Di Weekend NYHETER

Stellagalan – restaurangernas egen gala utan män

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek
På måndagskvällen hålls Stellagalan på Fotografiska i Stockholm. Det är en restauranggala med enbart kvinnliga pristagare i nio kategorier. Stella startades som en protest mot den manliga dominansen i restaurangbranschen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det är andra året i rad som Stellagalan arrangeras. Första året hölls den på restaurang Gondolen, som drivs av krögaren Anna Lallerstedt. Nu flyttas galan till större lokaler på Fotografiska en bit bort med plats för 500 gäster. Fotografiska är en av ett dussintal sponsorer med livsmedelsgrossisten Menigo i spetsen som stöder den ideella föreningen Stella.

Första året var män inte välkomna. Nu är galan öppen för alla, men män får betala en högre entréavgift, 330 kronor i stället för 300.

”Det ska spegla löneskillnaden i restaurangbranschen som är 11 procent”, säger Anette Rosvall, ordförande för Stella.

Idén till Stella väcktes i samband med Svenska Gastronomipriset hösten 2016, en prisutdelning på Operakällaren där vinnarna var män.

”En enda flicka var uppkallad på scenen och det var René Redzepis dotter. Det var i och med det allt började”, säger Anette Rosvall.

”Vi var ett gäng som faktiskt blev lite upprörda över att det inte lyftes fram några kvinnor. Då startade vi en grupp på Facebook där vi diskuterade det här fenomenet och vad vi skulle kunna göra.”

Den världsberömda kocken René Redzepi från Noma i Köpenhamn var i Stockholm för att ta emot priset Chef of the Chef’s. De som utsett honom till det var 50 av världens bästa kockar som deltagit i en omröstning.

Övriga vinnare utses på samma sätt, till exempel röstas Kockarnas kock fram av 100 av de bästa kockarna i Sverige. Daniel Berlin vann det året och först på 18:e plats kom en kvinna, Karin Fransson. Senast röstades dock fyra kvinnor fram bland de 20 bästa. Högst placerade sig Saori Ichihara på plats 13.

Senast en kvinnlig kock tog medalj i Årets kock var 2015 då just Saori Ichihara vann brons. Med de nya regler som gäller från och med 2018 hade Saori Ichihara inte fått ställa upp eftersom hon kommer från Japan och inte var svensk medborgare.

Förra året blev Saori Ichihara utsedd till Årets Stellakock. Vid årets Stellagala kommer Årets kocks vd Andreas Stenberg att grillas vid en utfrågning.

”Jag är jätteglad och tacksam att han ställer upp, han vet ju att han kommer att få skit”, säger Anette Rosvall.

Andreas Stenberg är beredd:

”Jag kommer jättegärna och pratar om vad vi kan göra gemensamt för att skapa en förändring”, säger han.

Hon är årets kvinnliga kock

”Det är viktigt med en konstruktiv dialog. Det här är ett problem som finns i restaurangbranschen i stort.”

Nytt för i år är också en debatt mellan bland andra Maud Olofsson, ordförande i branschorganisationen Visita, och flera kända kockar, både manliga och kvinnliga, däribland Fredrik Eriksson som fram till förra året var ordförande i juryn för Årets kock.

Världens mest prestigefyllda kocktävling, Bocuse d’Or (inofficiellt kallat Kock-VM) har endast en gång vunnits av en kvinna. Det var för 30 år sedan. Sverige har aldrig representerats av en kvinnlig tävlande.

När det uppstår debatt om varför så få kvinnor tävlar i matlagning brukar det heta att kvinnor inte gillar att tävla.

”Bullshit! Det stämmer inte. Titta bara på alla som tävlar i olika sporter”, säger Anette Rosvall med eftertryck.

”Och se på Desirée Jaks, som tävlar i juniorkocklandslaget. Hon är så himla cool”.

Desirée Jaks arbetar på stjärnkrogen Agrikultur i Stockholm, som drivs av Filip Fastén, vinnare av Årets kock 2014.

Antalet kvinnliga stjärnkockar i Sverige är åter nere på noll sedan Titti Qvarnström lämnat Bloom in the Park i Malmö och Karin Fransson abdikerat genom att sälja Hotell Borgholm på Öland.

För att vända utvecklingen och få fram fler kvinnliga kockar på ledande positioner hoppas Stellagalan kunna utvecklas.

Årets kock om segerns sötma

”Vi är Stockholmsbaserade och hoppas att Stella ska spridas till fler platser, i första hand Göteborg och Malmö”, säger Anette Rosvall.

”Vi hoppas det ska leda till ett mentorsprogram. Vi har flera idéer, men eftersom vi jobbar ideellt med det här så tar det tid.”

Vid måndagens Stellagala utses pristagare i nio kategorier: bagare, bar, media, mentor, kock, konditor, servis, sommelier och slutligen Stella hederspris. Tre personer är nominerade i varje kategori, det vill säga totalt 27 kvinnor.

Fotnot: Vid Svenska Gastronomipriset 2016 fanns en kvinnlig vinnare, Gunnel Stuhr Olsson på Findus, som tillsammans med kocken Henrik Norström utsågs till Årets Werner.