Di Weekend NYHETER

Stjärnkrogen bommar igen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

BOMMAR IGEN. Krögarna Peter Andersson, Fredrik Johnsson och Johan Bengtsson, stänger stjärnkrogen Volt.

Josefine Stenersen Nilsson

Restaurang Volt på Östermalm stänger vid jul. Därmed förlorar Stockholm ännu en stjärnkrog och har därefter bara hälften så många som Köpenhamn.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Förra året försvann två stjärnkrogar i och med att Esperanto och Imouto, som hade samma ägare, gick i konkurs. I och med att Volt lägger ned minskar antalet stjärnkrogar i Stockholm till nio att jämföra med 17 i Köpenhamn.

Utanför Stockholm förlorade tidigare i år Hotell Borgholm på Öland sin stjärna i och med att restaurangen bytte ägare. Året avslutas med att Sveriges internationellt mest uppmärksammade restaurang, tvåstjärniga Fäviken Magasinet i Jämtland, stänger för gott.

”Det finns så otroligt mycket bra restauranger och så många bra unga kockar, så det kommer att komma fler”, säger Peter Andersson, en av de tre krögare som drivit Volt i snart nio år, sedan 1 december 2010. De andra två är Johan Bengtsson och Fredrik Johnsson.

Volt har haft en stjärna i franska Guide Michelin sedan 2015 och genomgående fått höga poäng i svenska krogtester. I Di Weekends senaste test i januari 2018 blev det 23 av 25 möjliga poäng.

”Vi är inte ovänner och det är inte ekonomiska orsaker som ligger bakom”, försäkrar Johan Bengtsson i krögartrion.

Att driva finkrog är ekonomiskt sett som att gå på slak lina, marginalerna är små. Volt har emellertid lyckats gå med vinst varje år.

”Det är väldigt skönt att själva kunna bestämma när man ska stänga. Vi vill sluta när vi är som bäst, innan något börjat dala. Vi ska trumma på och ligga på topp ända till slutet”, säger Fredrik Johnsson.

Finalen är bestämd till den 20 december.

Sushimästaren tillbaka i hetluften

Att fine dining, som den här spjutspetsgastronomin brukar kallas, skulle vara ute eller att det blev en börda att försvara Michelinstjärnan håller de inte med om.

”Det var inget utstakat mål att bli en stjärnkrog. Det kom som ett slags grädde på moset. Vi ville bara skapa en restaurang som vi själva skulle vilja gå på och som vi tyckte saknades”, säger Johan Bengtsson.

Att ha en stjärna har bara varit till fördel, tycker de.

”Jag tror inte Volt hade existerat så länge utan den. Det tillför en större kundkrets från hela världen. Det har varit jättebra för affärerna”, säger Fredrik Johnsson.

Kollegan Johan Bengtsson fyller i:

”De senaste tre åren hade vi kunnat ha öppet hela sommaren för turistsäsongen är så bra. Det finns ett kundunderlag som inte fanns tidigare.”

Norges mest spektakulära krog under ytan

Alla tre var under 30 år när de öppnade Volt. När restaurangen stänger för gott är de 37–38 år gamla.

”Man kommer till en viss ålder i livet när man känner att ska man göra något annat i livet så är det dags”, säger Peter Andersson.

Så vad ska ni göra när det blir 2020?

”Det enda vi vet är att vi inte stänger Volt för att öppna något annat. Det blir ingen restaurang Ampere”, säger Johan Bengtsson.