Hoppa till innehållet

Stjärnkrogen flyttar in hos Ax:son Johnson

Tvåstjärniga Frantzén i Gamla stan stänger och öppnar igen nästa år på ny adress i centrala Stockholm, i en fastighet ägd av delägaren Antonia Ax:son Johnson.

VÄXTVÄRK. Restaurang Frantzén flyttar snart till nya, större lokaler.
VÄXTVÄRK. Restaurang Frantzén flyttar snart till nya, större lokaler.

"Vi har helt enkelt växt ur lokalen", säger kocken och krögaren Björn Franzén.

Vart restaurangen ska flytta vill inte Björn Frantzén avslöja. Han säger bara att den nya restaurangen kommer att ligga i City, i en fastighet från sekelskiftet som ägs av Antonia Ax:son Johnsons fastighetsbolag Axfast. Miljardären Antonia Ax:son Johnson är delägare i krogkoncernen Frantzén Group där den tvåstjärniga restaurangen ingår.

"Lokalmässigt är det något i hästväg. Det är ett slags townhouse i flera våningar", säger Björn Frantzén.

De nya lokalerna är 500 kvadratmeter. Det är mer än fem gånger så stort som den nuvarande restaurangen som inte är större än 90 kvadratmeter. Trots det kommer antalet gästplatser inte att bli fler än dagens 22.

”Under lång tid har vi känt att vi har svårt att utveckla produkten vidare i den befintliga lokalen i Gamla stan. Vi kan inte ta det längre gastronomiskt. Jag får inte in en grill eller en vedugn till exempel”, säger Björn Frantzén.

Restaurant Frantzén öppnade 2008 som Frantzén/Lindeberg med Daniel Lindeberg som kompanjon. För tre år sedan kortades namnet till Frantzén när de båda gick skilda vägar.
Redan efter ett år fick Frantzén/Lindeberg en stjärna i franska krogguiden Guide Michelin och sedan 2010 har restaurangen haft två (av maximala tre) stjärnor. Därefter jagade Björn Frantzén frenetiskt en tredje stjärna, något som skildrades i en dokumentärfilm i SVT.

Sista kvällen som Frantzén har öppet på nuvarande adress blir 9 juli.

“Jag har spenderat de senaste åtta åren på Lilla Nygatan 21, så det är emotionellt att flytta. Vi ska göra de sista två månaderna till de bästa i restaurangens historia”, säger Björn Frantzén.

Tvärs över gatan i Gamla stan ligger flera andra enheter som ingår i Frantzén Group: restaurangen The Flying Elk, Gaston vinbar, Studio Frantzén och cocktailbaren Corner Club.

Sedan ett år driver Björn Frantzén också restauranger i varuhuset NK på Hamngatan, bland annat Bobergs Matsal som av Di Weekend utsågs till Årets affärskrog 2015.

När Frantzén öppnar på ny adress i början av 2017 blir det med nya köksmästaren Marcus Jernmark som delägare. Marcus Jernmark rekryterades från Aquavit i New York. Han går bara in som delägare i stjärnkrogen, Frantzén Group ska även fortsättningsvis ägas av Björn Frantzén, Antonia Ax:son Johnson och riskkapitalisten Harald Mix.

”Jag och Marcus Jernmark trivs jättebra ihop", säger Björn Frantzén.

"Han och jag och Viktor Westerlind (årets kock 2009, Di:s anm) ska under ett halvår nörda ner oss i det nya projektet. Vi ska bland annat resa till Japan och USA för att hitta inspiration."

Något premiärdatum för den nya restaurangen finns ännu inte.

"Vi siktar på februari 2017", säger Björn Frantzén.

Innehåll från LINK MedicalAnnons

CRO-företaget tar den nordiska pålitligheten ut i världen

Sissel Lønning Andresen, vd på LINK Medical.
Sissel Lønning Andresen, vd på LINK Medical.

Stora nog för att kunna driva internationella studier inom vitt skilda terapiområden, och tillräckligt små för att vara agila och erbjuda flexibla lösningar. CRO-företaget LINK Medical har hittat ”the sweet spot” på marknaden, menar vd:n Sissel Lønning Andresen.

När vd:n ska beskriva LINK Medical är det flexibiliteten som först kommer på tal. Att vara lagom stora innebär i det här fallet att företaget kan jobba med uppdrag av olika omfattning, från fullservice studier till mindre ”stand alone”-uppdrag, allt efter vad kunden behöver. LINK Medical är också stolta över att ha en av de större regulatoriska avdelningarna i Norden. 

– Till skillnad från många mindre CRO:er finns vi i sex länder och har möjligheten att ta oss an internationella uppdrag, berättar Sissel Lønning Andresen.

Företaget driver mellan 10–20 fullservicestudier samtidigt, och cheferna har kännedom om samtliga. Samtidigt är företaget tillräckligt stort för att kunna resurssätta och plocka in ersättare till projektens teammedlemmar om det skulle behövas. 

Kvalitet och lokal närvaro viktigt

I dag finns de flesta av de cirka 150 medarbetarna i Skandinavien. Den nordiska närvaron och kulturen är framgångsfaktorer, menar Sissel Lønning Andresen.

– Många av våra kunder uppskattar att få en lokal kontaktperson. Den nordiska kulturen är dessutom förknippad med pålitlighet och lojalitet. Kvalitet och lokal närvaro är viktigt i den här branschen, och det uppskattas av både läkare och patienter som deltar i studier. 

Bland kunderna finns mindre biotechbolag och startups, som inte sällan har stora utmaningar med finansiering. Det här är LINK Medical väl medvetna om.

– Vi sätter stort värde i att inte överprisa oss. Vi har alltid en dialog med kunden kring vad som ska ingå i offerten, och sedan följer regelbundna ”governance”-möten för att säkerställa att den följs och att studien går som planerat. Vi jobbar som ett team tillsammans med kunderna, ”their pain is our pain”. Vi vill vara mer än en tjänsteleverantör – vi vill vara en partner, säger Sissel Lønning Andresen.

Läs mer om LINK Medical här.  

Om LINK Medical 

LINK Medical har sedan bolaget grundades 1995 supporterat nästan 600 kliniska studier och gett regulatorisk support till startups, biotech-, pharma- och medtechbolag samt till andra CROer. LINK Medical har anställda i alla nordiska länderna, samt i UK och Tyskland och erbjuder även resurser inom projektledning, sponsor oversight, medical writing, data management, statistik samt regulatoriska tjänster, QA, market access och pharmacovigilance.

 

Mer från LINK Medical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LINK Medical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera