

Vix Herjeryd lyfter fram dagens volontärer hos RFSL Newcomers Stockholm, ett nätverk för asylsökande, nyanlända och papperslösa hbtq-personer, och Ulrika Westerlund, tidigare RFSL:s ordförande.

FAKTA
Vix Viktoria Herjeryd

Ålder: 34 år.

Familj: Ingen partner, men totalt sju syskon samt mamma.

Bor: Bromma.

Bakgrund: Idrott, partipolitik och aktivism. Arbetar som funktionschef i it-branschen.

Tjänar: Efter årsmötesbeslut 2019 utgår ett årsarvode till ordföranden på ett prisbasbelopp (46 500 kronor 2019).

Aktuell: Ny ordförande i Stockholm Pride.

VISA MER
FAKTA
Stockholm Pride

Pågår 29 juli–3 augusti 2019.

Pride House i hotellet Clarion Stockholm vid Skanstull invigs på måndagen och Pride Park på Östermalms IP på onsdagen. Prideparaden hålls på lördag.

Stockholm Pride har ordnats varje år sedan 1998, samma år som Stockholm blev värd för Euro Pride.

VISA MER
FAKTA
Volatilt för Pride

År Omsättning, Mkr Resultat, kronor

2016 12,1 418 672

2017 13,2 1 540 874

2018* 18,5* 2 151 780*

*Euro Pride i samarbete med West Pride i Göteborg.

VISA MER

”Newcomers är riktiga eldsjälar som ordnar språkkafé, fotboll och juridiskt stöd. Ulrika lade 2017 fram en utredning om bättre levnadsvillkor för transpersoner, vilket berör mig personligen eftersom jag är transperson.”

Transperson innebär att du har en annan könsidentitet än den som tilldelades vid födseln. Hbtq är ett paraplybegrepp för bland annat andra sexuella läggningar än hetero. Queer kan vara ett ifrågasättande av normer runt sexualitet och identitet, men även en identitet i sig.

Fördomar och jargonger, vad som sägs om och till transpersoner, är i dag desamma som det som sas om och till homosexuella för 30, 40 år sedan, påpekar Prideordföranden.

”’Vetenskapliga’ påståenden som att du varit med om ett trauma i barndomen eller haft en dålig relation till en förälder, vilket skulle ha gjort dig till den du är. Mycket bottnar i okunskap och visar att vi inte är i mål.”

Vix Herjeryd var Stockholm Prides kassör i tre år innan hen i vintras valdes till ny ordinarie ordförande.

»Det är en fördel att vara äldst«

”Vi utvärderar festivalen varje år, men i botten finns en treårig strategiplan.”

2011 höll föreningen på att gå i konkurs efter att ha testat gratis inträde. Sedan dess har resultatet pendlat mellan rekordvinsten 3,6 Mkr 2012 och en förlust på 2,7 Mkr året därpå.

Varför är det så svårt att få till en stadigt stabil ekonomi?

”För att verksamheten bygger på en volontärorganisation, och för att vädret ensamt kan avgöra om det blir vinst eller förlust på sista raden.”

Problemet är inte höga kostnader utan osäkra intäkter. Trots labila förutsättningar har festivalen gått plus de senaste fem åren. I år räknar man med en omsättning på 12 Mkr och hoppas på ännu ett vinstår.

Föreningen har på senare tid inrättat en ”Regnfond”, som buffert för regniga år, och en ”Året runt-fond” för att, om det av något skäl inte blir en festival ett år, ändå ha möjlighet att arrangera festival året därpå.

Stockholm Pride sysselsätter ett sjuttiotal långtidsvolontärer, varav många året runt. Under festivalveckan tillkommer runt 600 volontärer.

Under fjolårets Europride, i samarbete med West Pride i Göteborg, rakade omsättningen i höjden med 40 procent till rekordhöga 18,5 Mkr.

Festivalgeneralen redo för invasion

Det året fick Stockholm Pride ett stöd från staden på 3 Mkr. Trots att Pridefestivalen bidrog med 187 Mkr i lokal turistekonomisk omsättning, enligt en rapport från Visit Stockholm, lyser de offentliga bidragen med sin frånvaro.

”Vi får ett mindre stöd för marknadsföring, men betalar lika mycket för att hyra Östermalms IP. Politiker syns gärna i den massmediala Prideparaden, men några pengar ser vi inte skymten av”, konstaterar nya ordföranden.

Hur lyckas ni få hit stora världsartister?

”Vi har fantastiska producenter, börjar ett år i förväg och så har Stockholm anseende som hbtq-vänligt, vilket gör att många artister vill framträda här.”